زهرا اسفندیاری، کارشناس تغذیه با تاکید براینکه شیوع همه گیری کروناویروس، منجر به افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان شده است، لزوم توجه به راهکارهای مطرح شده از سوی متخصصان برای مقابله با این بیماری غیرواگیر خطرناک را مورد تاکید قرار داد.
دیدارنیوز ـ زهرا اسفندیاری، کارشناس تغذیه گفت: پوکی استخوان که از آن به عنوان یک بیماری خاموش یاد میشود، یک بیماری غیرواگیر است که در آن استخوانها پوک، متخلخل، ضعیف و شکننده میشود و تا زمانی که یک استخوان نشکند، علایمی از خود بروز نمیدهد.
اسفندیاری خاطرنشان کرد: در همه انسانها برداشت کلسیم از استخوانها بعد از ۳۰ سالگی آغاز میشود، اما در افرادی که فعالیت بدنی کمی دارند یا رژیم غذایی نامناسب دارند که مصرف لبنیات ناکافی و مصرف نمک بالا باشد، برداشت کلسیم از استخوانها بیشتر است.
او گفت: با ایجاد محدودیتها و قرنطینه خانگی در دوران کرونا، خطر پوکی استخوان شایعتر شده است، علاوه بر این عواملی همچون کم تحرکی، تغذیه نامناسب، افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده و حاوی نمک زیاد، مصرف ناکافی لبنیات و کمبود ویتامین D، از عوامل مهم پوکی استخوان در دوران کرونا محسوب میشود.
این کارشناس مرکز بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز تاکید کرد که با به کارگیری توصیههای غذایی و ورزشی میتوان با بیماری پوکی استخوان و عوارض مخاطره آمیز آن مقابله کرد.
اسفندیاری با بیان اینکه همه افراد خصوصا کسانیکه از دهه سوم زندگی عبور کردهاند، باید رژیم غذایی متعادل حاوی کلسیم و پروتئین کافی داشته باشیم، مصرف مواد مغذی طبیعی دارای این مواد را توصیه کرد.
او گفت: بهتر است روزانه دست کم دو تا سه سهم لبنیات کم چرب و کم نمک مصرف کنیم؛ هر سهم لبنیات برابر است با یک لیوان شیر یا ماست کم چرب (کمتر از دو و نیم درصد)، یا ۴۵ تا ۶۰ گرم پنیر معمولی، یا یک چهارم لیوان کشک، یا ۲ لیوان دوغ، یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه.
این کارشناس تغذیه همچنین با اشاره به اهمیت مصرف انواع حبوبات مانند نخود و لوبیا، عدس و ماش، گفت: ماهیهای کوچک مثل ماهی کیلکا که با استخوان خورده میشود؛ سبزیهای برگ سبز تیره مانند جعفری، کرفس و برگ چغندر و انواع مغزدانهها مثل بادام و کنجد نیز توصیه میشود.
اسفندیاری با تاکید براینکه همه افراد باید مصرف نمک در رژیم غذایی را به حداقل ممکن برسانند، گفت: توصیه میشود که مصرف نوشابههای گازدار، غذاهای پر نمک، تنقلات شور و غذاهای کنسروی محدود شود.
او با طرح این توصیه که افراد باید حداقل ۱۰ دقیقه در روز و دو تا سه بار در هفته بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد ازظهر در معرض آفتاب قرار بگیرند، گفت: طبق برنامه مکمل یاری کشوری، مصرف ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D در افراد بزرگسال توصیه میشود.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد که در سالمندان نیز روزانه یک عدد مکمل کلسیم D توصیه میشود که بهترین زمان مصرف آن صبح قبل از پیاده روی است.
اسفندیاری با بیان اینکه مصرف ماهیهای چرب مثل سالمون و زرده تخم مرغ، جگر، کره، شیر و لبنیات نیز توصیه میشود، گفت: به همه افراد تاکید میشود که حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش را در هفته داشته باشند و از نشستن طولانی مدت پرهیز کنند.