
لا وجود جنگ روسیه علیه اوکراین و تحریمهای غرب علیه روسیه، شاخصهای بورس آسیایی امروز سبز پوش شدند و به نظر زیان اصلی متوجه اقتصاد و بازار روسیه و شرکای سنتی آن کشور شود.
دیدارنیوز: به گزارش شبکه «الجزیره» قطر، نرخ ارزهای ملی اکثر کشورهای آسیایی در برابر دلار نیز به دنبال اعمال تحریمهای آمریکا در واکنش به عملیات نظامی روسیه در اوکراین، که پیشتر با افت روبرو شده بود، رو به افزایش گذاشت.
به عنوان مثال، ارزش «بات» واحد پول تایلند و «روپیه» هند که پیشتر در برابر دلار با افت شدید روبرو شده بود، با افزایش ۰.۴ درصدی روبرو شد و بهای نفت نیز رشد ۳ درصدی را تجربه کرد.
بر اساس گزارشهای خبری، شاخص ترکیبی شانگهای چین با رشد ۰،۶۳ درصدی تا سطح ۳.۴۵۱ واحد صعود کرد.
شاخص «کوسپی» بازار بورس کره جنوبی با رشد ۱،۰۶ درصدی به ۲.۶۷۷ واحد و شاخص «نیکی ۲۲۵» بورس ژاپن با ۱،۹۵ درصدرشد به ۲۶.۴۷۷ واحد رسیدند.
شاخص «سِنسِکس» بورس هند نیز با ۲،۴۱ درصد افزایش به ۵۵.۸۴۷ واحد رسید.
همچنین ارقام منتشر شده از سوی وال استریت از سبز پوش شدن اکثر شاخصهای بورس در آسیا حکایت دارد.
به باور تحلیلگران اقتصادی، اگرچه بورسهای آسیایی در آخرین معاملات صورت گرفته در روز جمعه (۶ اسفند ماه سال جاری) با رشد روبرو شد، بازار بورس جهانی به شدت به تنشهای ژئوپلیتیک بر سر اوکراین بین روسیه و غرب واکنش نشان میدهد.
تحلیلگران میگویند در شرایطی که به سبب شیوع ویروس کرونا اقتصاد جهان با مشکلات فراوانی روبرو شده است، بروز چنین تنشهایی میتواند رشد اقتصادی در جهان به ویژه آسیا را در هالهای از ابهام فرو برد.
بر اساس این گزارش، یکی از مناطقی که بیشترین آسیب را در نتیجه اعمال تحریمهای غرب علیه روسیه متحمل میشود، منطقه اوراسیا به ویژه کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که در هم تنیدگی اقتصادی فراوانی با روسیه دارند.
به استناد آمارها، روسیه در میان شرکای اصلی در اوراسیا، همچنان بالاترین سهم را به خود اختصاص داده است و ۱۳۵ میلیون دلار از کل صادرات خود به اوراسیا را به روسیه انجام داده و پس از آن ارمنستان با ۶۰، قزاقستان با ۳۸، قرقیزستان با ۱۸ و بلاروس با پنج میلیون دلار قرار دارند. پنج کشور روسیه، قزاقستان، بلاروس، ارمنستان و قرقیزستان اعضای اتحادیه اوراسیا را تشکیل میدهند.
کارشناسان بر این باورند که تحریمهای اعمال شده علیه روسیه به طور غیرمستقیم بر حجم مبادلات تجاری و اقتصاد کشورهای اتحاد جماهیر سابق شوروی، اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و حتی اتحادیه اروپا نیز تاثیر میگذارد.
گفتنی است اتحادیه اروپا یکی از مهمترین شرکای تجاری- اقتصادی اتحادیه اقتصادی اوراسیا به شمار میآید. به عبارت دیگر اقتصادهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و اتحادیه اروپا از لحاظ تاریخی مکمل یکدیگرند. صادرات فناوریهای عالی از اتحادیه اروپا برای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و صدور ثابت منابع انرژی از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای اتحادیه اروپا مهم است.
گفتنی است روسیه از سال ۲۰۱۵ ذخایر ارزی خود را با تمرکز بر طلا و همچنین شدت رشد و وابستگی کشور به دلار را کاهش داده است. این کشور تا سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار اوراق قرضه خزانهداری آمریکا را داشت، اما ظرف ۳ سال ۹۶ درصد آن را واگذار کرد.