دیدارنیوز - حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران دوشنبه 20 اسفند، سفری تاریخی و پراهمیت به عراق انجام داد، بلند پایه ترین مقام اجرایی و دولتی ایران در حالی این سفر مهم را انجام داد که طی شش سال گذشته، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور عالی ترین مقام دولتی جمهوری اسلامی ایران بود که در آبان 97 به عراق سفر کرده بود.
البته مقامات عراقی از جمله رئیسجمهور و رئیس پارلمان این کشور پیشتر به ایران آمده بودند. رییس جمهوری، پیش از سفر به عراق، در فرودگاه مهرآباد تهران در این باره گفت: امروز روابط اقتصادی ما حدود 12 میلیارد دلار در سال است که بهراحتی در سالهای آینده میتوانیم آن به 20 میلیارد دلار برسانیم. عراق بسیاری از نیازهایش را میتواند از ایران تأمین کند، ایران نیز میتواند نیازهایش را از عراق تأمین کند، در این سفر توافقات مهمی حاصل شد.
*لایروبی اروندرود
در بیانیه مشترک طرفین بر عزم راسخ خود بر اجرای عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن هم جواری بین ایران و عراق مورخ 13 ژوئن 1975 و پروتکلهای ضمیمه و موافقتنامههای تکمیلی آن، با حسن نیت و با دقت، تأکید کردند و تصمیم گرفتند تا عملیات مشترک پاکسازی و لایروبی شط العرب را بهمنظور بازگرداندن کانال اصلی قابل کشتیرانی (تالوگ) بر اساس عهدنامه 1975 و پروتکل مربوطه آن در اسرع وقت آغاز کنند.
*افزایش مبادلات تجاری و بازرگانی به 20میلیارد دلار
در این سفر توافقات مهمی از جمله تعامل بر سر کیفیت استفاده از میادین مشترک، استفاده از پول ملی دو کشور برای سهولت در مبادلات و معاملات، رایگان شدن ویزا برای اتباع طرفین، همکاری مشترک در زمینههای تجارت، سرمایهگذاری، ایجاد شهرکهای مشترک صنعتی، بازارچههای مرزی، روابط گردشگری از جمله زائرین دو کشور و همچنین در زمینه جاده، راه آهن، انرژی، برق، گاز، بانک و در مسائلی چون محیط زیست بین دو کشور، حاصل شد.
اما دستاوردهای سفر روحانی فقط در این موارد محدود نمی شود، نفس سفر رییس جمهوری ایران مهم، استراتژیک و پر مفهوم بود به همین دلیل هم بازتاب گسترده ای در سطح منطقه و جهان داشت. توجه بین المللی به سفر دکتر روحانی به آن دلیل بود که یکی از معدود سفرهای یک رییس دولت بود که در روز روشن و با اطلاع رسانی قبلی به این کشور صورت می گرفت.
کیفیت این سفر جنبه های دیگری هم داشت و طی روزهای گذشته کارشناسان به تفصیل به آن پرداختند؛ از جمله منعکس کننده نقش سازنده ایران در امنیت، مردم سالاری و روابط به هم تنیده و همه جانبه ایران و عراق بخصوص بعد از سقوط صدام بود.
دیدار رییس جمهوری اسلامی ایران با علما، مراجع تقلید، رهبران نحله های سیاسی و بخصوص دیدار تاریخی با آیت الله سیستانی، خود گویای این حقیقت است که با هجمه، دخالت و نفوذ قدرت های فرامنطقه ای روابط تاریخی، دینی، فرهنگی و همه جانبه ایران و عراق قابل چشم پوشی و کتمان نیست.
* بازتاب سفر رییس جمهوری ایران در رسانه های خارجی
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه، 22 اسفند 97، به سفر سهروزه خود به عراق پایان داد. این سفر رئیسجمهوری به یکی از مهمترین همسایههای ایران، نه تنها موجب تحکیم روابط دوجانبه در حوزههای مختلفی از روابط سیاسی گرفته تا مناسبات اقتصادی و از ارتباطات فرهنگی گرفته تا پیوندهای اجتماعی شد، بلکه موجب عصبانیت بازیگران بدخواهی مانند آمریکا و رژیم اسراییل و البته تمسخر و تحقیر شخص دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده شده است. آنچه در ادامه میخوانید خلاصهای از گزارش رسانههای خبری و تحلیلی بینالمللی در بازتاب سفر اخیر روحانی و هیات همراهش، از جمله محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه به عراق و دیدار با مقامات عراقی به ویژه «برهم صالح» رئیسجمهور، «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر، «محمد علی حکیم» وزیر خارجه این کشور، و همچنین «آیتاللهالعظمی سیستانی» مرجع عالیقدر شیعیان است.
شبکه بلومبرگ گزارشی نوشت: ایران و عراق روابط اقتصادی خود را در حالی که آمریکا در حاشیه قرار دارد، تقویت کردند. بلومبرگ در ادامه با اشاره به اینکه عراق باید تحت فشارهای واشنگتن میان ایران و آمریکا انتخاب کند، تاکید کرد: به نظر میرسد روحانی پیروز شده است. وی در جریان سفر سه روزه با همتای عراقی خود دیدار کرد، به موضوعات اقتصادی پرداخت، به اماکن مذهبی رفت و با رهبران اقوام مختلف عراق دیدار داشت. این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پس از 16 سال حضور نظامی در عراق، در سفر دسامبر 2018 خود به این کشور به دلیل سفری که از پیش اعلام نشده بود خشم دیپلماتیک ایجاد کرد و تنها در یک پایگاه نظامی آمریکایی در عراق برای نیروهایش سخنرانی کرد و حتی با یک مقام عراقی هم دیدار نداشت.
روزنامه آیریش تایمز نیز در گزارش خود از سفر اخیر روحانی به دستاوردهای این سفر در حوزه روابط تجاری و اقتصادی پرداخت و نوشت: امضای چندین قرارداد و توافق در حوزههای تجاری و انرژی نشان دهنده ارتباط نزدیک میان این دو کشور بزرگ شیعه است. این قراردادها نشان دهنده ارتباط نزدیک میان ایران و عراق و به چالش کشیدن دولت آمریکا است که فشارها بر بغداد برای کاهش روابطش با ایران را افزایش داده است.
پایگاه خبری المانیتور سفر حسن روحانی به عراق را سفری 'پر هیجان' به کشور همسایهاش توصیف کرد و گزارش داد: یک دستور کار که به لحاظ سیاسی و اقتصادی گوناگون بوده که برای ایران، عراق و منطقه در این برهه زمانی خاص معانی زیادی دارد، سبب شده تا این سفر به میزان زیادی اهمیت پیدا کند. المانیتور همچنین این سفر را نقطه همگرایی میان جناحهای سیاسی رقیب در ایران توصیف کرد که به نظر این پایگاه در برخی موارد در سیاست خارجی با یکدیگر اتفاق نظر ندارند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به دیدار رئیس جمهوری کشورمان با آیتالله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعه در نجف پرداخت و گزارش داد که این اولین دیدار از سوی یک مقام ایرانی در این سطح است، این دیدار روحانی اعتبار خوبی برای وی در داخل کسب میکند. او به تازگی در ایران تحت فشار قرار گرفته بود و به دلیل شرایط اقتصادی نیز مورد انتقادات شدید است.
شبکه بیبیسی نیز گزارش داد: رئیس جمهوری ایران که برای سفر رسمی به عراق رفته است، امروز با آیتالله علی سیستانی از مراجع تقلید پرنفوذ شیعه در این کشور که ساکن شهر نجف است، دیدار کرد، این اولین دیدار یک رئیس جمهوری ایران با آیت الله سیستانی در عراق است. آیتالله سیستانی پیش از این با برخی مقامهای جمهوری اسلامی ایران که به عراق سفر کردهاند، از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام در نجف دیدار کرده بود.
شبکه یورو نیوز نیز دیدار حسن روحانی با آیتالله سیستانی را خبرساز توصیف کرد و گزارش داد که وزیر امورخارجه ایران و سفیر تهران در بغداد نیز روحانی را در این دیدار همراهی کردند.
خبرگزاری فرانسه نیز با انتشار گزارشی در این خصوص، دیدار حسن روحانی با آیتالله سیستانی را نخستین ملاقات این مرجع عالی شیعیان عراق با یک رئیس جمهوری ایران توصیف و تاکید کرد که این مرجع شیعیان به ندرت با مقامات دیدار میکند، در این گزارش همچنین به نقش آیتالله سیستانی در اعلام فراخوان عمومی برای مبارزه مردمی با تروریستهای داعش در خاک این کشور در سال 2014 اشاره شده است که زمینه تشکیل بسیج مردمی عراق تحت عنوان نیروهای حشد الشعبی را فراهم کرد.
شبکه بیبیسی نیز گزارش داد: رئیس جمهوری ایران که برای سفر رسمی به عراق رفته است، امروز با آیتالله علی سیستانی از مراجع تقلید پرنفوذ شیعه در این کشور که ساکن شهر نجف است، دیدار کرد، این اولین دیدار یک رئیس جمهوری ایران با آیت الله سیستانی در عراق است. آیتالله سیستانی پیش از این با برخی مقامهای جمهوری اسلامی ایران که به عراق سفر کردهاند، از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام در نجف دیدار کرده بود.