مدیر کل آژانس اعلام کرد پیش رفتهای ایجاد شده در برنامه هستهای ایران از زمان خروج یک جانبه آمریکا از توافق هستهای و عدم پایبندی به آن، به معنای این است که باید تغییراتی در توافق اصلی ایجاد شود.
دیدارنیوز - نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفت و گویی با این خبرگزاری، آن چه محدودیتهای بازرسان آژانس در ایران میخواند را موجب در بر داشتن این خطر دانست که «تصویری بسیار تیره و تار» از برنامه هستهای ایران ارائه دهد.
گروسی گفت، او میخواهد به ایران بگوید اگر میخواهد «کشوری مورد احترام در جامعه جهانی باشد»، «هیچ راهی برای دور زدن» بازرسان آژانس ندارد.
او در بخش دیگری از این گفتگو با توجه به اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی ایران که دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات ایران را، جز برای تعویض و تعمیرات فنی تجهیزات نظارتی آژانس در آن ها، محدود میکند، مطرح کرد: اگر جامعه بین المللی نتواند از طریق ما، از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی به وضوح ببینید چه تعداد سانتریفیوژ وجود دارد یا چه ظرفیتی ممکن است داشته باشند، تصویری که پیش رویتان قرار میگیرد، تیره و تار است. تنها توهم تصویر واقعی را به شما میدهد. به همین دلیل است که اهمیت دارد
گروسی این موضوع را که در عملیات خرابکارانه تاسیسات ساخت سانتریفیوژهای کرج از دوربینهای نظارتی آژانس استفاده شده است، «واقعا نامعقول» تلقی کرد.
او در بخش دیگری با تاکید بر این که در مذاکرات سیاسی احیای توافق هستهای در وین مشارکتی نداشته است، تایید کرد پیش رفتهای ایجاد شده در برنامه هستهای ایران از زمان خروج یک جانبه آمریکا از توافق هستهای و عدم پایبندی به آن، به معنای این است که باید تغییراتی در توافق اصلی ایجاد شود.
مدیر کل آژانس در این باره گفت: واقعیت این است که ما با ایرانی بسیار متفاوت مواجهیم. ۲۰۲۲ با ۲۰۱۵ خیلی فرق دارد، تا آنجا که باید اصلاحاتی در کار باشد که این وقایع جدید را در نظر بگیرد تا بازرسان ما بتوانند از هر چه روی میز مذاکرات سیاسی توافق شد، بازرسی به عمل بیاورند.
گروسی درباره سطح غنی سازی اورانیوم در ایران گفت: هیچ کشور دیگری جز کشورهایی که تسلیحات هستهای میسازند، به این سطوح بالا (در غنی سازی) نمیرسند. بارها گفته ام این به معنای آن نیست که ایران یک سلاح هستهای دارد. اما به معنای این است که این سطح از غنی سازی مستلزم اقداماتی سرسختانه در زمینه راستی آزمایی است.
او درباره رویکردهای دولت جدید ایران در زمینه مذاکرات وین و تعامل با آژانس گفت: آنها دیدگاههای سرسختانهای درباره تعاملات ایران با آژانس و شرکای توافق هستهای دارند.
او همکاری با دولت رئیسی را «کندتر از حد انتظار» توصیف کرد و افزود: میتوانم بگویم ما ارتباطمان را واقعا دیر شروع کردیم.
گروسی درباره ساخت و سازها در نزدیکی تاسیسات نطنز و فردو گفت، ایران درباره این ساخت و سازها به آژانس اطلاع رسانی کرده است و بازرسان او پیگیر پیش رفت کار در این تاسیسات هستند.
مدیر کل آژانس با تاکید بر این که بازرسان آژانس باید توان نامحدودی برای نظارت بر برنامه هستهای ایران داشته باشند، بیان کرد: مشکل این جاست که هرچه بیشتر زمان میگذرد و توان ثبت اتفاقات در حال رخ دادن از دست میرود، وقتی این توانایی دوباره برگردد، بازرسان بر میگردند و دوباره شروع میکنند به چیدن اجزای این جورچین در کنار هم. ممکن است شکافهایی وجود داشته باشد و داشتن این شکافها خوب نیست.