دیدارنیوز - یازده ماه از زلزلهی کرمانشاه میگذرد و برخی از زلزلهزدگان به دلیل نداشتن خانه، تابستان گرم خود را در کانکس زندگی کردند، ولی به گفتهی صادق زیباکلام تا آخر مهر ماه به خانوادههای زلزلهزده مسکن داده میشود و پروژهی دهکدهی امید هم تا سال آینده تکمیل خواهد شد.
بعد از زلزله این استاد دانشگاه با کمک های مردمی پروژهای را آغاز کرد که به عقیدهی خودش باعث ایجاد توسعهی پایدار میشود.
گفتنی است زیباکلام در اول تیرماه از طرف دادستانی احضار شده بود تا درمورد مخارج هزینه شده در کرمانشاه توضیح دهد. همچنین بعد از سه ماه از طرف پلیس ناجا احضاریهای به وی میرسد که در چهارشنبه یازده مهرماه با اسناد و مدارک کافی به دادگاه برود.
تصور می کردم برای مسایل سیاسی من را احضار کردند
این تحلیلگر سیاسی دربارهی احضاریهی اول خود به خبرنگار انصاف نیوز گفت: «تصورم این بود که برای موارد سیاسی من را احضار کرده باشند و دقیقا نمیدانم اعلام جرم شده یا چیز دیگر ولی به هرحال بازپرسی مفصلی در رابطه با دهکده امید صورت گرفت و من هم کامل توضیح دادم که چطور وارد این ماجرا شدم، چقدر پول به حسابم واریز شد و چه برنامههایی برای این پروژه داریم، بعد اینها را به صورت مکتوب نوشتم وامضا کردم.»
زیباکلام در ادامه افزود: «چندماه گذشت و دیگر خبری نشد، به همین دلیل من فکر کردم توضیحاتم قانع کننده بوده است اما هفتهی گذشته برگهی احضاریهای رسید که در یازده مهرماه ساعت دو باید به پلیس آگاهی بروم.»
زیباکلام در ادامه درباره میزان پول واریز شده به حساب خود گفت که حدود ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون به حساب او واریز شده که ۲۰۰ میلیون سود به آن اضافه شده و ۸۰۰ میلیون از این پول خرج شده است. حال ۳ میلیارد در حساب این استاد دانشگاه باقی مانده که به گفتهی او قرار است برای دیگر برنامههای دهکده امید هزینه شود.
۶۰۰ میلیارد بودجه به سازمانهای دولتی برای زلزله
به گفتهی زیباکلام در هفتهی اول زلزله در یک جلسهی اضطراری دولت حدود ۶۰۰ میلیارد بودجه به نهادهای نظامی ودولتی اختصاص داده است، وی در ادامه بیان کرد: «اینقدر که راجع به این سه میلیارد من را بردند و آوردند و بازجویی کردند تابحال راجع به این ۶۰۰ میلیارد سوالی نکردهاند. خیلی محترمانه باید یک صورت حساب میگرفتند که در این چند ماه بعد از زلزله با این ۶۰۰ میلیارد چه خرجهایی شده است. هزینههایی که من کردم کاملا مشخص است حتی تا ریال آخر آن را نوشتهام بدون آن که حسابرس وبودجهبندی داشته باشم. پس اگر این نهادهای دولتی عرضه دارند یک هزارم این حساب و کتابهای من را انجام دهند.»
ده تا پانزده واحد خانه تا آخر ماه آماده است
در ادامه صادق زیباکلام دربارهی وضعیت این پروژه گفت: «یکشنبه دوم مهرماه همراه با همکاران دهکده امید به مناسبت شروع سال تحصیلی و بازدید از منطقه رفته بودیم. برای کودکان لوازم التحریر و کیف تهیه کردیم ولی هدف اصلی ما بازدید از دهکده بود تا ببنیم وضع چگونه شده است. خانهها بین ده تا پانزده واحد تا پایان مهرماه باید آماده شده باشند که ساکنین در آن ساکن شوند.»
این استاد دانشگاه در ادامه بیان کرد: «اسم تیم ما، تیم دانشگاه شده است و ساخت خانهها برعهدهی تیم دانشگاه نبوده است. اساساً بازسازی روستاهای آسیب دیده برعهدهی بنیاد مسکن است. هرکس خانهی او خراب شده شامل افرادی میشود که باید بنیاد مسکن خانهاش را بسازد. سی میلیون به صورت وام در اختیار افراد قرار میگیرید که به دو صورت به آنها داده میشود، یا خود فرد خانه را بسازد و یا پیمانکار بنیاد مسکن این کار را میکند. بنیاد مسکن با پیمانکاران قرارداد بسته است.
زیباکلام ادامه داد: «ما بعد از شور ومشورت با کردها، اساتید دانشگاه سنندج و دانشگاه رازی به این نتیجه رسیدیم که این پول را صرف سرمایهگذاریهای بلند مدت غیرمستقیم کنیم.»
این استاد دانشگاه در مورد زمان پایان کار گفت: «اگر فرض را براین بگذاریم که تا آخر مهر یا آبان ماه منازل تکمیل شده باشد فکر میکنم تا آخر سال کار تصفیهخانه هم تمام شده باشد. «خانهی روستا» قلب پروژه ما است اما در محلی باید ایجاد شود که فعلاً در آن محل یک سری کانکس وجود دارد که افراد در آن زندگی میکنند و نمیشود فعلاً آن کانکسها را از آنجا برداشت و باید صبر کنیم تا منازلشان ساخته شود تا ما اقدام کنیم.»
افزایش قیمت مثل خوره به جان ما افتاده
زیباکلام در جواب این سؤال که مشکلات اقتصادی در روند کاری این پروژه چه تاثیری داشت گفت: «یک چیز که مثل خوره به جان ما و بنیاد مسکن افتاده، همین بالا رفتن قیمت دلار است. پیمانکار در سال گذشته یک قراردادی را براساس هزینهها با بنیاد مسکن بسته ولی در هفت ماه گذشته مصالح سه الی چهار برابر شده است. بنابراین پیمانکار در پیش بردن کار دچار مشکل شده است و یکی از دلایلی که باعث شد من به دهکده سر بزنم این بود که ما یک جلسه طولانی با برخی از اهالی و شورای اسلامی داشتیم. براین باور بودند که پروژه از جهت توسعه پایدار بسیار خوب است اما حالا که خانهی ما در و پنچره ندارد و روکار آن مانده چه کنیم؟ روکار خانه واجبتر است یا اینکه کتابخانه درست کنیم.
وضع دلار و این بی ثباتی هولناک چند ماه گذشته در حال فلج کردن ما است چون برای هیچ کاری نمیتوان برنامه ریزی کرد. تخمینی که برای تصفیهخانه زده بودیم حدود ۵۰۰ میلیون میشد اما حالا به بالای یک میلیارد رسیده است و یا آبگرم کن خورشیدی حدود ۷۰۰ هزارتومان بود اما حالا بالای دومیلیون رسیده است.»
این استاد دانشگاه در جواب اینکه باوجود گرانیها مجبور به حذف بخشی از پروژه میشوید یا نه گفت: «مثل آنکه ویتامینی را مجبور باشی به کودک بدهی که همهی آن نیاز کودک است و مکمل هم هستند. این اولین بار است که در یک روستا به جای آنکه فاضلابش دور ریخته شود یا رودخانه را کثیف کند تصفیه میشود و مورد استفاده قرار میگیرد. البته ما هنوز به آن نقطه نرسیدیم که بگوییم دیگر هیچ پولی نداریم و باید کار را کنار بگذاریم. بسیاری در خارج از کشور به من پیام میدهند تا برای دهکده کمک کنند، ولی من به آنها میگویم هنوز به آن مرحله نرسیدیم که به کمک خارج از کشور نیاز داشته باشیم.»
مردم هنوز به حساب من پول میریزند
زیباکلام در مورد کمکهای مردمی به خبرنگار انصاف نیوز گفت: «هنوز مردم به حساب من پول میریزند بدون آنکه درخواست پولی کرده باشم. ماهی بیست، الی چهل میلیون به حساب من ریخته میشود. حتی دوسه نفر از خیرین با من تماس گرفتند که ما شرکتی هستیم و قصد ساخت مدرسه دهکده امید را داریم. گروهی دیگر که پزشک بودند با من تماس گرفتند که ما میخواهیم درمانگاهی بسازیم. درست است که وضع مالی خراب است اما افرادی هستند که با همه وجود میخواهند کمک کنند.»
دلایل کندی کار بسیار است
این استاد دانشگاه در مورد کندی کار در کرمانشاه بیان کرد: «از شخص خاصی نمیشود خورده گرفت و یقهی کسی را گرفت، دراین بین حتی مهاجرت معکوس هم اتفاق افتاده و افرادی که سالها از این منطقه رفته بودند به منطقه بازگشتهاند. حتی در روستا یک تپه است که میراث فرهنگی اجازه ساخت روی آن تپه را نمیداد. حالا بعد از مدتی قبول کرده تا از آن تپه برای ساخت و ساز استفاده شود، جدا از اینها اختلافات قومی قبیلهای هم باعث کند شدن ماجرا شده است.»