آنچه در پیش رو میخوانید و میبینید، قسمت دوم گفتوگوی دیدار در برنامه اصل ۲۷ با احمد زیدآبادی، روزنامه نگار و فعال سیاسی اصلاح طلب است.
دیدارنیوزـ نسرین نیکنام: احمد زیدآبادی، روزنامه نگار با سابقه و فعال سیاسی اصلاحطلب در قسمت اول گفتوگویش با دیدار، تحلیلها و نظرات خود را درباره اتفاقهای سال گذشته بیان کرد و به نقدهای وارده به او پاسخ داد.
قسمت دوم این گفتوگو را اینجا، کانال یوتیوب و در آپارات ببینید.
زیدآبادی در قسمت دوم این گفتوگو با تاکید بر اینکه نقد به دولتهای حسن روحانی و سید محمد خاتمی خیلی راحت بود، میگوید: «در دوران آقای خاتمی خیلی هم از نقد استقبال میشد و البته این نقدها بیشتر از سوی اصولگرایان صورت میگرفت.»
او ادامه میدهد: «در دولت اصولگرایان هیچ وقت به اصلاح طلبان اجازه نمیدادند که نقدی نوشته و بیان کنند، اما میبینید که مدام به شخص آقای رئیسی و وزرا نقد میشود و کسی هم شکایتی نمیکند.»
این روزنامهنگار این را هم اضافه میکند که در دولت آقای خاتمی، روزنامه کیهان مدام دولت را نقد میکرد کسی هم نمیتوانست کاری کند، چون نقد به رئیس جمهور تاثیرگذاری جدی نداشت، اما ابراهیم رئیسی بخشی از نظام قدرت واقعی است و وقتی ایشان را نقد کنید ماجرا به کلی فرق میکند.
او در بخش دیگری از این گفتوگو به شرایط کنونی جامعه اشاره میکند و میگوید: «عوامل التهاب در جامعه ایران زیاد است و آنهایی که در راس قدرت هستند میخواهند با همان روحیه انقلابی سالهای پیش حکمرانی کنند در صورتی که ادامه این روش باعث میشود نه با جامعه جهانی ارتباط بگیرند و نه در داخل به توسعه میرسند.»
عکس ها: آرش راهبر
این فعال سیاسی اصلاحطلب معتقد است: حاکمیت باید نگاه ملی داشته باشد یعنی همه مردم را با یک چشم نگاه کند با هر عقیده و نظری که دارند، اما در حال حاضر یک پایگاه مذهبی و افراطی هستند که نگاهها فقط به آنها معطوف شده و همانها هم مانع تغییر نگاه و تحول دولت میشوند.
زیدآبادی با اشاره به اینکه حاکمیت تحت فشار شدید این گروهها است، میافزاید: اگر حاکمیت بخواهد نسبت به مردم نرمش نشان دهد، این گروهها اجازه نمیدهند و با بیان اینکه ما تنها حامی شما هستیم و باید به ما توجه شود، اختلال ایجاد میکنند.
اینطور که این روزنامهنگار میگوید: «تنها راه حل موجود برای کنترل وضعیت موجود، کنترل همین افراد تندرو هستند، در غیر اینصورت جامعه مدام با ماجراهایی شبیه آرمیتا مواجه میشود و باید مدتها زمان و انرژی صرف کند تا دوباره اتفاقهای سال ۱۴۰۱ رخ ندهد.»
به گفته زیدآبادی در حال حاضر کشور در وضعیت اقتصادی مناسبی نیست و از جنبههای فرهنگی، سیاسی و سیاست خارجی زیر فشارهای زیادی است از این رو بهترین تدبیر در شرایط کنونی، کنترل شرایط موجود است.
او درباره جنگ حماس و اسرائیل هم میگوید: احتمال باز شدن پای ایران به جنگ در کوتاه مدت امکان ندارد؛ هر چند که این جنگ نهایتا تا چهار ماه آینده تکلیفاش مشخص میشود و تمام تلاش جمهوری اسلامی این است که به این جنگ ورود نکند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب دو تحلیل در مورد جنگ حماس و اسرائیل دارد و میگوید: «اگر نتیجه این جنگ به نفع اسرائیل باشد که قطعا شرایط جمهوری اسلامی در منطقه دستخوش تحولات سیاسی و اقتصادی عجیبی میشود و ممکن است با تحریمهای بیشتری روبرو شود؛ اما اگر نتیجه به نفع حماس تمام شود، جمهوری اسلامی به شعار و نگاه خود درباره نابودی کامل اسرائیل ادامه میدهد، هر چند که معتقدم پایان این جنگ یعنی پایان نتانیاهو.»
او این را هم اضافه میکند که بعد از جنگ غزه، عادی سازی روابط خواهیم داشت بین کشورهای عربی و اسراییل و احتمال ظهور کشوری به نام فلسطین وجود دارد و اعمال فشارها روی ایران زیاد میشود و این فشار همراه با مشکلات داخلی و نارضایتیها ممکن است به ما را به سمت وضعیت وخیمی سوق دهد.
زیدآبادی تاکید میکند: «مدتها است تئوریسینها نسبت به تمام این احتمالها و اتفاق ها هشدار داده اند و حتی حاکمیت هم این را میداند، اما نمیدانم چرا کسی کاری انجام نمیدهد و نتیجه این بی توجهیها ما را با شرایطی بدتر از جنگ مغول مواجه میکند.
ساده اندیشی هم حد ومرزی دارد مگر آنکه آنرا کوته اندیشی بنامیم.اگر اینچنین بشود آنچنان میشود!این هم شد تحلیل .بعد از اتمام جنگ غ ز ه این چنین میشود!دوست عزیز کدام کشورها ذینفع هستند؟ایران منتظرمیماند تا برایش تصمیم بگیرند؟ اصلأ غرب توان آن را دارد که چیزی را دیکته کند؟ جهان آنچنان در حال تغیر است که تنها برای کشورهایی که دارای برنامه مشخص ومنطبق بر تغیر شرایط هستند قابل درک وکنترل است. دوستان گذشت آنزمان که در غرب برای تمام جهان تصمیم گرفته میشد.اروپا در سراشیبی ورشکستگی قرار گرفته٬
انگلستان در بدر دنبال حامی جهت حفظ خود است٬ چین وروسیه کاملأ آگاهانه در جهت حفظ امنیت ومنافع ملی خود از هر گونه کمک به غرب خودداری میکنند .آنگاه ما در ایران اینچنین تحلیل میشنویم بقول ضرب المثلی:گویا سوزن این دوستان از بیست سال پیش گیر کرده است.