
با یک محاسبه سرانگشتی میتوان دریافت شهریههای مدارس در مقطع حساس و پشت کنکوری متوسطه دوم بر مبنای اعلام رسمی آموزش و پرورش و به اضافه هزینههای غذا و سرویس رفت و آمد دانشآموزان دستکم حدود ۶۰، ۷۰ میلیون برای والدین آب میخورد.
دیدارنیوز: با اعلام رسمی سازمان مدارس غیردولتی آموزش و پرورش، شهریههای نجومی مدارس غیردولتی رسمیت یافت. بر این اساس حداکثر شهریه ثابت در مقطع ابتدایی ۲۵ میلیون تومان، در مقطع متوسطه اول ۳۳ میلیون تومان و در مقطع متوسطه دوم ۳۵ میلیون تومان است، مدارس اجازه دریافت مبلغ بیش از نرخ مصوب شده را برای شهریه ثابت ندارند. در عین حال مدارس میتوانند ۳۸ درصد از این شهریه را نیز به عنوان شهریه فوق برنامه دریافت کنند که در مجموع به ۵۰ میلیون تومان افزایش مییابد.
از سوی دیگر هزینه سرویس و غذا و لباس دانشآموزان جزو شهریه محسوب نمیشود و به عهده اولیاست. بر این اساس با یک محاسبه سرانگشتی میتوان دریافت شهریههای مدارس در مقطع حساس و پشت کنکوری متوسطه دوم بر مبنای اعلام رسمی آموزش و پرورش و به اضافه هزینههای غذا و سرویس رفت و آمد دانشآموزان دستکم حدود ۶۰، ۷۰ میلیون برای والدین آب میخورد. این در حالی است که اغلب این مدارس به خصوص مدارس خاصتر، شهریههایی به مراتب بالاتر از شهریههای اعلامی دارند و برای این هزینهتراشیها هم مجوزهایی برای خودشان درست و به بهانه برگزاری اردوهای آموزشی و ... شهریههایی نجومی از والدین دریافت میکنند.
پرداخت این شهریههای نجومی از سوی والدین اگر چه به امید موفقیت فرزندانشان در ماراتن رقابت بر سر رشتههای خاص و دانشگاههای خاص پرداخت میشود، اما واقعیت این است که درصد ناچیزی از دانشآموزان شانس موفقیت در این رقابت را دارند و بقیه این بچهها پس از پایان دوران تحصیل بیآنکه هیچ مهارتی داشته باشند، برای سالهای بعد پشت کنکور رها میشوند! نظام سرمایهداری چنبرهزده در حوزه آموزش هنوز هم رؤیا میفروشد!
بر این اساس، خانوادهها برای آنکه آنچه خودشان نداشتهاند، فرزندانشان داشته باشند در هر طبقه و سطح اقتصادی در تلاشند تا فرزندانشان را به مدارس غیردولتی بفرستند؛ مدارسی که خروجیهای کنکور اثبات میکند کارآمدیشان با مدارس دولتی عادی زمین تا آسمان فرق دارد. به همین خاطر خانوادهها خودشان را به هر دری میزنند تا فرزندشان در مدرسه بهتری درس بخواند.
اصول مغفول قانون اساسی
طبق ماده ۳ و ۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم کند و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد. این در حالی است که هم اکنون نزدیک به ۱۳ درصد از مدارس کشور غیردولتی است.
به اذعان یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش، وضعیت رشد مدارس غیردولتی در ایران نسبت به دنیا زیاد است و از جمله آسیبهای برخی از این مدارس، کنکوری کار کردن است که پلی را ایجاد کردند تا نتوانیم از کنکور جدا شویم. در برابر این رشد بالا، اما ما عملاً هیچ سیاستی نداشتهایم و حتی برای خالی نماندن این مدارس، وام کمک هزینه شهریه مدارس غیرانتفاعی تا سقف ۳۰ میلیون تومان طراحی و پرداخت میشود؛ تنها تدبیر وزارت آموزش و پرورش برای کنترل شهریه مدارس غیرانتفاعی که خود چراغ سبزی برای میزان رشد قیمتهای این مدارس بود.
این در حالی است که اگر چنین اعتباری موجود است، این اعتبار باید برای ارتقای کیفیت مدارس دولتی کشور که ۹۰ درصد از دانشآموزان در آن درس میخوانند، صرف شود و آموزش و پرورش به گونهای مدیریت کند که مدارس دولتی هم مانند دانشگاههای دولتی پرمتقاضی شود، نه اینکه بسیاری از والدین حاضر باشند از ضروریات زندگی خود بزنند و برای تضمین آیندهای بهتر، فرزندانشان را راهی مدارس غیرانتفاعی کنند.
منبع: روزنامه جوان