چند سالی است گونههایی از پرندگان مهاجر از جمله فلامینگوها از نقاط سردسیری مانند سیبری به تالاب میانکاله مهاجرت میکنند، اما وضعیت این تالاب برای زمستان گذرانی آنها مساعد نیست.
دیدارنیوز ـ تالاب میانکاله در منتهی الیه جنوبشرقی دریای مازندران و در دوازده کیلومتری شمال شهر بهشهر واقع شده است، مساحت این تالاب بیش از شصت و هشت هزار هکتار و ارتفاعِ آن بینِ ۱۵ تا ۲۸ متر کمتر از سطحِ دریای آزاد است، تالاب میانکاله از سال ۱۳۴۸ به عنوان منطقهٔ حفاظت شده تعیین شد و هماکنون نیز با عناوین پناهگاه حیات وحش، تالاب بینالمللی و ذخیرهگاه طبیعی زیست کره تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد.
بر همین اساس، یکی از دلایل اهمیت تالاب میانکاله این است که در تمام سواحل جنوبی دریای خزر هیچ منطقهای جز آن وجود ندارد که محیط طبیعی آن در وضعیتی نسبتاً دست نخورده باقی مانده باشد؛ تمامی سواحل دیگر به طور گسترده با ساختوسازهای انسانی همچون جاده، شهر و روستا و کارخانهها دگرگون شدهاند، به همین دلیل سلامتی این منطقه اهمیت بسیاری در حفظ سلامتی کل دریای خزر دارد.
سلامتی نسبی میانکاله موجب شده تا تالابها و سواحل این منطقه افزون بر پرندگان مهاجر، محل تخمگذاری و زیستگاه اصلی بسیاری از ماهیان دریای خزر نیز باشد.
تالاب میانکاله و خشکی آن دارای وسعت ۲۳ هزار و ۸۰۰ هکتاری است که ۲.۸ درصد مساحت کل استان مازندران را به خودش اختصاص داده است.
به دلیل وضعیت سلامت زیستی تالاب میانکاله، پناهگاه حیات وحش این تالاب مأمن طیف وسیعی از پرندگان آبزی مهاجر و جوجهآور و حمایت شده از جمله فلامینگو، پلیکان سفید، پلیکان خاکستری، قوی کوچک، قوی گنگ، قوی فریادکش، اردک سرسفید، غاز پیشانی سفید کوچک، مرگوس بزرگ، سنقر تالابی، عقاب دریایی دمسفید و نیز پرندگان خشکیزی مانند قرقاول خزری، دراج و زنبورخوار است.
حالا، چند سالی است که تالاب میانکاله با همه تعاریفی که از ویژگیهای آن ذکر شد، به قتلگاه پرندگان مهاجر که هزاران کیلومتر مسافت را از سیبری طی میکنند تا به محیطی امن و خوش و آب و هوا برسند، تبدیل شده است، به طوری که هر ساله شاهد تلفات حجم عظیمی از پرندگان مهاجر، از جمله فلامینگوها هستیم.
براساس این گزارش، آن طور که مسئولان سازمان دامپزشکی و محیط زیست ذکر کردهاند، علت تلف شدن پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله مسمومیت این پرندگان به سمّ بوتولونیم بوده که در نتیجه این پرندگان به بیماری بوتولیسم مبتلا شده و از پا در میآیند که به نظر میرسد رسیدگیهای جدی به وضع موجود ضروری است تا در سالهای آینده شاهد تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله نباشیم.
سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی درباره تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله، اظهار کرد: باید اقدامات اساسی و جدی برای جلوگیری از وقوع تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله صورت گیرد.
وی، ادامه روند فعلی تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله را موجب وارد آمدن خدشه به وجهه بینالمللی محیط زیست کشور دانست و افزود: تحقیقات برای بررسی و شناسایی علل تلف شدن پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله، طی سالهای اخیر انجام شده است.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس تصریح کرد: بالاخره باید علت دقیق تلفات پرندگان مهاجر مشخص شود، آمار تلفات این پرندگان سال به سال بالاتر میرود.
رفیعی در پایان با بیان اینکه حفاظت از تالاب میانکاله تحت نظارت نهادهای دولتی انجام میشود، خاطرنشان کرد: طی مکاتباتی که از سوی مجلس با دستگاههای مرتبط در زمینه تالاب میانکاله داشتهایم، منتظر ارائه گزارش نهایی درباره نتایج تحقیقات علل تلف شدن پرندگان مهاجر در این تالاب هستیم تا براساس آن نظر قطعی را اعلام کنیم.