بازهم صدای پای آب؛ تنشهای آبی چند سالی است که به یکی از چالشهای تهران بدل شده است. موضوعی که گاه و بیگاه به صدر اخبار رسانهها برمیگردد و حالا هم علی کیان، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفته تنشهای آبی سبب شده است که مشکلاتی برای درختان پارک چیتگر به وجود بیاید تا جایی که منجر به خشک شدن این درختان شده است.
دیدارنیوز ـ هرچند این همه ماجرا نیست، چراکه شهریور 95، هزار و 700 اصله درخت در پارک جنگلی چیتگر به دلیل آنچه «سرمازدگی» و «قطع آب» این پارک از سوی سازمان آب و فاضلاب عنوان شده، قطع شد. قاسم مولایی، شهردار وقت منطقه22 گفته بود: بوستان چیتگر از سال86 بر اساس مدارک و مستندات موجود بهواسطه سرمای بیسابقه آن سال دچار سرمازدگی شد که این امر موجب خشک شدن برخی درختان این بوستان شد. او توضیح داده بود: قطع این درختان با نظر «کارشناسان» و بهدلیل «قابل احیا» نبودن آنها صورت گرفته است. شهردار منطقه ۲۲ تهران در ادامه در اظهاراتی متناقض اضافه کرده بود که سازمان آبفا آب مجموعه بوستان چیتگر را قطع کرده بود و وقتی چنین اقدامی صورت میگیرد.
کاهش منابع آبی؛ عامل اصلی خشک شدن درختان
به گزارش ایسنا، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران گفت: برای اظهار نظر درباره میزان تاثیر حفر تونل شهدای غزه از زیر پارک چیتگرو خشک شدن درختان این پارک باید بررسیهای دقیقی صورت بگیرد. کیان با بیان اینکه «کاج تهران» گونه غالب پارک چیتگر است، اظهار کرد: بر اساس بررسیهای منابع طبیعی بیشتر مشکل درختان پارک به دلیل کاهش منابع آبی در سالهای اخیر است. در گذشته بارندگیها بهصورت منظم طی سال پخش میشد، اما در سالهای اخیر بهدلیل تغییرات اقلیمی بارشها نامنظم شده است و بر حیات درختان و پوشش گیاهی تاثیر گذاشته است. کیان ادامه داد: از دیگر عواملی که سبب آسیب رسیدن به درختان پارک چیتگر شده است میتوان به بهرهبرداری بیرویه از چاههای زیرزمینی اشاره کرد. افت سفرههای آب زیرزمینی باعث نرسیدن آب به پوشش جنگلی میشود و هر چه آب کمتری به درختان برسد درختان بیشتر خشک میشوند.
منابع طبیعی: حفظ درختان چیتگر با شهرداری است
در این میان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران توپ را در زمین شهرداری انداخته و گفته است. مسئولیت مدیریت، توسعه و بهرهبرداری اصولی، حفظ و احیای پوشش گیاهی و درختان در محدوده پارک چیتگر با شهرداری تهران است. سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ناظر بر فعالیت شهرداری در این محدوده است، همچنین اداره منابع طبیعی استان تهران مکاتباتی را با شهرداری در این زمینه انجام داده است. او اظهار کرد: زمانیکه تنش آبی برای درختان و جنگلها بهوجود میآید، ممکن است که آفات و بیماریها نیز به درختان حمله و درخت را خشک کنند. هنگامی که منابع آبی محدود میشود، هزینه آبیاری و مراقبت از پوشش گیاهی نیز بیشتر میشود. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران تصریح کرد: شهرداری تهران با توجه به منابع محدود خود ممکن است که برای تامین آب و نگهداری درختان مشکلاتی داشته باشد. با این وجود، سازمان جنگلها پیگیر وضعیت درختان در این پارک است. این مقام مسئول با بیان اینکه از شهرداری تهران خواستهایم که طرحهای خود برای حفظ درختان و پوشش گیاهی به ما ارائه دهند، گفت: شهرداری برای این کار مشاور گرفته و در حال طراحی برخی برنامهها برای حفظ پوشش گیاهی است. ما نیز به عنوان دستگاه ناظر بر این برنامهها و اجرای آنها نظارت داریم.
با این وضع آب، چرا بوستان جدید میسازید؟
این وضعیت در حالی است که شهریور 96، مدیر عامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران از ساخت بیش از ۲۰ بوستان جدید در سال ۹۷ خبر داده بود. علی محمد مختاری به شورا آنلاین گفته بود: در سالجاری طراحی و ساخت بیش از ۲۰ بوستان جدید از جمله بوستانهای فرا منطقهای در دست اجراست. از جمله این بوستانها میتوان بوستان باغ گلها در محدوده منطقه دو، بوستان چهار باغ در محدوده منطقه سه، بوستان بانوان لویزان به عنوان پنجمین بوستان بانوان در محدوده منطقه چهار، دومین بوستان دوستدار کودک در محدوده منطقه۲۰ و بوستان زندگی(بازسازی بوستانهای محله شهید هرندی) در محدوده منطقه ۱۲ را نام برد. البته به گفته محمد رضا بختیاری، مدیر عامل آبفای استان تهران، تا افق 1405 تنش آبی در تهران صفر میشود. به گزارش ایلنا، بختیاری درباره جلوگیری از تنش آبی در تهران در روزهای اخیر گفته بود: چند پروژه به طور همزمان اجرا میشود تا سال 1400 میزان تنش آبی به صفر برسد. او با اشاره به برنامههایی که طی سالهای 1400 تا 1405 برای عبور از تنش آبی اجرا میشود، توضیح داد: سه پروژه داریم که از جمله آنها اتمام تصفیهخانه شش و هفت و رینگ تهران، تکمیل پروژه لار به کلان و خط دوم طالقان به تهران جایگزین خط اول میشود که با اجرای آنها 250 میلیون مترمکعب به منابع آب تهران اضافه شده و در افق 1400 تا 1405 تنش آبی صفر میشود.
افزایش اکسیِژن پیشکش!
با این حال قطع درختان به هر دلیل ناموجهی که باشد، پیش از این نیز اتفاق افتاده است. از درختان خیابان ولیعصر گرفته تا... حالا هم نوبت به پارک چیتگر رسیده است؛ این پارک با ۹۵۰ هکتار زمین پر درخت از بزرگترین بوستانهای جنگلی استان تهران است. هدف از احداث این بوستان جنگلی که در آغاز مسیر وزیدن باد غربی به شهر تهران قرار گرفته، بالا بردن مقدار اکسیژن هوای تهران بوده است. پوشش درختی پارک در مجموع مساحتی در حدود ۷۳۴ هکتار را در بر میگیرد، حالا با قطع و خشک شدن این درختان در سایه بیتوجهی و بیمسئولیتی مدیران مرتبط با این معضل، شاهد نابودی و از بین رفتن این پارک جنگلی هستیم! افزایش اکسیِژن پیشکش. در این باره نیازمند اقدامات مناسب و کارشناس شده از سوی مسئولان امر هستیم.
منبع: آرمان/آسو محمدی/۵ آبان ۹۷