
دیدارنیوز ـ بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز ۲۵ دسامبر جشن گرفته و بسیاری آنرا در شامگاه ۲۴ دسامبر نیز برگزار میکنند.
اعضای بیشتر کلیساهای ارتودوکس در سراسر دنیا نیز روز ۲۵ دسامبر را به عنوان میلاد حضرت مسیح جشن میگیرند.
اعضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را همزمان در روز ششم ژانویه جشن میگیرند.
مسیحیان برای جشن گرفتن میلاد حضرت عیسی مسیح (ع) به کلیساها میروند. در منزل یک درخت کاج را تزیین و چراغانی کرده و در خیابانها و کوچههادستهدسته سرودهای پرستشی و شکرگزاری اجرا میکنند.
برگزاری عشای ربانی، دعا و نیایش و جشن تبرک آب از مراسمات مسیحیان در جشن میلاد مسیح بشمار میرودکه محورهای اصلی این آیینها بر ترویج حسن نیت، بخشندگی، مهربانی و گردهماییهای خانوادگی استوار است.
درخت کریسمس و بابانوئل از نمادهای مقدس مسیحیان است. بابا نوئل اشاره به نام یکی از کشیشان مسیحی به نام سن نیکولاس دارد که در قرن چهارم میلادی میزیست و از اهالی بیزانس و منطقه آناتولی در ترکیه فعلی بودهاست. وی به خاطر کمک و دادن هدیه به فقرا شهرت داشت.
رد پای کریسمس و جشنهای آن در آذربایجان غربی و ارومیه نیز به چشم میخورد و از چند روز پیش درختان کریسمس تزئین شده با گویهای رنگی و ریسهها و عروسک بابانوئل در مغازههای مختلف شهر نمایان است.
آذربایجان غربی نیز از استانهایی که زندگی مسالمت آمیز اقوام و ادیان مختلف در کنار هم، این استان را متمایز و نماد وحدت کرده است.
استانی که ۲۳ کلیسای تاریخی معروف کشور، در آن واقع شده است به طوری که در شهرهای شمالی آذربایجان غربی شامل ماکو، چالدران، خوی و سلماس ۸ کلیسای مهم وجود دارد و ارومیه نیز به تنهایی دارای ۱۵ کلیسای مهم و تاریخی است.
کلیساهای پطروس و پولوس، کنیسه کلیمیان، مارگیورکیس، سه کلیسا به اسم حضرت مریم، مارتوما، مارسیرکیس، ماریوخسا، ماردانیال، مارصیریشوع، مارگیودکیس، ماریوحنا و مارت خنه، ازجمله کلیساهای ارومیه و کلیسای هفتوان و مارگیوکیس از کلیساهای سلماس، قرهباغ، سورپ سرکیس، فنایی، مهلذان و قریس از کلیساهای خوی و کلیسای مریم مقدس و طاطائوس مقدس از کلیساهای ماکو هستند.
هر ساله آئین مربوط به میلاد حضرت عیسی مسیح (ع) در مرکز استان نیز عموما در کلیسای ننه مریم ارومیه برگزار میشود.
یکی از این کلیساهای مطرح استان که در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شده قره کلیسا در چالدران ماکو است که با توجه به بررسیهایی که باستان شناسان بر روی بنای این کلیسا انجام داده متوجه شده اند که اولین کلیسای جامع جهان مسیحیت به شمار میرود از آنجایی که در این کلیسا یکی از حواریون مسیحی دفن شده است از اهمیت بالایی برخودار است
این کلیسا در۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران در کنار روستایی به همین نام واقع شده است. مورخان سدهٔ هشتم هجری به بعد گاهی به مناسبتی یادی از کلیسای تادئوس کرده اند و آن را «قراکلیسا» نامیده اند. چون قسمت خاوری بنای کلیسا با سنگ سیاه ساخته شده است.
مراسم بادراک از جمله مراسماتی که با حضور مسیحیانی از کشوهای مختلف در این کلیسا برگزار میشود. سابقه این مراسم به ۶۵ سال پیش برمیگردد هنگامی که برای نخستین بار گروهی از خلیفهگری ارامنه تبریز راهی این کلیسا شده و اقدام به برگزاری مراسم مذهبی در قره کلیسا کردند و از آن به بعد این مراسم همه ساله با حضور ارامنه کشورهای مختلف جهان برگزار میشود.