
محمد ساجدی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در واکنش به تهدیدهای اخیر اسرائیل مبنی بر حمله به تاسیسات هستهای ایران گفت: اسرائیل اکنون نیاز به جنگی جدید دارد، زیرا نتانیاهو تنها در صورتی در قدرت میماند که جنگ در میان باشد. از سوی دیگر او برای حفظ وجهه داخلی خود نیاز به نمایش قدرت دارد. تهدید به حمله به ایران هم بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا یک واقعیت نظامی.
دیدارنیوز: یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: نتانیاهو برای حفظ وجهه داخلی خود نیاز به نمایش قدرت دارد. تهدید به حمله به ایران هم بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا یک واقعیت نظامی.
اخیرا پایگاه خبری CNN مدعی شده است که اسرائیل مهیای حمله به ایران میشود. این ادعا در حالی است که شواهد موجود به ویژه در آمریکا حکایت از تمایل تصمیمسازان این کشور برای وقوع جنگی در منطقه ندارد. آمریکا مشغول مذاکره با ایران است به گفته ناظران سیاسی بسیار بعید ترامپ راضی شود که اسرائیل به ایران حمله کند. حالا پرسش این است که اولا چه قدر این ادعای CNN به واقعیت نزدیک است و ثانیا آیا اصلا امکان وقوع جنگ با ایران وجود دارد؟
محمد ساجدی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «برای درک جامعتری از شرایط کنونی، باید به عقب بازگردیم. ترامپ بدون در نظر گرفتن اسرائیل با یمنیها و با میانجیگری قطر توافق کرد؛ همچنین توافقی با حماس را انجام داد و یک سرباز آمریکایی-اسرائیلی را آزاد کرد. او حتی با ایران نیز وارد مذاکره شده است تا به توافق برسد. در این میان، اسرائیل کنار گذاشته شده و این رژیم نگران است که نقشی در تحولات ندارد. ترامپ در دیدار با امیر قطر تأکید کرده که شرایط فعلی نیازمند آرامش است. گاهی، ادعاهایی درباره احتمال جنگ مطرح میشود، اما به نظر میرسد آمادگی واقعی برای جنگ وجود ندارد و ترامپ هم چنین تمایلی ندارد».
او ادامه داد: «اسرائیل اکنون نیاز به جنگی جدید دارد، زیرا نتانیاهو تنها در صورتی در قدرت میماند که جنگ در میان باشد. از سوی دیگر او برای حفظ وجهه داخلی خود نیاز به نمایش قدرت دارد. تهدید به حمله به ایران هم بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا یک واقعیت نظامی».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «من بعید میدانم که اختلافات نزدیک به پنجاهساله ایران و آمریکا به این راحتی پایان یابد. آمریکا بیش از ۲۵۰۰ تحریم علیه ایران اعمال کرده است. توافق احتمالی نیز محدود خواهد بود و فقط بخشی از لایههای تحریمها برداشته خواهد شد. ترامپ در این شرایط تنها به دنبال یک مانور سیاسی است. او پیش از این با اعراب و اسرائیل نیز کنار آمده بود و اکنون در پی کسب جایزه نوبل اقتصادی و ساختن چهرهای اقتصادی از خود است. با این حال، تاکنون موفقیتی به دست نیاورده است. وعدههای زیادی داده، اما آنها عملی نشدهاند؛ از جمله حل جنگ اوکراین، پایان بحران غزه، و موضوع تعرفهها یا الحاق کانادا به خاک آمریکا؛ بنابراین دنبال توافق با ایران است و نمیخواهد در این زمینه هم شکست بخورد».
ساجدی در پایان گفت: «در مجموع، منطقه آمادگی یک بحران جدید را ندارد. شورای همکاری خلیج فارس نیز تغییر کرده است. بن سلمان به دنبال توسعه اقتصادی است، قطر نیز همینطور. پیامهایی مبنی بر میانجیگری اقتصادی قطر میان ایران و آمریکا وجود دارد. به نوعی قطر میانجیگر اقتصادی و عمان میانجی سیاسی است. اگر تحریمها برداشته شود، قطر بهعنوان میانجی اقتصادی فعال خواهد شد. مجموعه این عوامل نشان میدهد که کشورهای منطقه در پی راهحلهای دیپلماتیک و اقتصادی هستند و آنها نیز تمایلی به جنگ ندارند».