کلات در لغت به معنی «آبادی و زیستگاه بر فراز کوه» است . اکثر مردم کلات را کردهای کرمانج تشکیل میدهند و زبان آنها کردی کرمانجی (بادینانی) است.اقلیتی هم به زبانهای ترکی و فارسی صحبت میکنند.شاید اصیل ترین مراسم همین برگزاری عروسی سنتی و تأکید بر پیشینه تاریخی و حضور مردم بالباسهای محلی ایشان باشد که که هر سال برگزار میشود. دراین مراسم اجرای موسیقی محلی، رقص محلی، حنابندان با هدف حفظ و احیاء آئینها و مراسم سنتی شهرستان کلات برگزار میشود.
مراسم عروسی کرمانجی در لایین کلات نادری هنوز به صورت سنتی برگزار می شود و اصالت خود را حفظ نموده و مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفته و می گیرد. از نکات جالب در این عروسیها حضور زنان و دختران با لباسهای رنگارنگ و زیبای محلی و در عین حال پوشیده است که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند. بردن عروس به خانه بخت ( خانه داماد) با اسب و مادیان از جمله رسومات قدیمی و کهن این دیار می باشد که همچنان پابرجا می باشد.
پوشش و لباس محلی کردهای منطقه ی لایین و کلات شبیه لباس اقوام ترکمن بوده و کاملا متفاوت از لباس سایر کردهای خراسان (قوچان، شیروان، چناران و … ) است. علت این امر می تواند نزدیکی این منطقه به مناطق ترکمن نشین آن سوی مرز و طبعا تاثیر آن در طول تاریخ حضور کردها و همچنین وجود حصاری به نام هزارمسجد (رشته کوه هزارمسجد که بین قوچان، چناران و مشهد از یک طرف و کلات و لایین و درگز از طرف دیگر قرار دارد) باشد که بین آنها و سایر کردهای خراسان فاصله انداخته است.