عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی با انتقاد از سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری بابت اتفاقات و ناآرامیهای اخیر در کشور و ماجرای جنجالی «سوغات کامیونی همراهان سفر نیویورک» او که در یک شبکه فارسی زبان پخش شد و حواشی زیادی به همراه داشت، نوشت: نتایج ناشی از تحریمها شاید پیشتر برای مردم قابل تحمل بود، اما درست در زمانی که گرفتار یافتن دارو و تأمین معیشت روزمره خود در شرایط تحریمی هستند، ادعای مقاومت و مردمی بودن را در کنار واردات سیسمونی و سوغات کامیونی همراهان سفر نیویورک را دیگر باور نخواهند کرد.
دیدارنیوز: رئیس پیشین بانک مرکزی نوشت: آنچه این روزها بر کشور و مردم میرود، دردی است که درمان آن فقط به مدد تدبیر و مماشات چاره پذیر است.
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی در یادداشتی در کانال تلگرامی خود نوشت:
جناب آقای رئیسی
رییس جمهوری اسلامی ایران
باسلام.
گرت مملکت باید آراسته
مده کار معظم به نوخاسته
به خردان مفرمای کار درشت
که سندان نشاید شکستن به مشت
رعیت نوازی و سرلشکری
نه کاری است بازیچه و سرسری
نخواهی که ضایع شود روزگار
به ناکاردیده مفرمای کار
سعدی علیه الرحمه
آنچه این روزها بر کشور و مردم میرود، دردی است که درمان آن فقط به مدد تدبیر و مماشات چاره پذیر است. بدیهی است که اتفاقات روزهای اخیر در قالب اعتراضات خیابانی و حوادث تلخ، دلایل گوناگون و متعددی دارد. ولی در گام نخست، بخشی نتیجه نوع نگاه و عملکرد اقتصادی و اجتماعی است که به جای مقابله با چالشها و تقویت سرمایه اجتماعی و جلب اعتماد مردم به حاکمیت، متأسفانه موجب از دست رفتن فرصتهای زیادی شده است.
در حوزه اقتصاد، نگرش شما به کافی بودن اقدامات مربوط به خنثی سازی تحریمها و ساده انگاشتن روند مذاکرات و بی اهمیت دانستن احیای برجام، به همراه مجموعهای از تصمیمات ناهماهنگ، متناقض و پر هزینه، منجر به تداوم تحریمهای ظالمانه، از دست رفتن فرصت استفاده از قیمت بالای نفت، تداوم قطع ارتباطات بانکی و مالی کشور، ادامه تورم کمر شکن و بی ثباتی اقتصاد کلان شده است.
نتایج ناشی از تحریمها شاید پیشتر برای مردم قابل تحمل بود، اما درست در زمانی که گرفتار یافتن دارو و تأمین معیشت روزمره خود در شرایط تحریمی هستند، ادعای مقاومت و مردمی بودن را در کنار واردات سیسمونی و سوغات کامیونی همراهان سفر نیویورک را دیگر باور نخواهند کرد.
در حوزه اجتماعی و فرهنگی، علیرغم ادعاهایتان درمورد جایگاه و نقش زنان، آزادی اینترنت، گشایش فضای مجازی و اصلاح گشت ارشاد، دولت و مجموعههای مرتبط با شما عملاً در جهت عکس حرکت کرده و با سخت گیریهای بی مورد در زندگی روزمره مردم، موجبات فراهم شدن زمینه اعتراضات و حوادث جاری در کشور شده اند.
بنظر میرسد مطالبات مردم به نقطه حساسی رسیده است. فشار سنگین اقتصادی به طبقات متوسط و پائین جامعه، در کنار محدودیتهای بی مورد اجتماعی درزندگی روزمره مردم، خصوصاً زنان، به تدریج خود را در قالب اعتراضات خیابانی جوانان، زنان و سایر اقشار ظاهر کرده است.
درجریان اینگونه اعتراضات، طبیعی است که افرادی مغرض نیز بخواهند با ایجاد اغتشاش، بلوا و تخریب اموال عمومی، مسیر خواستههای مدنی مردم را منحرف کنند و دولتهای بیگانه هم از فرصتهای بوجود آمده بهره برداری کنند.
متأسفانه مجموعه حاکمیت درک درستی از مسائل و خواستههای نسل دههٔ ۷۰ و۸۰ ندارند. امروز، عمده حاضرین در خیابانها، عمدتاً جوانان و این نسل هستند. آنها به مانند شما فکر نمیکنند و تلاش برای تحمیل نظرات خاص را برنمی تابند. جوانان باورهای متفاوتی دارند و درفضایی هستند که باورهایشان به دلایل متعددی که بیشتر به ضعف عملکرد و عمل به وعده ها، بی عملی در مبارزه با فساد و بی عدالتی و تبعیض بر میگردد، آسیب دیده است. لذا، مجموعه تصمیمات باید با درک صحیح از مطالبات نسل جدید و تعامل با آنها بروز رسانی شود که البته متأسفانه نشانهای از آن دیده نمیشود.
جناب آقای رئیسی!
امروز، صِرفِ اعلام اینکه، مشکلی با اعتراضات ندارید، راه حل نیست. ادامه روش فعلی برخورد هم، شاید بتواند در کوتاه مدت صورت مسئله را پاک کند، اما براساس تجربیات گذشته قطعاً در مسیر کاهش بیشتر اعتماد عمومی خواهد بود.
امروز، جهانیان نظاره گر روند حوادث تأسف بار کشورمان هستند. اقتدار و عظمت کشور و ملت ایران در منطقه ایجاب میکند که در این خصوص تدابیر مناسب اتخاذ شود. جوانان و زنان را درک کنید و سخنان آنها را بشنوید. وظیفه اخلاقی و اجتماعی بنده تذکر این نکات است و امیدوار هستم تا شما هم در روش هایتان، چه در زمینه اقتصادی که علت بسیاری از مشکلات کنونی است و چه در خصوص موضوعات اجتماعیِ مرتبط با زندگی روزمره مردم، تجدید نظر کنید و فرصت اصلاح را از دست ندهید.
از خداوند برای همه عاقبت بخیری مسئلت دارم.