
حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی بر این باور است که مسئله ایران و غرب در اختیار ایران است اگر ایران بخواهد با دنیا کار کند در حال حاضر شرایط برای همکاری فراهم است در عین حال اگر ایران تصمیم دیگری داشته باشد طبیعتا آقای رئیس جمهور منتخب باید مسئولیتهای آن را بپذیرند.
دیدارنیوز ـ «آیا مذاکرات برجامی در دولت روحانی به نتیجه میرسد یا به مسئولیت به دولت رئیسی منتقل میشود؟»، «دولت آینده به ریاست ابراهیم رئیسی چه سیاستی را در ارتباط با مذاکرات هستهای در پیش میگیرد؟» و ... سوالاتی که این روزها به کرات مطرح میشود.
حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران و از چهرههای شاخص اصلاح طلب بر این باور هستند که فرصت مذاکره یا به نتیجه رساندن مذاکرات آن در دولت روحانی به اتمام رسیده و ابراهیم رئیسی در دولت بعدی باید تصمیم گیر این مسئله مهم باشد.
این چهره سیاسی اصلاح طلب تاکید دارد که مسئله ایران و غرب در اختیار ایران است و به نوعی غرب تکلیفش روشن است، اما ایران، نه؛ حال اگر ایران بخواهد با دنیا کار کند در حال حاضر شرایط برای همکاری فراهم است در عین حال اگر ایران تصمیم دیگری داشته باشد طبیعتا آقای رئیس جمهور منتخب باید مسئولیتهای آن را بپذیرند.
مشروح مصاحبه با حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی را میخوانید:
*آقای مرعشی! چه پیش بینی از دولت آقای رئیسی دارید؟ مثلا در عرصه دیپلماسی ارزیابی میکنید رئیسی چه مشی و روشی را دنبال کند؟
هنوز هیچ اظهارنظری از آقای رئیسی بعد از اعلام نتایج انتخابات نداشتیم و هیچ انتصابی صورت نگرفته است که بتوان فهمید ایشان به چه سمتی در سیاست خارجی حرکت خواهند بنابراین تا حدودی زودهنگام است و اینها تحلیل است تا اینکه تحلیلی متکی بر خبر باشد.
*اگر بخواهیم گمانه زنیها را در نظر بگیریم و نشانهها را ردیابی کنیم مثلا در اولین دیدار دیپلماتیک رئیسی، باقری کنی در کنار ظریف حضور داشت. برخی پیش بینی نقش پررنگ این چهره را در دولت رئیسی میدهند و حتی نگرانیهایی از باب بازگشت به مشی دولت احمدی نژاد در سیاست خارجه مطرح است.
آقای احمدی نژاد اول دولت با احمدی نژاد اواخر دولت متفاوت بود آقای احمدی نژاد روی یک سیاست حرکت نکرده است. آقای رئیسی به عنوان کسی که میخواهد هم کشور را اداره کند و هم به قول و وعدههایی که به مردم داده عمل کند قاعدتا، شخصا به این سمت خواهد رفت که در روابط بین المللی اش یقینا به دنبال گسترش روابط با جهان صنعتی و کشورهای منطقه خواهد بود.
مسئله اصلی غرب، مسئله برجام است، چون اولویت غرب، امنیت اروپا است از نظر غربیها امنیت اروپا به برجام گره خورده است هیچ اولویتی برای غرب مهمتر از احیای برجام نیست اولویت دوم اروپاییها این است که آنها علاقه مندند ایران بیش از اندازه به چین وابسته و نزدیک نشود. به بیانی دیگر اروپاییها تمایل دارند با ایران به عنوان کشور پرجمعیت منطقه و دارای منابع انرژی همکاری کنند.
در واقع تکلیف غرب روشن است از این رو ایران باید تصمیم بگیرد ایران میتواند آن توافقهایی که در زمان روحانی و در وین انجام شده و آماده تایید نهایی است را قبول کند. میتواند با یک سری گفت و گوها، اصلاحات جزئی را دنبال کند. یا میتواند سخت بگیرد و روی قانونی که چندان کارشناسی هم نبوده و توسط مجلس یازدهم تصویب شده بایستد.
ممکن است ماهها و یا حتی سالها طول بکشد تا دوباره توافق جدیدی شکل بگیرد. مسئله ایران و غرب در اختیار ایران است اگر ایران بخواهد با دنیا کار کند در حال حاضر شرایط برای همکاری فراهم است در عین حال اگر ایران تصمیم دیگری داشته باشد طبیعتا آقای رئیس جمهور منتخب باید مسئولیتهای آن را بپذیرند.
* برخی پیشنهاد میدهند که بهتر است توافق در دولت رییسی انجام شود و به تایید مجلس برسد تا بعدها دولت روحانی زیر سوال نرود نظرتان چیست؟
به هر حال دولت آقای روحانی نتوانست موافقت آن کمیته تطبیق که از سوی رهبری تعیین شده باشند را جلب کند و از آن عبور کند بنابراین از دولت آقای روحانی گذشت. اینکه میگوییم از دولت آقای روحانی گذشت بدین معنا که شش ماه از سال ۱۴۰۰ را از دست دادیم و نتوانستیم نفت بفروشیم، ارز موردنیاز برای کالاهای اساسی مان را تامین کنیم، نتوانستیم نیازهای بودجهای را تامین کنیم و این به معنای فشار بیشتر به مردم و اقتصاد کشور بود.
*پس پیش بینی میکنید مذاکرات تا پایان این دولت به نتیجه نرسد؟
خیر. مذاکرات به دولت آقای رئیسی رسید.
*پیش بینی میکنید مذاکرات در دوره آقای رئیسی به سرانجامی میرسد یا خیر؟
این مسئله بستگی دارد همانطور که گفتم شرایط آماده است دولت میتواند بر پایه گفتگوهایی که در دولت روحانی انجام شده است با اصلاحات جزئی جلو ببرد و یا میتواند دراین باره سخت گیری کند.
دلیلی ندارد قدرت رئیسی در مذاکرات بیشتر باشد
* بعضیها میگویند ممکن است قدرت و اختیارات رییسی در مذاکرات هستهای بیشتر باشد به نظرتان چنین چیزی ممکن است یا خیر؟
خیر. دلیلی ندارد. سیاستهای رهبری از ابتدا روشن بود قاعدتا با تغییر دولت، سیاستها تغییری نمیکند.