تیتر امروز

استقبال ايران از مذاکره واقعی با آمریکا/ خط و نشان پزشکیان برای خودروسازان/ باید راهی برای مذاکره پیدا کرد
مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز با اجرای محمدرضا حیاتی

استقبال ايران از مذاکره واقعی با آمریکا/ خط و نشان پزشکیان برای خودروسازان/ باید راهی برای مذاکره پیدا کرد

این صد و سی و دومین برنامه مجله خبری تحلیلی دیدارنیوز است که امروز دوشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۴ با اجرای محمدرضا حیاتی و با حضور کارشناسان و صاحب نظران تقدیم مخاطبان گرامی می‌شود.
زیدآبادی: آنقدر بر سر مجلس فیلتر گذاشتند که امروز صدای رسایی‌ها و ثابتی‌ها را از آن می‌شنویم/ پشت شما، جمهوری اسلامی است!/ عبدالکریمی: پشت من، هیچکس نیست، خداست!/ ناتو، صهیونیست‌ها و رضا پهلوی، نمی‌توانند برای ما دموکراسی بیاورند
در مناظره دو فعال سیاسی در دیدارنیوز مطرح شد

زیدآبادی: آنقدر بر سر مجلس فیلتر گذاشتند که امروز صدای رسایی‌ها و ثابتی‌ها را از آن می‌شنویم/ پشت شما، جمهوری اسلامی است!/ عبدالکریمی: پشت من، هیچکس نیست، خداست!/ ناتو، صهیونیست‌ها و رضا پهلوی، نمی‌توانند برای ما دموکراسی بیاورند

در ادامه سلسله مناظرات دیدارنیوز در خصوص مسائل روز کشور و منافع ملی، میزبان بیژن عبدالکریمی، استاد فلسفه دانشگاه و احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و فعال سیاسی بودیم که در ادامه می‌‌خوانید.
سجاد عبدالله‌پور: اگر بپرسید علم بهتر است یا ثروت قطعا می‌گویم علم/ در کار روی اصول اخلاقی‌ا‌م پا نگذاشتم/ فکر می‌کردم در دبی برایم فرش قرمز پهن می‌کنند، اما اینطور نبود
گفت‌وگوی دیدار با یک کارآفرین

سجاد عبدالله‌پور: اگر بپرسید علم بهتر است یا ثروت قطعا می‌گویم علم/ در کار روی اصول اخلاقی‌ا‌م پا نگذاشتم/ فکر می‌کردم در دبی برایم فرش قرمز پهن می‌کنند، اما اینطور نبود

دیدارنیوز در یکی از گفت‌و‌گو‌های ویژه خود به سراغ سجاد عبدالله‌پور، مهندس معمار و کارآفرین که این روز‌ها در دبی زندگی می‌کند، رفته و از او درباره لایه‌های پنهان و پیدا مهاجرت و کار کردن در یک...

«شنای پروانه»؛ غیرت، ناموس، جنوب شهر

"شنای پروانه" ماجرای فیلمی است از پروانه (طناز طباطبایی) که در استخر مشغول آموزش شنا بوده و حالا به بیرون درز کرده و در شهر دست به دست می­ شود. همسرش (امیر آقایی) نیز در قامت یکی از بزرگترین اشرار و اراذل شهر، از سر جنونی وابسته به مسئله غیرت، شروع به خون و خونریزی می­ کند. "شنای پروانه" با رویکردی کاملا اجتماعی، ضمن ارائه یک داستان گیرا که با دقت و مهارت کافی در پرداخت گره­‌ها و هزارتو‌ها موفق شده گیرا و جذاب جلوه کند، نگاه تحلیلی­ اش را در همان عنصر داستانی، در ناخودآگاه مخاطبش جای می­ دهد. در واقع آنچه می­ بینیم، نه یک قصه­‌ی صرفا سرگرم کننده، که با زیرمتنی لایه­ بندی شده در رابطه با معضل اراذل پروری­ است. گاهی مقصر این پرورش را نیز جامعه و گاهی حتی خانواده معرفی می­ کند.

کد خبر: ۵۱۱۳۰
۱۵:۵۰ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۸
دیدارنیوز ـ ایمان رضایی: "شنای پروانه" که اولین ساخته فیلمساز نام آشنای عرصه فیلمسازی کوتاه، «محمد کارت» محسوب می­ شود، فیلمی است تماشاگرپسند، خوش ریتم و درگیرکننده. کارت داستانش را میان جهان اراذل جنوب تهران پیش می­ برد. ماجرا، ماجرای فیلمی است از پروانه (طناز طباطبایی) که در استخر مشغول آموزش شنا بوده و حالا به بیرون درز کرده و در شهر دست به دست می­ شود. همسرش (امیر آقایی) نیز در قامت یکی از بزرگترین اشرار و اراذل شهر، از سر جنونی وابسته به مسئله غیرت، شروع به خون و خونریزی می­ کند.

فیلم تا حدود زیادی متکی به فیلمنامه­‌ی مملو از جزئیات و پیچیدگی­ است. این پیچیدگی­‌ها گاهی منجر به غافلگیری­‌ها و تاثیرگذاری­‌هایی است که فیلم را از همین جهت، تغذیه و تامین می­ کنند. در واقع حجت (جواد عزتی)، به عنوان شخصیتی که هرگز در این وادی­‌ها (گردن کشی­‌ها و آشوب­گری­ ها) حضور نداشته، اما به لطف برادرش برای همه محترم و عزیز شمرده می­ شود، برای اولین بار پا به این فضا می­ گذارد تا پروسه پیدا کردن شخصی که مسبب پخش شدن فیلم است را پیگیری کند.
 

«شنای پروانه»؛ غیرت، ناموس، جنوب شهر
 
مخاطب نیز تا حدودی با نقطه نظر حجت پیش می­ رود تا به عنوان یک تازه وارد، حضوری پر ماجرا و کنجکاوی برانگیز را میان این ریش­‌های بلند و خالکوبی­‌های آنچنانی تجربه کند. این اراذل تصویر شده، به وفور در بخش­‌هایی از فیلم، به جانوارانی غیر انسانی تشبیه شده­ اند. موجوداتی که گویی دیگر توان فکر ندارند، نمی­ توان از آن­ها انتظار منطق داشت و به طور کلی آنچه که برایشان مطرح است، دود و الکل و رفیق محسوب می­ شود. چه بسا ناموس­ پرستی­ آنان نیز در راستای حمایت از یک رفیق یا حفظ آبروی خود یا رفیقشان در محله است.

فیلمساز با ورودی آمیخته به شناخت و دقت به محافل این قشر از جامعه، عادات و آداب آن­ها را در میان قصه­‌ی رمانتیک/جنایی اش برای مخاطب باز می­ کند. اتفاق مثبتی که در راستای این بازپرداخت به چشم می­ خورد نیز آن است که از هیچ­کدامشان کاراکتر‌های مطلقا سیاه نمی­ سازد، بلکه همه­ آن‌ها را به نوعی قربانی شرایط می­ داند.

"شنای پروانه" با رویکردی کاملا اجتماعی، ضمن ارائه یک داستان گیرا که با دقت و مهارت کافی در پرداخت گره­‌ها و هزارتو‌ها موفق شده گیرا و جذاب جلوه کند، نگاه تحلیلی­ اش را در همان عنصر داستانی، در ناخودآگاه مخاطبش جای می­ دهد. در واقع آنچه می­ بینیم، نه یک قصه­‌ی صرفا سرگرم کننده، که با زیرمتنی لایه­ بندی شده در رابطه با معضل اراذل پروری­ است. گاهی مقصر این پرورش را نیز جامعه و گاهی حتی خانواده معرفی می­ کند. مادری که دائما محبت­‌های بی موردش را نثار فرزند شرورش کرده تا مقوله "شرور" بودن برایش مسئله­‌ای عادی و طبیعی قلمداد شود. پروسه­‌ای که طبق نگاه فیلم، منجر به رشد تفکری شده که "یک بودن در محله" را مهم­ترین دغدغه فردی می­ داند. آدم­‌هایی که دم از مرام و معرفت می­ زنند، اما از منفعتشان نیز با قمه و چماق دفاع می­ کنند. وجدانشان مُرده و محدوده­‌ی دیدشان تنها شامل خودخواهی­‌ها و ادعا‌های آنچنانی­ است. رؤیای رییس بودن دارند و تعداد بالای رفقایشان در یک دعوای خیابانی، افتخاری شگرف برایشان محسوب می­ شود.
 

«شنای پروانه»؛ غیرت، ناموس، جنوب شهر
 
اما برگ برنده شنای پروانه، نه در این تحلیل مستندوار و مرور معضل­‌های معاصر و امروزی، که ساختاری استاندارد و مقبول در زمینه "فرم­ سازی" است. هرچند که فیلمساز برای حفظ و جذب مخاطب، چندان دست به کار‌های عجیب و خلاقانه نمی­ زند (که اصلا زمینه موضوعی فیلم هم به آن نیازی ندارد)، اما فیلم در رعایت قواعد آکادمیک و امتحان پس داده­‌ی مخاطب­ مداری کاملا حرفه­‌ای ظاهر می­ شود. داد و فریاد‌ها و سر و صداهایش را همانقدر به اندازه استفاده می­ کند که سکوت و سکون را نیز. دوربینش را همانقدر تحت کنترل دارد که بازیگرانش را. بازسازی یک سری موقعیت­‌های خاص که توسط هرکسی دیده نشده (قمارخانه زیرزمینی، محل تولید و فروش مشروبات تقلبی و ...) از آن ویژگی­‌هایی است که حتی اگر داستان "شنای پروانه" برای مخاطب جذاب نباشد، وارد عمل شده و تا پایان، تماشاگرش را کنجکاو نگه می­ دارد. خلاصه­‌تر آنکه محمد کارت، با آن رزومه موفق فیلم­‌های کوتاهش، فیلمساز جوان و تازه­ کاری است که می­ توان به او فرصت دیده شدن و طی کردن ترقی را داد.
 
ارسال نظرات
امروز سه‌شنبه ۲۷ آبان
امروز سه‌شنبه ۲۷ آبان
امروز سه‌شنبه ۲۷ آبان
امروز سه‌شنبه ۲۷ آبان