صنعت بره پرواری از صنایع پرسود است. در مطلب زیر توضیحات لازم در مورد این صنعت و بهترین راه تهیه خوراک دام ارایه شده است.
دیدارنیوز: صنعت بره پرواری از جمله صنایع پر سود در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر است. برهها بچههای گوسفند هستند که بعد از دوران شیر خوارگی در فاصله زمانی سه تا چهار ماه برای پروارکردن به قسمت پرواربندی فرستاده میشوند. اصولا صنعت پرواربندی کاری به زایمان و رشد گوسفندان بزرگ قوچ و میش ندارد و فقط بر روی برهها متمرکز میشود. در پرواربندیها برهها از دامداران خریداری میشود.
جهت خرید خوراک دام با نرخ دولتی میتوانید با شماره تماس ۰۹۱۲۱۹۹۰۷۱۴ دکتر ماکان هادی زمانی تماس بگیرید
۱- برههایی که به پرواربندی انتقال مییابند باید جز برههای قوی باشند و برههای با ضعف بدنی یا مریض به درد پروار بندی نمیخورند.
پس اولین قدم در رشد سریع بره پرواری خریداری برههای قبراق و سرحال است.
۲- چون برهها از دامداریهای سنتی و صنعتی خریداری میشوند و نمیدانیم سلامت محل نگهداری آنها در چه حد است باید قبل از ورود به محل پرواربندی کاملا ضد عفونی شوند و معاینه گردند.
۳- برهها برای پروار میبایست کنسانتره یا خوراک دام مصرف کنند. همراه با علوفههای مقوی مانند یونجه. چون شکمبه برهها هنوز به مواد سنگینی مانند غلات عادت نکرده است باید برای شروع پروار ابتدا حجم علوف بیشتر باشد و طی یک برنامه زمان بندی شده جیره پرواری افزایش یابد.
خوراک دام مجموعهای است از مواد مغذی غلات با پروتیین بالا. پروتیین در بدن نقش تولید ماهیچهها را برعهده دارد. هرچه پروتیین بیشتری به بدن برهها برسد گوشت بهتری میگیرند و هرچه سایر مواد قندی و کم ارزش به آنها داده شود چربی بیشتری میگیرند.
برای اینکه گوشت بره بازار پسندی داشته باشیم نباید از جیرههای حاوی مواد قندی زیاد و پروتیین کم استفاده کنیم. ضرر این را وقتی خواهید دید که در کشتارگاهها مبلغ کمی برای گوشت شما پرداخت میکنند.
خوراک دام با پروتیین ۱۸ درصد بسیار مناسب است برخیها فکر میکنند برای پروار کردن برهها باید به آنها فقط جو وکاه بدهند در حالی که این اشتباه است، زیرا جو پروتیین ۱۱ درصد دارد و کاه فقط فیبر دارد و هیچ ماده مغذی در آن نیست.
حال شاید برای شما سوال باشد وقتی کاه دارای مواد مغذی نیست پس چرا مصرف میکنند. بهتر است فقط خوراک دام به آنها بدهیم و پول کاه را برای خودمان ذخیره کنیم.
همین اشتباه باعث تلفات زیادی در بین برههای پرواری میشود؛ و مبتدیان کار که از سیستم گوارشی نشخوارکنندگانی مانند گوسفندها خبر ندارند. باعث ایجاد زیانهای جبران ناپذیری میشوند.
نشخوار کنندگان برای اینکه بتوانند مواد خورده شده را هضم نمایند باید بتوانند مواد را از شکمبه به دهان خود برگردانند و سپس ماده نشخواری را دوباره به قسمت دیگری از سیستم گوارشی بفرستند. کاه و مواد فیبری دیر تخمیر میشوند و برعکس موادی مانند غلات به سرعت تخمیر میشوند. ور در صورت کمبود فیبر قایلیت بازگرداندن مواد نشخواری به داخل دهان را ندارند. به این مشکل پرخوری غلاتی بیماری اسیدوز شکمبه میگویند.
خوشبختانه واکسنهایی برای جلوگیری از زیاد خوردن مواد غلهای وجود دارد که به آن آنتروتوکسمی میگویند و قبل از شروع پرواربندی میبایست مورد استفاده قرارگیرد.
مصرف مکملها فراموش نشود. چون برههای پرواری معمولا به خارج از محل نگهداری نمیروند بنابراین بسیاری از مواد معدنی و ویتامینها به آنها نمیرسد بنابراین این مواد معدنی و ویتامینها را باید در دسترس آنها قرار دهیم.
تنها راه یافتن بهترین خوراک دام توجه به میزان مواد موجود در خوراک است اگر مواد موجود شامل درصد پروتیین بالایی باشد اگرچه نسبت به سایر خوراکهای شرکتهای دیگر گرانتر هم باشد آن را خریداری کنید. چون جواب دهی بالاتری دارد.
دومین راه یافتن خوراک مناسب میزان جواب دهی برای سایر همصنفان است. بعضیها همیشه بازدهی کمی را تجربه میکنند، اما بخاطر قیمت به سراغ امتحان سایر خوراکها نمیروند و فقط میگویند که ارزان باشد.
خوراک ارزان به هیچ وجه مواد مغذی لازم برای رشد بره را فراهم نمیکند.
رشد سریع بره پرواری در گوسفند نه با هورمون و محرک رشد و فشار به بره بلکه با رعایت درست اصول پرورش گوسفند امکان پذیر است.
خوراک طلایی چیست و چرا این روزها همه دمداران به فکر استفاده از آن افتاده اند. این خوراک که برای اولین بار در ایران طی تحقیقات علمی و عملی دکتر ماکان هادی زمانی ایجاد شده توانسته است که در قسمت برههای پرواری رکورد ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم رشد در ماه را ثبت کند. این خوراک بر اساس ترکیبات مورد نیاز بره پرواری نوشته شده است و نتیجه دهها سال تجربه علمی و پرورش گوسفند ایشان میباشد.
یکی از مواردی که بسیار اهمیت دارد یادگیری است امروزه علم وارد صنعت دامداری شده روستانشینان از گردونه فعالیتهای پرواری کم کم خارج شده اند؛ و جایشان را افراد آموزش دیده میگیرد چرا که گوشت قیمتش در سیستمهای دولتی برای حفظ رضایت مردم تعیین میگردد و از طرفی نهادههای دامی با کمبود وسیعی مواجه است. این امر باعث شده که دامداران قدیمی قدرت رقابت را از دست بدهند و افراد کارآموخته محصور در مکانهای صنعتی جای آنها را بگیرند.
دکتر زمانی علاوه بر اینکه خوراک را به مصرف کننده تحویل میدهد در کنار آن روشهای نوین دامداری را به آنها آموزش میدهد. این امر باعث حداکثر کارایی خوراک طلایی شده است؛ و پای ثابت پرواربندی در شهرهای بزرگ شده است. ایشان علاوه بر آموزش تخصصی در اینستاگرام هم به صورت مجانی آموزش میدهد.
همیشه قیمت خوراک دام عامل اصلی تعیین کننده سود یا ضرر پرواربند است. قیمت خوراک دام به دو صورت است یکی به نرخ آزاد و دیگری به نرخ دولتی تفاوت میان این دو نرخ چیست؟
نرخ آزاد: به دلیل اینکه کارخانههای خوراک دام مواد مورد استفاده در تولید خوراک پرواری مانند جو ذرت و سویا را به نرخ آزاد میخرند؛ بنابراین قیمت محصول تولیدی شامل قیمت این نهادهها و هزینه ساخت است.
اما در نرخ دولتی مقداری یارانه به ازای هردامدار به کارخانه داده میشود بنابراین کارخانه براساس لیست دامداران از دولت یارانه میگیرد؛ بنابراین میتواند خوراک دام را به اندازه میزان یارانه دریافتی کاهش دهد.
برای ثبت نام سهمیه خوراک دام میتوانید به سایت مانا طب بیستون مراجعه نمایید.
جهت خرید خوراک دام با نرخ دولتی میتوانید با شماره تماس ۰۹۱۲۱۹۹۰۷۱۴ دکتر ماکان هادی زمانی تماس بگیرید.