
احتمال مطرح شدن موضعی درباره نام خلیج فارس از سوی ترامپ را زیر ۵۰ درصد میبینم. با این ملاحظه که شاید برخی از کشورهای عربی-با اینکه بدشان هم نمیآید، نام خلیج فارس تغییر کند-چندان علاقهای هم به بروز یک بحران جدید و تیره شدن روابطشان با تهران نداشته باشند.
دیدارنیوز: عبدالرضا فرجیراد، سفیر پیشین کشورمان در نروژ و مجارستان و مدیرکل سابق شورای راهبردی روابط خارجی در گفتگویی، ضمن اشاره به مناسبات حاکم بر مذاکرات تهران و واشنگتن پس از پایان دور چهارم این گفتوگوها در مسقط، اظهار داشت: با برخوردهای رسانهای تندی که از مسئولین آمریکایی در یک هفته گذشته شاهد بودیم، این نگرانی به وجود آمده بود که ممکن است بر خواستههای خود از ایران در این مواضع پافشاری کرده و مذاکرات به نوعی به پایان برسد.
این دیپلمات باسابقه، عنوان داشت: هرچند که ممکن اصرار واشنگتن، همچنان بر توقف غنیسازی بوده و تهران نیز بر غنیسازی حداقلی اصرار به خرج دهد، اما در این دوره از مذاکرات-دور چهارم-که سه ساعت هم به طول انجامید، طرفین نشان دادند که آمادگی لازم برای یافتن راه حل سوم را دارند.
وی افزود: با توجه به اینکه هم ایران و آمریکا از این دور از مذاکرات، ابراز رضایت کردند، دو طرف به پایتختهای خود بازگشته و مشورت خواهند کرد که ببینند در کجاها امکان نرمش و امتیاز دادن دارند تا این مذاکرات در یک بستر روان قرار گرفته و نهایتا به توافق دست پیدا کنند. قدر مسلم اینکه مذاکرات دور چهارم نشان داد که تهران و واشنگتن به هیچ عنوان به دنبال بازگشت به عقب یا ورود دوباره به فضای تنش و درگیری نیستند.
مدیرکل سابق شورای راهبردی روابط خارجی در ادامه گفت: در میان راه البته، موانعی دیده میشود که باید از سر راه برداشته شود. ضمن اینکه این دور از مذاکرات نشان داد که بخشی از صحبتهای تند مقامات آمریکایی هم خوراک داخلی در ایالات متحده داشته است. به این معنی که کاخ سفید نگران بود که اگر بخواهد، امتیاز علنی به تهران داده و آن را اعلام کند در داخل دچار مشکل شده و با مقاومت و فضاسازی گروههای ذینفوذ و نئوکانهای حامی اسرائیل روبهرو شوند؛ لذا با آرامی به نوعی حرکت میکنند که جلوی تاثیرات منفی داخلی توافق احتمالی با ایران را هم بگیرند.
سفیر پیشین کشورمان در نروژ خاطرنشان کرد: مذاکرات دور چهارم البته، ارتباطی هم با سفر ترامپ به ریاض، دوحه و ابوظبی دارد. سفر بسیار مهمی که ممکن است، تغییراتی را در منطقه-چه درباره غزه و ایران و چه در رابطه با چین-به دنبال داشته باشد. ضمن اینکه رئیس جمهور آمریکا هم، انتظارات سرمایهگذاری از سه کشور عربی منطقه داشته که ظاهرا، چراغ سبز آن به کاخ سفید مخابره شده و به همین دلیل، شاهد سفر ترامپ به عربستان، امارات و قطر هستیم.
فرجیراد، یادآور شد: روزنامه واشنگتن-که رابطه خوبی هم با ترامپ ندارد-شنیدهای از کاخ سفید درباره احتمال تغییر نام خلیج فارس از سوی ترامپ را مطرح کرد که از سوی رئیس جمهور آمریکا، رد یا تائید نشده و صرفا به این عنوان که بنا ندارد تا احساسات برخی را جریحهدار کند، بسنده شد. واقعیت امر این است که الان، دنیا، دنیای معامله است. اگر ترامپ بتواند دستاورد اقتصادی خوبی از سفر خود داشته باشد، ممکن است که موضعی در این باره داشته و بعد هم آن را به فراموشی بسپرد. اگر این انتظارات برآورده نشود با توجه به مذاکرات بین ایران و آمریکا، ممکن است که این موضع، اساسا مطرح نشود.
وی اضافه کرد: لذا، احتمال مطرح شدن موضعی درباره نام خلیج فارس از سوی ترامپ را زیر ۵۰ درصد میبینم. با این ملاحظه که شاید برخی از کشورهای عربی-با اینکه بدشان هم نمیآید، نام خلیج فارس تغییر کند-چندان علاقهای هم به بروز یک بحران جدید و تیره شدن روابطشان با تهران نداشته باشند. /امتداد