
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه ما مسیر گفتگو را از طریق آقای بورل پیگیری میکنیم، اظهار داشت: اگر ایالات متحده بپذیرد که طبق تعهداتش طبق برجام باید تحریمها را لغو کند، آماده هستیم به سرعت توافق را نهایی کنیم.
دیدارنیوز: سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما همچنان در مسیر دیپلماسی عمل میکنیم و این قطار از ریل خارج نشده است و این به رغم همه بدعهدیهای ایالات متحده است. الان در این نقطه قرار داریم که یک طرف همه تلاشش را کرد این توافق از بین برود و حالا در مسیری قرار داریم که امیدواریم طرف آمریکایی هر چه زودتر به مسیری بازگردد که انتهایش توافق است.
سعید خطیبزاده در نشست خبری صبح امروز پس از ارائه گاهشمار دستگاه دیپلماسی در هفته گذشته، در پاسخ به سوالی در خصوص اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص زمان بازگشت به میز مذاکره و همزمان تحریمهای جدید آمریکا گفت: این سیاست یک بام و دو هوای واشنگتن سالهاست که برای همه مشخص شده است. وقتی اظهارات مقامات دولت آمریکا را میشوید که میخواهند اشتباهات دولت توامپ را جبران کنند و همزمان ادامه سیاست شکست خورده ترامپ را دنبال میکنند به یاد این ضربالمثل ایرانی میافتید که «دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس را» و این موضوع نشان میدهد که ما چقدر باید مراقب باشیم. ما همچنان در مسیر دیپلماسی عمل میکنیم و این قطار از ریل خارج نشده است و این به رغم همه بدعهدیهای ایالات متحده است. الان در این نقطه قرار داریم که یک طرف همه تلاشش را کرد این توافق از بین برود و حالا در مسیری قرار داریم که امیدواریم طرف آمریکایی هر چه زودتر به مسیری بازگردد که انتهایش توافق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که فردا اولین نشست کشورهای عضو معاهده منع سلاحهای هستهای است، آیا ایران برنامهای برای پیوستن به این معاهده دارد، گفت: موضع جمهوری اسلامی در خصوص سلاح هستهای کاملا مشخص است و ایران بانی منطقه خالی از سلاح هستهای در خاورمیانه بوده است. ما موضعمان چه از نظر شرعی و فتوای مقام معظم رهبری که در سازمان ملل متحد به عنوان سند ثبت شده است و موضع مان در این خصوص مشخص است.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که در آستانه یک سالگی دولت سیزدهم هستیم، اقدامات دستگاه دیپلماسی در این یکسال را بفرمایید، گفت: مرکز دیپلماسی قطعا گزارشی را در این رابطه منتظر خواهد کرد. آنچه که دستگاه دیپلماسی انجام داد در حوزه رفع تحریم و حنثیسازی تحریمها در خصوص رفع تحریم چندین دوره مذاکره صورت گرفته است چرا که ایران تصمیم گرفته بود در این مسیر به توافق خوب و پایدار دست پیدا کند، اما ایالات متحده تا اینجا اقدام به اتلاف وقت کرده است. البته وزارت امور خارجه معطل این موضوع نمانده و ما با سیاست همسایگی بیشترین رفت و آمد و تحرکات را در یکسال گذشته با همسایگان داشتهایم.
وی ادامه داد: حجم روابط تجاری ایران و همسایگان در برخی حوزهها بعضا ۴ برابر شده است. ما سیاست خارجی متوازن را فراموش نکردهایم که با کشورهای شرق و غرب این روند را به صورت یکسان طی کنیم. شورای ایرانیان خارج از کشور شروع به کار کرده است. در خصوص همکاری با نهادهای داخلی تلاش کردیم روان سازی داشته باشیم. البته اهدافی که در حال طی شدن است بسیار بیشتر از آن چیزی است که من امروز مطرح کردم و این لیست طولانی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اجلاس آستانه و موضع ایران در خصوص رفع تحریمهای ظالمانه علیه مردم سوریه گفت: اینکه تحریمهای ایالات متحده یک تروریسم واقعی علیه ملتها است و در خصوص مردم سوریه این ظلم مضاعف است. سالهایی بود که ایالات متحده در منطقه با مزدوران اجارهای سعی کرد تروریستها را در سوریه مسکن داده و دولت سوریه را ساقط کنند و حالا وارد فاز دیگر ظلم شدهاند و این فقط تحریمهای اقتصادی ایالات متحده نیست بلکه آنهایی که حملات رژیم صهیونیستی به مراکز نگهداری غدا را دنبال میکنند که این پازل برای گشنه نگه داشتن مردم سوریه است.
خطیبزاده همچنین در خصوص آخرین تحولات مرتبط با دو نفتکش یونانی توقیف شده در ایران گفت: مراحل قضایی نفتکشهای یونانی در محل طی میشود. دولت یونان از طریق وکلا تلاش کرده مستندات را آماده کند برای اینکه فرآیند آزادسازی کشتیها انجام شود. به دولت یونان توصیه کردیم از ظرفیتهای قانونی استفاده کنند. امیدوارم در عمل شاهد آزادسازی محموله نفت ایران باشیم و مسیری که پیش خواهد رفت حفظ روابط دوجانبه و مصون بودن از عامل سوم است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که در پی اعلام خبر پرداخت بدهی وزارت برق عراق به ایران عنوان شده این مبلغ همچنان در عراق است، آیا این مساله را تائید میکنید گفت: یک مدل تکراری وجود دارد که برخی دوست دارند خبرهای خوب را دچار تشکیک کنند. ما به رغم همه فشارهایی که بوده تلاش کردیم بدهیهای خودمان را وصول کنیم. بدهی وزارت برق عراق به وزارت نیروی ایران از طریق بانک TBI وصول شده، اما اجازه دهید بانک مرکزی جزئیات را بیان کند.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که وزیر امور خارجه از ارائه ابتکار جدیدی پیش از جلسه شورای حکام خبر داده است، جزئیات این مساله چیست، گفت: ما پیش از اجلاس شورای حکام مجددا تلاش کردیم تا مسیر توافق را هموار کنیم و این مساله جزو مسیری است که همواره ایران ارائه دهنده ابتکارات بوده و تلاش کردیم مسیر دیپلماسی را جلو ببریم و این ابتکار اخیر را نیز در اختیار آقای بورل قرار دادیم و ایشان بسیار استقبال کرد و این ابتکار از طریق دو وزیر امور خارجه نیز به گوش ایالات متحده رسید و ایالات متحده مجددا به دلیل کسب اهرم توافق را به تعویق انداخت. ما مسیر گفتگو را از طریق آقای بورل پیگیری میکنیم. اگر ایالات متحده بپذیرد که طبق تعهداتش طبق برجام باید تحریمها را لغو کند آماده هستیم به سرعت توافق را نهایی کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص خبر سفر رئیسجمهور ایالات متحده به منطقه نیز گفت: اخباری که اشاره کردید ما هم شنیدیم. البته قضاوتی درباره آنچه رخ میدهد انجام نمیدهم، اما رژیم جعلی قدس تلاش میکند از هر چیزی برای اهداف و نیات شوم ضد ثبات و ضد امنیت خود استفاده کند. البته مقامات واشنگتن و برخی کشورهای منطقه باید توجه کنند در ادامه مسیری که این رژیم طراحی میکند قرار نگیرند و فعلا منتظر میمانیم که ببینیم در آینده چه خواهد شد.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که سفر وزیر امور خارجه به ترکیه چه زمانی انجام خواهد شد، گفت: یکی از مهمترین پروندههایی که در منطقه داریم همکاریها با ترکیه است. طی سالهای گذشته یکی از باثباتترین روابط را با ترکیه داشتیم. دو طرف در تلاش هستند تاریخ مناسبی را پیدا کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص توئیت معاون سیاسی وزیر امور خارجه که بیش از استعفا، القا کننده عدم وجود وفاق در خصوص مذاکرات احیای برجام بود، گفت: در خصوص نقطه عزیمت سوال شما اظهار نظری نمیکنم، اما در خصوص وفاق، جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی همواره با یک صدا صحبت کرده است و این نشان از قدرت ایران است. قطعا دیپلماسی و مسیر رفع تحریمها، مسیری است که جمهوری اسلامی ایران تا پایان دنبال خواهد کرد.
خطیبزاده در خصوص تعاملات با هیات حاکمه افغانستان نیز گفت: افغانستان همسایه ما است و ما به طور روزانه با هیات حاکمه افغانستان در ارتباط هستیم و به مناسبت روز مهاجرین، آقای کاظمی قمی پیامهایی را در فضای مجازی منتشر کردند که ایران میزبان چند میلیون مهاجر افغانستانی است. ما در موضوعات مختلف از حق آبه تا محیط زیست تا امنیت مرزها در حال تبادل هیات هستیم. البته اینکه هیات حاکمه بتواند روزی به عنوان دولت افغانستان شناسایی شود باید مولفههای نظام بینالملل را بپذیرد.