
بعد از مدتها با وحید طالبلو دروازبان سابق تیم ملی واستقلال گفتگویی داشتیم در مورد لیگ و شرایط تیم ملی ایران در جام جهانی که در ادامه میخوانید.
دیدارنیوز ـ شقایق آسیایی: وحید طالبلو دروازهبان سابق استقلال چند سالی است که به آمریکا مهاجرت کرده و سخت مشغول آموزش مربیگری فوتبال در این کشور است و میگوید: «دوست دارم که در اینجا هر چه میتوانم یاد بگیرم و زمانی که به ایران برگشتم بتوانم همه آن دانشم را در اختیار جوانها بگذارم.» به دلیل اختلاف ساعت ایران و آمریکا، تماس ما در یک ساعت غیرعادی رخ داد. با این حال بعد از مدتها با وحید طالبلو دروازبان سابق تیم ملی واستقلال گفتگویی داشتیم در مورد لیگ و شرایط تیم ملی ایران در جام جهانی که در ادامه میخوانید:
ساعت ۳ بعد از ظهر به وقت ایران در آمریکا ۶ صبح است، این ساعت برای بیدار شدن یک فوتبالیست کمی زود به نظر میرسد...
اتفاقا من در ایران هم معمولا ساعت ۶ بیدار میشدم و میرفتم سالن وزنه میزدم. زندگی من خیلی تغییر نکرده، ولی شاید با زندگی اینطرفیها هماهنگی بیشتری دارد. (میخندد)
این روزها مشغول چه کاری هستید؟
در حال حاضر علاوه برمربیگری در حال تکمیل دوره مربیگری B (US Soccer) هستم که معادل همان B آسیا میشود. من در ایران بی آسیا را پشت سر گذاشتم، ولی بعد از مهاجرت فکر کردم بهتر است که مجدد این دوره را پشت سر بگذارم، چون به نظرم آمد که روشها متفاوت است.
فایل صوتی این گفتگو را اینجا بشنوید
از روند آمادهسازی تیم ملی آمریکا همگروه ایران چه اطلاعاتی دارید؟
-آمریکا در فیفا دی اخیر چند بازی تدارکاتی داشت. آنها برنامهریزی خوبی داشتهاند. یک نکته مهم در مورد تیم ملی آمریکا این است که آنها از چند سال گذشته هدف گذاریشان را گذاشتهاند برای جام جهانی آینده ۲۰۲۶ که قرار است به میزبانی آمریکا برگزار شود. روی جوانها و کارهای آکادمیک سرمایه گذاری کردهاند. بسیاری از کسانی هم که در حال حاضر در تیم ملی هستند همان کسانیاند که از سالها پیش روی آنها سرمایه گذاری شده و الان رسیدند به تیم ملی بزرگسالان.
بازیکن شاخصی هم دارند؟
لژیونرهای خوبی دارند که در تیمهای اروپایی توپ میزنند مثل دروازبانشان که درمنچسترسیتی بازی میکند. ولی من اعتقاد دارم ما اگر شرایط خوبی داشته باشیم، آنها برتری خاصی ندارند و در زمین مسابقه نتیجه رقم میخورد. اگر هم شرایط آماده سازی به این شکل باشد شاید باید اتفاقاتی مثل بازی ملبورن رخ دهد تا ما بتوانیم در جام جهانی، موفق باشیم. در مورد سایر حریفان ما هم همین شرایط هست. انگلیس خیلی تیم خوبی هست، ولی ما در مقابل آنها دست و پا بسته نخواهیم بود. دورههای گذشته هم دیدید که پرتغال و آرژانتین در گروه ما بودند و به سادگی نتوانستند ایران را شکست دهند.
عدهای معتقدند تفکر تاکتیکی کیروش باعث شد ما مقابل تیمهای بزرگی مثل پرتغال و آرژانتین عملکرد قابل قبولی داشته باشیم...
نه، به نظرم علاوه بر تفکر مربی، باید به امکانات تیم و شرایطی آمادهسازی هم توجه کنیم. درحال حاضر تیم خوبی داریم، لژیونر زیادی داریم که در لیگهای معتبر توپ میزنند، ولی باید شرایط خوبی هم برای آماده سازی تیم باشد.
سال ۲۰۰۶ در جام جهانی آلمان حضور داشتید، فکر میکنید که آن زمان تیم ملی برای جام جهانی آماده سازی مناسبی داشت؟
در سال ۲۰۰۶ در تیم ملی کسانی حضور داشتند که همگی بازیکنان حرفهای بودند مثل علی دایی، مهدی مهدوی کیا، علی کریمی، وحید هاشمیان. آنها در لیگهای خارجی بازی میکردند و مکملهای آنها هم کسانی مثل آندو، مسعود شجاعی، آرش برهانی و رضا عنایتی بودند که در لیگ شرایط خوبی داشتند. یک مجموعهای داشتیم از باتجربهها و جوانها که کنار هم ترکیب خوبی داشتیم. تنها ایرادش این بود که ما با صد درصد آمادگی در جام حاضر نشدیم. اگر یادتان باشد علی کریمی یک جراحی روی مچ پایش داشت. وحید هاشمیان و مهدوی کیا هم کمردرد شدید داشتند و علی دایی هم آسیب دیدگی داشت.
بسیاری این دوره جام جهانی را بخاطر مشکلات مدیریتی در فدراسیون و اختلافات داخلی، با تیم ملی ملی ۲۰۰۶ مقایسه میکنند؟
آن زمان اتفاقا آقای دادکان حضور داشت و هر چیزی کادرفنی و ما میخواستیم، دراختیارمان قرار میداد. در شرایطی که هیچ کس فکر نمیکرد مشکل حل شود، آقای دادکان با استفاده از روابطی که داشت، مسائل را حل میکرد. ما مجموعه خوبی بودیم، ولی نتوانستیم با تمام توان در جام جهانی حاضر شویم. دو فاکتوربرای موفقیت یک تیم مهم است، اول برنامهریزی و دوم آرامش. الان نه تنها برنامه ریزی نداریم که از آرامش هم خبری نیست. اگر بازی دوستانه نداریم بقیه مسائلمان سر جایش هست؟
اگر از نبود رئیس در فدراسیون فوتبال چشم پوشی کنیم، بازیکنان هم دچار دودستگی شدهاند و این مساله باعث شده تا اسکوچیچ هم در یک رفت و برگشت دوباره به نیمکت هدایت تیم برگردد.
نمیخواهم از بازیکنان دفاع کنم، ولی باید بگویم که این مشکلات هم به متولی فوتبال یعنی فدراسیون برمی گردد. باید خبری اطلاعرسانی شود که صد درصد درست است، مثل برکناری اسکوچیچ! اگراطمینان نداشتند چرا اطلاع رسانی کردند؟ آنها باعث شدند تا شخصیت و اعتبار مربی از بین برود. به خصوص در مورد آقای اسکوچیچ که حضورش روی نیمکت تیم ملی با مخالفتهایی هم همراه بوده!
در همه ادوار تیم ملی در جام جهانی ما عقیده داشتیم که ایران میتواند از مرحله اول صعود کند، در این دوره فکر میکنید ما با توجه به همگروهی با انگلیس، ولز و آمریکا میتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم؟
اگر ما از صعود تیم ملی حرف میزنیم با توجه به پتانسلی است که در بازیکنان ایرانی وجود دارد. حالا من از شما سوال میکنم که آیا تا به حال ما ازتمام ظرفیتمان استفاده کردهایم؟ ما الان میگوییم نسبت به بازیکنانهایی که داریم مثل مهدی طارمی و جهانبخش و... حرف از صعود میزنیم و این دور از انتظار نیست اگر شریط آماده سازی هم مهیا شود.
با توجه به اینکه پست شما دروازبانی است به نظر شما بین علیرضا بیرانوند، سید حسین حسینی و امیرعابدزاده کدام یک شانس بیشتری برای حضور در دروازه تیم ملی دارند؟
واقعیت این است که هر سه نفر این کسانی که نام بردید، شایسته و آماده هستند. آقای بیرانوند با برگشتن به پرسپولیس شرایط بازی برایش مهیا شده. ما هنوز یک نیم فصل تا رقابتهای جام جهانی پیشرو داریم. اگر مثل جامهای قبل بود و در خرداد برگزار میشد و بر اساس عملکرد لیگ گذشته حرف میزدیم، به طور حتم سید حسین حسینی شایستهترین فرد برای حضور در دروازه تیم ملی بود. البته یادمان باشد که نمیشود به راحتی ازتجربه بیرانوند بگذریم او در دوره قبل جام جهانی در دروازه تیم ملی حضور داشت. در نهایت باید تصمیم گیری را برعهده سرمربی بگذاریم که آمادهترین فرد را درتمرینات، انتخاب کند.
لیگ برتر ایران را دنبال میکنید؟
-من همه بازیهای لیگ را دنبال میکنم. بازیهای استقلال را همیشه کامل میبینم و بقیه بازیها را هم در حد لحظات حساس دنبال میکنم. اول به خاطر اینکه دوست دارم و دوم برای آنکه نمیخواهم از شرایط لیگ خیلی فاصله بگیرم. هر چه بیشتر فوتبال ببینید چیزهای بیشتری هم یاد میگیرید. حتی اگر به یوروی فوتبال بانوان دقت کرده باشید، نحوه بازیها نکات آموزشی زیادی داشت. ما در کلاسهای مربیگریمان هم چند تا از این بازیها را آنالیز کردیم.
راستی شما که در آمریکا هستید به تماشای بازیهای دوستانه رئال و بارسا و یوونتوس رفتید؟
نه متاسفانه من درگیر کلاسهای مربیگری بودم، ولی احتمالا بازیهای تیم ملی فوتبال زنان آمریکا و نیجریه را که درشهر ما واشنگتن در شهریور برگزار میشود بتوانم از نزدیک ببینم. خود باشگاه برای ما بلیت گرفته است.
جدیدا فیلمی در فضای مجازی وایرال شده که شما و داریوش یزدانی و تعدادی از بازیکنان به کانادا رفتهاید و از مهراد میناوند صحبت میشود. داستان این فیلم چیست؟
نه این فیلم برای دوره قبلی جام جهانی بود ما همگی دعوت شده بودیم تا بازیهای تیم ملی را به اتفاق هموطنان خوب ما در کانادا تماشا کنیم. آقای میناوند آن زمان در قید حیات بودند، ولی تا آن زمان به جمع ما اضافه نشده بود و ما آن فیلم و گرفتیم و برایش فرستادیم.
نظر شما در مورد ورود مربیانی مثل ساپینتو، بردیف و مورایس در لیگ و بازگشت لژیونرها و بازیکنان خارجی در این فصل، چیست؟
لیگهای قبل از جام جهانی همیشه خوب است. همانطور که میبینید تعداد زیادی لژیونرهم به ایران برگشتهاند تا دیده شوند و شانس حضور در تیم ملی را داشته باشند. آنها بازیکنان با کیفیتی بودند که لژیونر شدند و حضورشان سطح لیگ را بالا میبرد و این انگیزه را به همه میدهد تا در لیست نهایی ایران برای جام جهانی باشند. البته امیدورم که لیست از قبل برای جام جهانی آماده نشده باشد که انگیزه را در بازیکنان را از بین ببرد.
به نظر میرسد به نحوه قرارداد بازیکنان پرسپولیس انتقاد دارید که گفته میشد در صورت عقد قرارداد با این تیم، شانس حضور در تیم ملی در جام جهانی را پیدا میکنند؟
نه بحث من اصلا استقلال و پرسپولیس نیست. در کل گفتم که اجازه بدهند که این رقابت انجام شود و همه احساس کند که شانس حضور در تیم ملی را دارند، نه اینکه یک عده همیشه باشند و بقیه هم انگیزهای برای حضور در تیم ملی نداشته باشند.
فصل گذشته استقلال بعد از۱۰ سال در شرایطی قهرمان شد که رکوردهای زیادی را به دست آورد، یک فصل بدون باخت، شکستن رکوردهای برانکو، قلعه نویی، پروین، حجازی و این، کار را برای ساپینتو دشوار میکند.
فصل قبل هم گفتم که دو تا اتفاق خوب پیش از شروع لیگ افتاد، یکی حضور آقای آجورلو بود که فوتبال را میشناخت و ظرفیت بالایی داشت در حدی که کاندیدای ریاست فدراسیون فوتبال هم بود. مساله دوم ثبات فرهاد مجیدی درهدایت تیم بود واینکه موفق شد بعد از سه سال خودش تیم را ببندد. از طرفی فرهاد مجیدی و همکارانش زحمت زیادی کشیدند، شاید هدفشان از ابتدای فصل این نبوده که تیم بدون باخت قهرمان شود، ولی اینکه مربی بتواند یک چنین انگیزهای به بازیکنانش بدهد، خیلی مهم هست که تیم در بدترین روزش هم نبازد!
این یک رکورد هست شاید اگر همان تیم قبل هم حفظ میشد، نمیتوانست آن را تکرار کند. من هوادار هم باید خودم را برای هر چیزی آماده کند. هوادار باید از آن جام بدون باخت لذت ببرد که الحمدلله هم نگذاشتند مردم هیچ شادی کنند. من قبل از اینکه لیگ تمام شود هم گفتم خدا کند بگذارند که هوادار لذت این قهرمانی را ببرد. من به عنوان یک هوادار در فصل گذشته با اینکه تیمم نباخت، نتوانستم شادی کنم. وقتی من از خواب بیدار میشوم همین ساعت ۳ و ۴ بعد از ظهر است و در حقیقت همه خبرهای بد بیرون آمده، مثل اینکه سه تا بازیکن رفتند، الان زمین نیست، هوا خراب است... شما به من بگویید ما برای چی فوتبال بازی میکنیم؟ یک فصل زحمت میکشیم تا از مدیر و مربی و هوادار و رسانه در نهایت از نتیجه کار لذت ببرند. اگر قرار باشد شما سختی بکشی و به هدفت برسی و باز هم لذتی نبرده باشی، پس این همه دوندگی برای چیست؟
بسیاری از کارشناسان معتقدند که رقابت این فصل لیگ، بیشتر بین تیمهای استقلال، پرسپولیس، گلگهر، سپاهان، فولاد و تراکتور است، شما فکر میکنید که کدام تیمها شانس بیشتری برای قهرمانی دارند؟
به نظر من همه تیمهایی که اسم بردید، شانس قهرمانی دارند. همه این تیمها در چند سال کار گذشته کار کردند. درمورد پرسپولیس هم باید بگویم که البته تغییرات زیادی رخ داده باید ببینیم که روند به چه صورت پیش میرود. تیمهای بزرگ نباید وابسته به یک بازیکن باشند. سالهای گذشته استقلال از این مسئله خیلی ضربه خورد. مثلا در فصلی که تیام از استقلال رفت ما یک لیگ کامل را بخاطر نبود او، از دست دادیم. امیدوارم که در نهایت تیم بتواند به نتیجه لازم برسد.