تیتر امروز

مریم جلالی: ضرغامی فرمانده بود و صالحی امیری استاد است/دیگر جای صنایع دستی در برنامه توسعه خالی نیست/صنایع دستی به رونق گردشگری و ارتقاء میراث فرهنگی کمک کرد
گفت و گوی دیدار در برنامه جامعه پلاس با معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی

مریم جلالی: ضرغامی فرمانده بود و صالحی امیری استاد است/دیگر جای صنایع دستی در برنامه توسعه خالی نیست/صنایع دستی به رونق گردشگری و ارتقاء میراث فرهنگی کمک کرد

جامعه پلاس چند روز مانده به سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی، میزبان مریم جلالی معاون صنایع دستی بود؛ از او هم درباره عملکردش در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صحبت کردیم هم درباره...
از «جنبش مهسا» تا «ایستگاه وفاق» با علی شکوری‌راد
گفتگوی دیدارنیوز در برنامه «ایرانشهر» با دبیرکل پیشین حزب اتحاد ملت

از «جنبش مهسا» تا «ایستگاه وفاق» با علی شکوری‌راد

«ایرانشهر» در نخستین برنامه از سلسه‌گفتگوهای خود با موضوع «منافع ملی ایران» به سراغ علی شکوری‌راد، دبیرکل سابق حزب اتحاد ملت رفته و به بررسی ابعاد مفهوم «وفاق» در عرصه سیاسی امروز کشور پرداخته...

انحصار؛ عامل بزرگ عقب افتادگی خودروسازان

یک کارشناس صنعت خودرو با اشاره به لزوم رفع انحصار از صنعت خودروسازی به منظور واقعی سازی قیمت‌ها، گفت: صنعت خودرو با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند و نیازمند جراحی است.

کد خبر: ۱۲۰۸۷۰
۱۱:۲۶ - ۱۶ بهمن ۱۴۰۰

به گزارش دیدار نیوز خوزستان: امیرحسن کاکایی در خصوص احتمال کاهش قیمت خودرو بعد از نارضایتی‌های اخیر از سطح کیفی محصولات تولیدی خودروسازان، اظهار کرد: احتمال می‌رود قیمت‌ها در این بازار برای مدت کوتاهی کاهش یابند، اما بعد از مدتی، باز هم شاهد افزایش قیمت‌ها خواهیم بود.

وی افزود: البته این کاهش قیمت به صورت محدود و در ظاهر اتفاق خواهد افتاد و شکی نیست که در بلندمدت با وجود کیفیت پایین خودرو‌های تولیدی، قیمت‌ها رشد قابل توجهی داشته باشند چرا که اقتصاد کشور در حال حاضر بیمار است و صنعت خودرو با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند که نیازمند جراحی است.

این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد: با اینکه «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» شعار سال ۱۴۰۰ است، اما در عمل، امسال در صنعت خودرو هیچ اتفاق خاصی در این باره صورت نگرفته و همچنان شاهد موانعی هستیم که راه تولید با کیفیت در این بخش را سد کرده و عزمی جدی برای رفع این موانع وجود ندارد.

وی گفت: تحول در صنعت خودرو زمانی صورت می‌گیرد که موانع تولید رفع شوند و خودروسازان با استفاده از مواد اولیه مرغوب، اقدام به تولید محصولات با کیفیت و متنوع کنند، نه اینکه یک مدل خودرو را چندین سال با همان کیفیت اولیه تولید و با قیمت گزاف به بازار عرضه کنند.

صنعت خودرو

کاکایی با اشاره به مشکلات کنونی صنعت خودروسازی، اذعان کرد: یکی از این مشکلات حاکمیت معیار‌های سیاسی به جای معیار‌های اقتصادی در صنعت خودرو است. اگر مسئولان نگاه اقتصادی به این صنعت داشته باشند تحول در این بخش صورت می‌گیرد چرا که شفافیت در اطلاعات زنجیره تولید، افزایش بهره وری، به کار گیری نیروی انسانی متخصص، حذف واسطه ها، تامین مواد اولیه درجه یک و... از عوامل اصلی افزایش سطح کیفی خودرو‌های داخلی هستند.

وی خاطرنشان کرد: در اینکه قیمت خودرو‌های داخلی هیچ همخوانی با سطح کیفی آن‌ها ندارد، شکی نیست، اما تا زمانی که این صنعت انحصاری است و تغییرات اساسی در این بازار صورت نگیرد، نه خبری از واقعی سازی قیمت‌ها و نه افزایش کیفیت خودرو‌ها خواهد بود.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
نظر:
بنر شرکت هفت الماس صفحات خبر
رپورتاژ تریبون صفحه داخلی