دیدارنیوز: به گزارش خبرگزاری مهر، سعید نمکی، در حاشیه نشست مجازی کارگروه وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت در خصوص معاهده بین المللی آمادگی و پاسخ به همه گیری کووید ۱۹، گفت: بعد از هجمه کووید ۱۹ که بعد از یک قرن دنیا گرفتار چنین مشکل و فاجعه بیماریزایی شد، همه کشورها دچار تکانهای شدند که آمادگی برای چنین هجمه گستردهای برای همه آنها میسر نبود؛ از طرفی ساختار سازمان جهانی بهداشت در جنبههای مختلف پاسخگوی این گرفتاری گسترده چه از نظر فنی و چه از نظر حمایتها نبود.
وی افزود: نکته مهم مطرح شده در جلسه امروز بی عدالتی گسترده در بین کشورهای فقیر و غنی است و حتی کشورهایی مثل ما که از نظر اقتصادی شاید جزو کشورهای فقیر نباشیم، اما تحریمهای ظالمانه ما را تحت فشار قرار داده است. چه ساز و کاری باید طراحی کرد تا در گرفتاریهای گسترده عفونی و غیر عفونی، مردم کشورها در تحریمها دچار آسیب جدی نشوند؟ امروز به این ساز و کارها میپردازیم و ما هم نکات و پیشنهادات مهمی در ۸ بند عنوان کردیم.
نمکی درباره وضعیت کرونا در کشور، تاکید کرد: موج چهارم با ویروس انگلیسی با همت بلند مدافعین سلامت، همت مردم و سایر دستگاهها، لطف خداوند و دعای مردم سر تعظیم فرود آورد و به سمتی رفت که در خیلی جاها شاهد توقف و در خیلی از استانها مسیر کندی حرکت و بازگشت به آرامش نسبی را ببینیم. در این دوره میزان بیماران ما ۲.۵ برابر قبل بود و در برخی استانها تا ۱۰ برابر پیک قبلی خیز بیماری را داشتیم؛ اما با تمهیدات اندیشیده شده وضعیت مطلوبتری نسبت به پیکهای قبلی طی کردیم. گزارشات مفصلی از این حرکت عالمانه در نشستی مفصل شرح داده خواهد شد تا شیوههایی که اتخاذ کردیم تا مردم معطل تخت نمانند، بیان شود.
وی درباره جهشها و موتاسیونهای ویروس، اظهار کرد: متأسفانه در برخی استانها به جز ویروس انگلیسی، موتاسیونهای جدید دیگری را پیدا کردیم. گفته بودم در استان هرمزگان ۳ نمونه محرز شده ویروس آفریقای جنوبی را پیدا کردیم، این سه نمونه از نظر ابتلای قطعی به ۵ مورد و از نظر ابتلای مشکوک به ۳۰ مورد جدید رسید که بین ۳۵ تا ۳۸ مورد جدید را در استان هرمزگان ویروس موتاسیون یافته آفریقای جنوبی خواهیم داشت.
نمکی ادامه داد: از هفته قبل به رؤسای دانشگاه علوم پزشکی فارس، بوشهر و هرمزگان ابلاغ کردم تا مجموعه ۳ ضلعی تشکیل دهند، زیرا پارسیان، لامرد، عسلویه جاهایی بودند که باید به شدت پایش میشدند؛ بنابراین کمیتهای تشکیل شد و همکاران من در این ۳ استان حضور فعال یافتند و خدا را شکر این موج به خوبی در حال کنترل است.
وزیر بهداشت گفت:، اما مردم باید بدانند که با نزدیک شدن به عید فطر و اینکه در سال قبل هم در مناطقی مثل خوزستان و بوشهر و قسمتهایی از فارس مشکلاتی داشتیم و اگر مردم عید فطر را مراعات نکنند و ما شیوع گرفتاری با ویروس موتاسیون یافته آفریقای جنوبی را در این مناطق داشته باشیم، کار بسیار بسیار سختتر از مدیریت ویروس انگلیسی خواهد شد.
وی افزود: یکی از مشکلات ویروس موتاسیون یافته آفریقای جنوبی عدم پاسخ به درمان، مقاومت به درمان و از همه مهمتر اینکه اکثر واکسنهای ساخته شده در جهان در برابر این ویروس تقریباً ناتوان هستند و توانمندی مقابله آنتی بادی این واکسنها با ویروس موتاسیون یافته آفریقایی بسیار محدود است.
وزیر بهداشت درباره موتاسیون هندی کرونا نیز گفت: متأسفانه در این مورد هم اعلام کردیم که در حال رصد هستیم و متأسفانه موارد تأیید شد و در استان قم ۳ مورد تأیید شده از بین هندیهای استان شناسایی کردیم و داریم تمام تماس نزدیک آنها را رصد میکنیم و تمام این مجموعه را قرنطینه کردیم و در حال پایش شرایط هستیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: متأسفانه در استان آذربایجان غربی در مجموعهای که توسط کارگران هندی اداره میشد حداقل ۱۰ مورد جدید پیدا کردیم که این ۱۰ مورد یک نوع ویروس هیبرید هندی-کالیفرنیایی است که یکی از بدترین انواع سوغاتی است که میشد برای کشور آورد. این ویروس در ماه جدید شناسایی شد و به سرعت خود را به آذربایجان غربی رسانده است که متأسفانه در استان یزد هم در یک کارخانه فولاد که هم کارگر هندی و هم کارگر ایرانی داشت مشاهده کردیم که بلافاصله همکارانم را فرستادم و تمام این افراد در قرنطینهاند و تمام افراد در تماس با آنها با فرماندهی بنده هر روز رصد میشوند و گزارشات لحظهای دارم.