
"اینترنت رایگان حق مردم است" این محقق نشدنیترین وعده رئیسی پیش از انتخابات ۱۴۰۰ بود و حالا بعد دو سال وزیر ارتباطات پاس گل گرانی قیمت اینترنت را به اپراتورها میدهد تا نشان دهد برنامهای برای رایگان کردن اینترنت ندارد!
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: گویا همه مشکلات کشور به دست ابراهیم رئیسی حل شده که او در اولین روزهای دی ماه و در یکی از سخنرانی هایش به این اشاره میکند که "گله مردم از پایین بودن سرعت اینترنت را به وزیر رساندهام"؛ شاید این صحبت رئیسی در میان قشری که از دولت او دفاع میکنند و معتقدند که دولت سوار بر قطار پیشرفت در حال رسیدن به قلههای ترقی است، خوشایند بود، اما عامه مردم میدانستند که پشت پرده این حرف، چیز دیگری است و احتمال گران شدن تعرفههای اینترنت از رگ گردن به مردم نزدیکتر است.
پیشبینیها درست از آب در آمد و درست یک هفته بعد از صحبتهای رئیسی خبر رسید که اپراتورهای همراه اول و ایرانسل قیمت بستههای اینترنت خود را بی سر و صدا افزایش دادهاند، افزایشی که گویا با هدایت عیسی زارع پور وزیر ارتباطات به نتیجه رسیده است.
دوم دی ماه (یک روز پس از صحبت رئیسی) نامهای از سوی اپراتورهای ارائهکننده خدمات اینترنتی خطاب به رئیس جمهور و برای افزایش تعرفه اینترنت منتشر شد.
در بخشی از متن این نامه آمده بود: "احتراماً به استحضار میرساند به رغم افزایش شدید هزینههای ناظر به ارائه خدمات ارتباطی، ناشی از افزایش شدید نرخ ارز و تورم بسیار بالا و با عنایت به اینکه عمده هزینههای اپراتورها ارزی است، تثبیت تعرفه خدمات اپراتورها طی ۵ سال گذشته، منجر به کاهش شدید قدرت سرمایهگذاری اپراتورها و مانع توسعه تکنولوژیهای جدید ارتباطی اعم از ثابت و موبایل شده است."
البته در این نامه به مشکلات و کمبودهای دیگر هم اشاره شده بود و همین کفایت میکرد که ترفندی که وزیر ارتباطات برای افزایش تعرفههای اینترنت زیر پوستی به کار گرفته بود، نتیجه دهد و موافقت رئیس جمهور به منزله این بود که زارع پور و تیماش حرفهای بازی کردند و توانستند مهمترین وعده رئیسی برای اعطای اینترنت رایگان را طرفهالعینی پوچ کنند.
البته جالب است بدانید که از ابتدای امسال؛ بحث افزایش تعرفه خدمات اینترنتی موبایل مطرح بود. اردیبهشت ماه برخی از اپراتورها تعرفه خدمات اینترنت را افزایش و حجم بستهها را کاهش دادند، اما تا مدتی، کسی زیر بار این گرانی تعرفهها نمیرفت. تا اینکه محمدرضا بیدخام مدیرکل ارتباطات و امور بینالملل شرکت مخابرات، افزایش تعرفه بستههای اینترنت ثابت را تایید کرد و گفت: سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی در سال ۹۶ کف و سقف تعرفه را برای شرکت مخابرات تعیین کرده و تغییرات اخیر در تعرفه بستههای اینترنت طبق همین کف و سقف تعرفه صورت گرفته است.
انتظار میرفت که جامعه نسبت به این افزایش قیمت واکنش نشان دهد و از مسئولان انتظار پاسخ داشته باشند، اما از آنجایی که دولت ابراهیم رئیسی نه فقط در این مورد بلکه در برابر تمام کمکاریها و خلف وعدهها فرار رو به جلو را انتخاب میکنند در این مورد هم کم نگذاشتند تا جایی که معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در یک ویژه برنامه به جای اینکه از دلایل محقق نشدن یکی از وعدههای ابراهیم رئیسی صحبت کند، با اعتماد به نفس کامل عنوان کرد که بیش از ۳۴ درصد به هیچ وجه به هیچ بستهای اجازه افزایش قیمت نخواهیم داد و افزایش قیمت سه برابری بستهها را کاملا تکذیب میکنم.
محمد امیرزاده نگفت با اپراتورهایی که پیش از این، قیمت بستههای خود را تغییر داده و حتی برخی از آنها بستههای شبانه را حذف یا تغییر داده اند چه برخوردی خواهند کرد، صرف بیان اینکه با متخلفان برخورد میکنند که به تنویر افکار عمومی کمک نمیکند و مردم هرگز چنین وعدههایی را از سوی دولتمردان نمیپذیرند و در نهایت هم قرار نیست هیچ کدام از اپراتورها این وسط متضرر شوند، زیرا عیسی زارع پور اینطور میخواهد.
گرانی بستههای اینترنت در حالی انجام شد که دادههای سایت سنجش سرعت اینترنت اسپیدتست، نشان میدهد در این مدت سرعت اینترنت موبایل در ایران در میان کشورها، هفت رتبه کاهش یافته و به ردیف ۷۹ سقوط کرده است. در این میان کاربران شبکه خانگی هم از وضعیت اینترنت رضایت ندارند.
هفتم دی ماه خبرگزاری فارس در گزارش عنوان کرد که وزیر ارتباطات این افزایش قیمت را به شرط و شروط پذیرفته است و این شرط هم افزایش سایتهای نسل پنجم به ۱۰ درصد تا پایان سال ۱۴۰۳، افزایش پوشش نسل چهارم در کشور به ۹۶ درصد تا پایان سال ۱۴۰۳ و افزایش سی درصدی میانگین سرعت اینترنت در شش ماه آینده است و حالا این پرسش را میتوان مطرح کرد که چه تضمینی وجود دارد که اپراتورها بعد از استفاده چند ماهه از این افزایش قیمت، به تعهدات خود عمل کنند، آیا عیسی زارعپور که با دفاع از اپراتورها این پیش شرطها را گذاشته است در صورت عدم تحقق گامی برای احقاق حق مردم میکند؟ منطقی این است که افزایش تعرفه همراه با افزایش سرعت و کیفیت اینترنت باشد که اگر این گونه بود شاید افراد کمتری حتی نسبت به افزایش تعرفه هم واکنش منفی نشان میدادند، اما تا وقتی آش همین باشد و کاسه نیز همان، افزایش تعرفه اینترنت چیزی به جز ضرر مالی به مردم نخواهد بود.