
مسعود پزشکیان، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در برنامه «میزگرد فرهنگی» شبکه دو سیما گفت: در جامعه نگاه کنیم میبینیم که خیلی از اقوام و قومیتها در جامعه پستی ندارند چرا باید یک گروه خاص در جامعه در قدرت باشند و دیگران نباشند چرا؟ یعنی اینها داناتر هستند و بقیه نادانتر هستند؟ آنچه که ما را از جامعه جدا میکند همین رفتاری است که داریم.
دیدارنیوز: از دقایقی پیش میزگرد فرهنگی مسعود پزشکیان کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، در صدا و سیما آغازشد.
مسعود پزشکیان، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بعد ازظهر چهارشنبه (۳۰ خرداد سال ۱۴۰۳) با حضور در ششمین برنامه «میزگرد فرهنگی» شبکه دو سیما با همراهی دو نفر از مشاوران فرهنگی خود به بیان دیدگاهها و برنامههای خود در حوزه فرهنگی پرداخت.
سید محمد بهشتی و محمد فاضلی در این نشست پزشکیان را همراهی کردند.
مسعود پزشکیان گفت: ما باید به مردم خدمت کنیم و نباید به آنها زور بگوییم.
پزشکیان در میزگرد فرهنگی که عصر امروز در شبکه دو سیما برگزار شد، گفت: آنچه که میخواهم خدمت مردم شریف ایران بگویم باور و اعتقاد من دستورالعمل و نامه حضرت علی به مالک اشتر است که اگر ما عمل میکردیم این بلاها سرمان نمیآمد. حضرت امیر به مالک میگوید تقوا پیشه کن و براساس کتاب عمل کن.
وی با اشاره به نامه حضرت امیر به مالک گفت: آنچه که میگوییم فرهنگ یعنی برخورد مهربانانه و با گذشت با مردم. ما شهروند درجه یک و درجه دو نداریم منطقه برتر و منطقه ضعیف ترنداریم همه مانند هم هستند. زمانی که وزیر بودم دیدم در بهداشت و درمان دولت قوه قضاییه و مجلس یک سفره جداگانه دارد، اما به مردم که میرسد ندارد. امیر المومنین به مالک میگوید انصاف را رعایت کن. من وقتی به عنوان یک حزب به قدرت میرسم آنهایی که دوستم هستند را سر کار میآورم و دیگران را نمیپذیرم عدهای را قبول میکنیم و عدهای را تهدید میدانیم مردمی که در این جامعه زندگی میکنند فرصت هستند و تهدیدی وجود ندارد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: این ظلم است که وقتی پست میدهیم به آدمهای خودمان میدهیم در جامعه نگاه کنیم میبینیم که خیلی از اقوام و قومیتها در جامعه پستی ندارند چرا باید یک گروه خاص در جامعه در قدرت باشند و دیگران نباشند چرا؟ یعنی اینها داناتر هستند و بقیه نادانتر هستند؟ آنچه که ما را از جامعه جدا میکند همین رفتاری است که داریم.
وی ادامه داد: اینکه ما با مردم برخورد خشن داریم و میخواهیم چیزی را به زور به مردم بگوییم براساس دین خداست؟ دلیل اینکه ما خوب یا بد هستیم این است که ببینم مردم پشت سر ما چه میگویند.
پزشکیان با بیان اینکه آیا اینکه میخواهیم باوری را به زور در مردم تزریق کنیم دستور دین و ایمان بوده است، یا معلوم نیست از کجا آمده است، ادامه داد: ما حق نداریم به مردم زور بگوییم و به مردم دستور بدهیم. برای اینکه بمانیم باید مشتری را راضی نگه داریم مشتری ما مردم هستند و ما حق نداریم با عملکردمان و سیاست هایمان مردم را ناراضی کنیم.
وی تاکید کرد: ما در رابطه با قومیتها و اقوام و مناطق حق نداریم یکی را خوب ببینیم و یکی را بد ببینیم و ما میبینیم. شهروند درجه یک و درجه دو و درجه سه داریم من نمیدانیم این کارها را براساس کدام کتاب یا منبع انجام میدهیم. پیامبران آمده اند که بگویند حق مردم را بدهید. تمام جنگها و دعواهایی که بین ما و گروهها و جناحهای دیگر است برای دنیا است اگر به کسی ظلم نکنیم آیا کسی از ما ناراضی میشود؟
پزشکیان خاطرنشان کرد: اگر حقوق افراد را در جامعه رعایت کنیم و با عدالت برخورد کنیم مطمئن باشید این جامعه با عشق پشت حاکمان مجریان خواهد ایستاد و هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد. اگر نیست برای من هم نیست برای مردم هم نیست اینکه عدهای ناراحت زندگی کنند و نان شب نداشته باشد هیچ ظلمی بدتر از این نیست.
وی تاکید کرد: تبعیض است که جامعه را ناراضی میکند. تبعیض را باید از بین برد. دعوای ما براساس نفس است. مردم از ما ناراضی هستند چراکه انصاف را رعایت نمیکنیم. اینها دیدگاههای اعتقادی هستند. بهشتی و فاضلی هم از دید دانشگاهی اینجا هستند آنچه که خدا به ما گفته و آنچه که دادههای علمی میگوید هیچ تفاوتی با هم ندارند.
پزشکیان در پاسخ به سوالی درباره اخراج اساتید که در دولت سیزدهم اوج گرفته است، گفت: با هرگونه اخراج اساتید مخالفم. پروندهسازی و اخراج اساتید در کمیتههای مختلف اشتباه است.
حسین انتظامی، کارشناس برنامه از پزشکیان گفت: درباره اخراج اساتید چه تدبیری دارید برای متوقف کردن ماشین اخراج اساتید و اعاده حیثیت از افرادی که اخراج شده اند. البته دلایل اداری یا آموزشی و پژوهشی مطرح میشود و نوعی تبعیض و ناشفافیت وجود دارد.
وی ادامه داد: حادثهای در ۴۸ ساعت گذشته اتفاق افتاده و نوعی فاجعه بود که تحت الشعاع سایر مسائل قرار گرفت و آن آتشسوزی در بیمارستان رشت بود، سوال من این است که مردم تصور میکنند که جان مردم ارزش ندارد شما اگر رییس جمهور بودید چه واکنشی نشان میدادید؟
انتظامی گفت: درباره مرجعیت رسانه سختگیریهایی هست که نسبت به رسانه انجام میشود و آنها را از سوت زنی و نظارت دور کرده است. الان دستگاههای متعددی این کار را انجام میدهند و رسانهها خنثی هستند و این سبب میشود که مرجعیت رسانه را از دست بدهیم.
وی افزود: درباره مهاجران چه سیاستی دارید؟ منهای سویههای انسان دوستانه وقتی که سیاست مشخصی نباشد و از نظر مردم ول شده باشد مخاطرات اجتماعی داریم و هم امنیت ملی به خاطر میافتد.
این کارشناس حوزه فرهنگی پرسید: آخرین محور پدیدهای ایت که چندسالی است رایج شده است به عنوان گردن نگیری و مدیران مصاحبه میکنند و بعد زیر آن میزنند و آیا شما فرهنگ عذرخواهی از مردم را دارید اگر اشتباهی مرتکب شوید؟
پزشکیان گفت: با هر اخراجی مخالفم بعد از انقلاب شدیم مسئول گزینش و پاکسازی در دانشگاه. یک کارمند و استاد اخراج نکردم. من چه کاره هستم؟ اگر جرمی مرتکب شده است دادگاه حکم دهد. اما اینکه من به عنوان یک فرد یک کسی را اخراج کنم هیچ منطقی ندارد. این رفتارهایی که میکنند شاید تصفیه حسابهای فردی است. ما به هوای نفس رقیب را از میدان به در میکنیم و چهار تا چیز هم به او میچسبانیم که تو اینگونه بودهای و باید اخراج شوی. اینکه در کمیته انضباطی برای یک استاد پرونده درست کنیم و اخراج کنیم بنده مخالف هستم و اگر قدرتی در اختیار داشته باشم نه تنها استاد بلکه هیچ دانشجویی را به خاطر اندیشیدن اخراج نمیکنم و از ترم محروم میکنم نه جابجا میکنم.
وی ادامه داد: دانشجو که دیوانه نیست سوال دارد ممکن است سوالش غلط انداز باشد ما او را قانع میکنیم. سوال را که از ذهن انسان نمیتوان پاک کرد ما باید جواب آن را بدهیم. من تا اینجا اینگونه بودهام و این سیاستی بوده که عمل کرده ام.
پزشکیان یادآور شد: رییس دانشگاه که بودم وبا آمد و تعدادی از مردم شهر ما فوت کردند عدهای در بیمارستان فوت کردند و ما عذرخواهی کردیم، چون مقصر ما بودیم. من نمیتوانم تقصر خودم را برگردن دیگری بیاندازم این همه مشکل در جامعه ایجاد شده هیچ کسی تقصیر را گردن نمیگیرد در این مشکلاتی که برای مردم ایجاد شده این فقر و گرانی و تورم چه کسانی مقصر بوده اند؟ مقصر ما هستیم. هیچ جریانی بدون علت نیست. اگر قصوری صورت گرفته است باید از مردم عذرخواهی کنیم و درسی بگیریم که دوباره تکرار نشود ما هیچ وقت چیزی را گردن نگرفته ایم و نتیجه اش میشود همین که میبینیم.
وی با اشاره به آتش سوزی در بیمارستان رشت ادامه داد: از مردم عزیز رشت بابت این اتفاق عذرخواهی میکنیم و به بازماندگان تسلیت میگویم. همه این اتفاقات به دلیل نبود استاندارد است ما خیلی چیزها را بدون استاندارد درست کرده ایم. اگر الان شاخصهای استاندارد را مراعات کنیم نباید با ۵ ریشتر زلزله که ساختمان بریزد. در ژاپن ۷ ریشتر میآید اتفاقی نمیافتد در کشور ما با ۵ ریشتر ساختمانها میریزد و ما مقصر هستیم در قبل از انقلاب در طبس یک اتفاقی افتاد زمین و زمان را پر کردیم کهای شاه خائن تو مقصر هستی. ما در ارائه خدمت و سیاست گذاری و عمل به آنچه که سیاست گذاری کردیم اشکال داریم.
پزشکیان خاطرنشان کرد: وقتی میخواستم نامنویسی کنم گفتم من میخواهم سیاستهای کلی و قانون برنامه را اجرا کنم خیلیها به ما خندیدند و گفتند این چه میگوید این برنامه ندارد. سیاستهای کلی برای مقام معظم رهبری است و هر دولتی آمده است باید این کار را میکرد هیچ کدام نکردند و همه میگویند ما برنامه داریم. همه برنامهها بعد از ۵ سال میگویند ۳۰ درصد اجرا شده است در واقعیت هم ۲۰ درصد هم نیست آن را اجرا نکرده اند و دوباره یک برنامه دیگر مینویسند.
وی تصریح کرد: ما هدف گذاری میکنیم ۵ سال میگذرد این کار را نمیکنیم و بعد دوباره یک برنامه دیگر مینویسیم تا نصفه رفته ایم چرا بقیه اش را ادامه نمیدهیم برای چه دوباره قانون مینویسیم این از نظر علمی جای سوال دارد که چرا این اتفاق میافتد. بعد میگویند ما برنامه نوشته ایم اگر برنامه نوشته اید که بعد به آن عمل نکنید چرا وقت تان را تلف کرده اید؟
پزشکیان با بیان اینکه اکثر مدیران قانون برنامه را نمیدانند و کار خودشان را میکنند، گفت: همان سیاستهای کلی را اگر اجرا میکردیم این وضعیت کشور نبود قرار بود در منطقه اول شویم قرار بود الگو شویم، اما نشدیم چه کسی مقصر است؟ ما. ما نمایندگان ما مسئولان ما مدیران. بعد تقصیر را بر گردن فلان گروه و فلان گروه میاندازیم همه مان در یک کشتی سوار هستیم و باهم هستیم. اینکه من بگویم شما مقصرید شما بگویید من مقصرم هر دوتایمان مقصر هستیم. به مقداری که امکان داشته کار نکرده ایم.
وی درباره مرجعیت رسانه گفت: میدانید چرا اجازه نمیدهیم رسانه صحبت کند ما نمیخواهیم کسی بفهمد خوردیم و بردیم رسانه اگر آزاد باشد و بتواند حرفش را بزند من مدیر و تاجر و... نمیتوانیم به راحتی پولها را گم گور کنیم و کسی نفهمد اگر پولی گم شود رسانه آن را پیدا میکند و یقه ما را میگیرد. اعلام میکند. الان در دانشگاه آیین نامههای انجمنهای اسلامی و ... را دستور دادند تغییر دهید و طوری آیین نامه بنویسید که هر گونه آقایان گفتند آنگونه بچرخید این چه دانشگاهی است که من نتوانم حرفم را بزنم و فکرم را بگویم؟ نباید جلوی اندیشه را بگیریم و اجازه ندهیم دانشجو حرفش را بزند. دانشجو فردای مملکت و آینده این کشور است و ما نمیتوانیم دانشجو را وادار کنیم آنچه را که ما میخواهیم بگوید.
پزشکیان درباره مهاجران گفت: این موضوع برمیگردد به نبود تسلط حاکمیت بر روند ورود و خروجها و وقتی تسلط بر این روند نداریم و نمیدانیم چگونه داخل و خارج میشوند به مشکل میخوریم. ما برای همه چیز قانون داریم. کد ملی کد پستی. هر کسی در هر جایی زندگی میکند باید بگوید محله اش کجاست و اگر خواست جابجا شود باید اعلام کند. هر انسانی کد ملی و کد محل سکونت دارد. اگر کد زمین باشد مگر زمین خواری اتفاق میافتد؟ مگر ساختمانی گم میشود؟ قانون نوشته اند مسکنهای خالی را پیدا کنید اگر کد داشته باشد نیازی نیست بگردیم. اگر قانون را اجرا کنیم این مهاجران نمیتوانند در هر جایی مستقر شوند و هر جا بخواهند مستقر شوند معلوم میشود کجا هستند و چه کاری میکنند و آن وقت است که سیستم وزارت کشور ما و نظارت و ارزیابیها میتواند جلوی آنها را بگیرد.
وی ادامه داد: مشکل ما ساختار است و مشکل ما عدم تسلط بر حرکتهای اجتماعی است در جامعهای که همه دادهها را با اینترنت چک میکنند چطور میشود زمین خورد و کسی نفهمد و چطور میشود قاچاق بیاورند و کسی نفهمد چراکه ما تسلط عملی و کارشناسی را روی سیستم نگذاشته ایم و افراد کاردان را بیرون میاندازیم تا آنهای دیگر به راحتی بتواند بخورند و ببرند.