دیدارنیوز - مراسم رونمایی و امضای مشترک آئین نامه تأسیس و بهرهبرداری از شرکتهای تسهیلگر ارائه خدمات تخصصی درمانی به بیماران بینالملل با حضور رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار شد.
دکتر سعید نمکی در این مراسم یکی از منابع مهم درآمدی تمام کشورها را توریسم معرفی کرده و گفت: صنعت توریسم برای تمام کشورهای جهان که درآمد نفتی ندارند، بسیار مهم است. در کشور ما نیز یکی از درآمدها همین صنعت توریسم است که پس از انقلاب مدتی با افت آن روبرو بودیم، ولی بعداً قدمهایی در جهت رشد آن برداشته شد.
بینیازی ایران به اعزام بیمار جهت درمان به خارج از کشور
وی افزود: در رابطه با صنعت توریسم سلامت ما قبلاً مقدار زیادی از مشکلات درمانی خود را در خارج از کشور تأمین میکردیم که همین امر باعث خروج ارز از کشور میشد. اما میتوان صراحتاً اعلام کرد امروز با توسعه زیرساخت نظام سلامت کشور، هیچ مورد قابل علاجی در دنیا نیست که ما در کشور نتوانیم برای آن گام برداریم. ما امروز پذیرای بیماران مختلف جهان هستیم. همچنین در بخش پیوند عضو در منطقه خاورمیانه کشور ایران سرآمد است که این یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است.
توسعه توریسم سلامت در کشور نیازمند همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
وی در ادامه با تاکید بر این نکته که توسعه به دست آمده در صنعت سلامت امروز تکیه بر توسعه آموزش پزشکی دارد، گفت: البته زیرساختهایی فراتر از این مسائل نیاز داریم تا بهرهبرداری بهتر اتفاق افتد. ما در زمینه توریسم سلامت، درصدد شناساندن این قابلیت به بیماران منطقه هستیم. طراحی این ساز و کار از طریق دولتی میسر نیست و باید توسط بخش خصوصی انجام شود. این نیازمندی مدتی است که حس شده است و در همین راستا نیاز به کمک سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.
حضور دلالان در عرصه گردشگری سلامت
وی افزود: ساز و کار مناسبی برای رفت و برگشت توریسم طراحی نشده و گاهی توریسم با ورود به کشور با افراد غیرحرفهای و دلالان مواجه میشود که این اتفاق عواقب بیشتری داشته و میتواند دید بیمار را نسبت به کشور تغییر دهد. به همین دلیل است که گاهی به عنوان یک جامعه صادق بین خارجیان شناخته نشدهایم.
نمکی ادامه داد: قیمت تمام شده خدمات نباید بیش از نیاز بیمار باشد. همچنین نمیتوان از مسائل جانبی ورود توریست نظیر اسکان همراهان و خرید و رفع نیازهای او در کشور غافل بود. نباید اتفاقی بیفتد که در جایی بر سر توریسم کلاه برود و این امر باعث زیر سوال رفتن وجهه کشور خواهد شد.
تفاهم با سازمان میراث فرهنگی درباره گردشگری سلامت
وی افزود: در نشستهایی که با سازمان میراث فرهنگی داشتهایم به جمع بندیهایی برای برداشتن گام صحیح در این مورد رسیده بودیم تا با تعیین ساز و کارها ارزش گذاریها و سایر موارد به آن برسیم که امروز با امضای این تفاهم نامه این امر محقق شد.
نمکی ادامه داد: البته ما قابلیتهایی فراتر از اینها داریم. امروزه شبکه بهداشت کشور الگویی هست در منطقه شرق مدیترانه. ما در نشستهایی که با کشورهای همسایه مانند عراق و پاکستان داشتهایم صحبتهایی در زمینه رفع نیاز توریسم در منطقه کردهایم.
ویترینآرایی نمیکنیم
نمکی در ادامه صحبتهایش گفت: ما این اقدامات را دنبال میکنیم تا گردشگر سلامت با قابلیتهای واقعی کشور در حوزه سلامت آشنا شود. نه این که بخواهیم برای جذب او ویترین آرایی کنیم. بنابراین باید قابلیتهایمان را بدون روتوش و ویترین آرایی عرضه کنیم تا وقتی گردشگر سلامت وارد کشورمان شد ببیند که مباحث مطرح شده با واقعیتهای ما در کشور مطابقت دارد. در غیر این صورت منجر به دفع گردشگر سلامت میشود.
مجوز به بیمارستانها برای VIP کردن ۱۰ درصد تختهایشان
وزیر بهداشت با بیان این که ما قابلیتهایمان را در این زمینه اعلام کردهایم، افزود: بر این اساس به بیمارستانها اعلام کردیم که میتوانند ۱۰ درصد تختهایشان را به صورت وی آی پی و با شرایط متفاوتی نسبت به تختهای عادی برای گردشگران سلامت اختصاص دهند. همچنین پزشکانی را به عنوان متولی و مسئول فنی در این زمینه خواهیم گذاشت، اما اگر این پزشکان در پروسه درمان گردشگر سلامت او را سرگردان کرده و یا هزینهای را به او تحمیل کردند، با آنها برخورد جدی کرده و پروانه مسئول فنی آن پزشک را لغو میکنیم.
شکواییه گردشگر سلامت همانند شهروند ایرانی قابل پیگیری است
نمکی ادامه داد: وقتی توریسم سلامت وارد کشور ما میشود نباید خودش را شهروند درجه ۲ تلقی کند؛ اگر این اتفاق افتاد قطعاً ما موفق نخواهیم بود. بنابراین باید به گونهای عمل کنیم که شکوائیه یک گردشگر سلامت مانند شکواییه یک شهروند ایرانی قابل پیگیری باشد. از طرفی اگر این گردشگران به مسیری که نباید بروند، حتی اگر خود گردشگر هم مشکلی نداشته باشد ما به عنوان مدعی العموم ورود خواهیم کرد. اگر پزشک ما پروسهای را برای گردشگر سلامت تعریف کند که در پروتکلهای درمانی او نباشد با آن هم برخورد میکنیم. بنابراین به گونهای عمل میکنیم که هم از حقوق توریسم سلامت و هم از حقوق ارائه دهنده خدمت دفاع کنیم.
وضعیت تعرفههای خدمات پزشکی برای گردشگران سلامت
وی دربارهی تعرفههای حوزهی گردشگری سلامت نیز گفت: ضرورتی ندارد که عین تعرفههای داخلی را به گردشگران سلامت هم بدهیم. قرار نیست دارویی را که با ارز ۴۲۰۰ تومانی و سوبسیددار برای مردم سرزمینمان میآوریم آن را با همان قیمت به توریسم سلامت بدهیم. بنابراین برای این موضوع تعرفههای جدیدی را مطرح کردهایم. به گونهای که هم توریسم سلامت را در کشورمان نگه داریم و خودمان را در رقابت بینالمللی حفظ کنیم و هم درآمدمان در جیب گردشگر سلامت نرود و بتوانیم کسب درآمد داشته باشیم.
نمکی همچنین در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران گفت: این یک تفاهم نامه بین دو دستگاه موثر جذب توریسم سلامت در کشور است. چگونگی عرضه قابلیتهای گردشگری سلامت به دنیا بسیار مهم است. باید این امر مشترکا بین وزارت بهداشت و سازمان میراث فرهنگی اتفاق افتد تا قابلیتهای کشور به دیگران نمایان شود.
وی افزود: انتخاب توریست از کشورها بر عهده شرکتهای خبره گردشگری بوده و انتخاب مناسبترین بسته از دو منظر ارائه بهترین خدمات با کمترین قیمت نیز بر عهده وزارت بهداشت است. هنگام ورود توریست به کشور باید بهترین وجه نحوه درمان، پسا درمان، اسکان، بیمارستان و...ارائه شود.
وزیر بهداشت با تاکید بر توجه ویژه به بخش توریسم فرهنگی گفت: توریسم تا زمانی که در کشور حضور دارد باید بهترین خدمات را دریافت کند. همچنین موضوع برگشت توریست نیز از آنجایی که هنگام بازگشت و نیز در کشور خود دچار مشکل نشود، اهمیت دارد.
وی افزود: با حضور سازمان میراث فرهنگی دیگر نیازی به ایجاد معاونتی در این حوزه در وزارت بهداشت نیست، اما ما در معاونت درمان که متولی این امر است مدیریتی برای توریسم سلامت تدارک دیدیم تا اقدامات مناسب با هماهنگی این مدیریت انجام شود.
نمکی افزود: باید به توریسمهایی که برای بازدرمانی و پیشگیری به کشور مراجعه میکنند نیز توجه شود. در این حوزه ما چشمههای آب گرم را در کشور داریم که مانند سایر کشورهایی که این امکان را دارند، باید از بیشترین ظرفیت توریستی و درمانی آن استفاده کنیم.