سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نخستین نشست خبری خود در سال ۱۴۰۱ با اشاره به اینکه کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است، گفت: اگر آمریکا میخواهد توافقی داشته باشد باید تصمیم سیاسی خود را در اسرع وقت بگیرد.
دیدارنیوز: سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آقای مورا در سفرشان به تهران حامل برخی نکات بودند و میخواستند با ما تبادل نظر کنند و ما نکاتمان را به ایشان گفتیم. پیامما و پاسخهای ما روشن بود و البته سفر ایشان با هدف خارج شدن از شرایط توقف بود. تا امروز بیشترین ابتکارات را تهران داشته است. ایشان هم با پیام و پاسخهای ما تهران را ترک کردند و تا الان پاسخی به پیام خودمان دریافت نکردهایم.
سعید خطیب زاده در نخستین نشست خبری خود در سال ۱۴۰۱ پس از ارائه گاهشمار دستگاه دیپلماسی در تعطیلات نوروز، در پاسخ به این سوال که به دستگاه دیپلماسی در سال ۱۴۰۰ چه نمرهای میدهید، گفت: کارنامه دستکاه دیپلماسی در حوزه رفع و خنثیسازی تحریمها و دفاع از منافع مردم ایران، کارنامه قابل قبولی داشته است. در حوزه خنثیسازی تحریمها، کمک موثر دستگاه دیپلماسی برای ارتقای تجارت و مراودات اقتصادی در بخشهای خصوصی و دولتی اعم از بخشهای نفتی و غیرنفتی و .. موفق بود.
سیاست خارجی متوازن در عمل در حال پیگیری است
وی افزود: سفارتخانههای ما تلاش کردند کمک موثری را داشته باشند که صنعت توریسم برگردد. چارچوب ایجاد روابط تاب آور خارجی چارچوبی بود که وزارت خارجه پیگیری کرد و در ۶ ماه دوم سال نتایج موفقی داشت. در حوزه رفع تحریمها هم اقدامات گستردهای از سوی دستگاه دیپلماسی انجام شد و ماهها مذاکره و دهها جلسه در وین و صدها جلسه در تهران و رفت و برگشتهای متعدد حجم بسیار زیادی از فعالیتهای دستگاه دیپلماسی بود. سیاست خارجی متوازن در عمل در حال پیگیری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که واکنش وزارت امور خارجه به تحریمهای جدید ایالات متحده چیست، گفت: آمریکا از این اقدامات متنقاقض زیاد انجام داده است و آنچه برای یکی از هنرمندان ما انجام شد یکی از صدها موردی است که در سالهای اخیر علیه ملت ایران صورت گرفته است. از نظر واشنگتن همه چیز سیاسی و امنیتی است و برای جلوبردن اهداف سیاسی خود از هر ابزاری استفاده میکند.
وی ادامه داد: همه ما فراموش نکنیم دولتی که امروز در مقابل ما قرار دارد، دولتی نیست که به وظایفش عمل کند و میخواهد از ابزارهای قانونی استفاده کند که به وظایفش عمل نکند. آنچه در وین هست به خاطر رویکرد آمریکا است و آمریکا تلاش میکند موضوعات باقیمانده را گروگان مسائل داخلی خود کند و ایران و ایرانی نمیتواند تا ابد صبوری کند. اگر آمریکا میخواهد توافقی داشته باشد باید تصمیم سیاسی خود را در اسرع وقت بگیرد.
خطیبزاده در خصوص سفر معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران، گفت: آقای مورا در سفرشان به تهران حامل برخی نکات بودند و میخواستند با ما تبادل نظر کنند و ما نکاتمان را به ایشان گفتیم. پیامما و پاسخهای ما روشن بود و البته سفر ایشان با هدف خارج شدن از شرایط توقف بود. تا امروز بیشترین ابتکارات را تهران داشته است. ایشان هم با پیام و پاسخهای ما تهران را ترک کردند و تا الان پاسخی به پیام خودمان دریافت نکردهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آخرین وضعیت مذاکرات ایران و عربستان چیست، گفت: ما آمادگی داریم تاریخ گفتگوها معلوم شود و این گفتگوها نیازمند دستور کار مشخص است و ما نظراتمان را بصورت مکتوب به طرف سعودی اعلام کردهایم و لازم است آنها هم نکاتشان را به صورت مکتوب به ما اعلام کنند.
نادیده گرفته شدن حقوق دختران افغانستان برای تحصیل پذیرفتنی نیست
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که شاهد نادیده گرفتن حق دختران افغانستان برای تحصیل هستیم، اما میبینیم وزیر امور خارجه خواستار آزادسازی پولهای افغانستان هستند در حالی که این موضوع یکی از اهرمهای فشار علیه طالبان است، موضوع شفاف دستگاه دیپلماسی در این رابطه چیست، گفت: افغانستان امروز با مشکلات بسیار زیادی روبرو است؛ دختران، زنان، مردان و همه اقشار در فشار و سختی هستند. آقای امیرعبداللهیان به صراحت اعلام کردهاند که پذیرفته نیست حقوق دختران افغانستان برای تحصیل نادیده گرفته شود. همه ما باید تلاش کیم که افغانستان از این دوران گذار عبور کند تا دولتی فراگیر در این کشور تشکیل شود و پس از آن حقوق همه مردم افغانستان محترم شناخته شود. ما در مذاکراتمان اعلام کردهایم که مردم افغانستان مهم هستند و به همین دلیل هم در زمستان تلاش گردیم که سوخت و کمکهای بشردوستانه به این کشور ارسال شود.
کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که پیشنهادات تهران برای نزدیک شدن به توافق چیست و آیا میتوان جمع شدن چادر خبرنگاران در مقابل کوبورگ را نشانه تمام شدن مذاکرات در وین و انتظار برای تصمیم سیاسی بدانیم، گفت: کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است و ما هفتههاست که در این شرایط هستیم. آمریکا در روایت خود میخواهد عدم اتخاذ تصمیم سیاسی خود را کمرنگ کرده و مساله را به یک موضوع داخلی ایران مربوط کند.
اگر پافشاری ما بر حقوق و منافع ملت نبود شاید ماهها قبل توافق نیمبندی حاصل میشد
خطیبزاده در واکنش به اظهارات یکی از نمایندگان مجلس در خصوص وزارت امور خارجه گفت: وزارت امور خارجه، وزارت همه است و وزارت امور خارجه این جریان یا آن جریان نیست. هم وزارت خارجه آنهایی است که موافق توافق هستند و هم وزارت خارجه آنهایی است که شاید موافق توافق نباشند. وزارت خارجه مسئولیت قطعی در حفظ و صیانت از منافع مردم دارد. مخالفان و موافقان همه جایگاه خود را دارند. وزارت خارجه یک ماموریت دارد و دستگاه حاکمیتی است. روابط دولت و مجلس و روابط وزارت خارجه و مجلس در بسیاری از ابعاد در مسیر همکاری هستند. شورای عالی امنیت ملی راهبری مذاکرات را دارد و رئیس مجلس شورای اسلامی در این شورا و در کمیته هستهای حضور دارند.
وی ادامه داد: اگر امروز پافشاری ما بر حقوق و منافع ملت نبود شاید توافق نیمبندی ماهها قبل حاصل میشد. همه را دعوت میکنم خوانش غیرگزینشی داشته باشند. جلسات منظم و خصوصی و عمومی با حضور نمایندگان مجلس داریم و همه قابل طرح در همه جلسات بوده و هست و پاسخهایی داده شده است. بیان بیشتر از من جزییاتی از توافق و مذاکرات را علنی میکند که خواست ما در مذاکرات نیست.
رژیم اشغالگر قدس در تلاش برای جایگزینی ایران به جای موضوع فلسطین است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص محوریت قرار گرفتن ایران در دو اجلاس عقبه و نقب نیز گفت: این نشستها، نشستهای مطرودین منطقه و مطرودین از جامعه خودشان است و سعی میکنند مشروعیتی که از مردم خود ندارند را از بیگانه تمنا میکنند. رژیم اشغالگر قدس سالها است که سیاست جایگزینی ایران به جای موضوع قدس را پیگیری میکند، اما موضوع اصلی جهان اسلام به رغم خیانتهایی که اتفاق میافتد، موضوع قدس است و مساله فلسطین همچنان موضوع اصلی جهان اسلام است.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در خصوص اخبار مرتبط با نقض آتشبس در یمن گفت: باید گزارشهای تکمیلی را در این زمینه دریافت کنم و من هم در رسانهها به صورت پراکنده دیدم و دولت نجات ملی هنوز اظهارنظری نداشته و یا من ندیدهام. آنچه هست استقبال ایران از آتش بس در یمن است. ماهها بود که عربستان و ائتلاف را ترغیب میکردیم دست از محاصره بردارند. با تسهیل دسترسیهای بشردوستانه این روند باید تکمیل شود. گفت وگوی آقایان امیرعبداللهیان و گوترش در همین چارچوب بود و باید منتظر بمانیم.
تلاش کرده ایم تا روند دموکراتیک در عراق تسهیل شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا تهران در مسیر تشکیل دولت در عراق رایزنی داشته است، گفت: سفارت ما در بغداد و مقامات در ایران تلاش کردند روند دموکراتیک در عراق تسهیل شود و باید تلاش کنیم نهادهای قانونی در عراق تقویت شوند و این موضوع کاملا عراقی است. ما تلاش کردیم فقط و فقط با رعایت عدم دخالت و تسهیل گری و بیطرفی کمک کنیم تا این فرآیند تسهیل و هر چه زودتر حل شود.
خطیبزاده در خصوص تحولات پاکستان گفت: از نزدیک اتفاقات پاکستان را رصد میکنیم و تحولات در کشور دوست و برادر پاکستان از اهمیت جدی برخوردار است و در نظام پارلمانی پاکستان این تحولات طبیعی است و همه باید اطمینان حاصل کنیم مردم پاکستان بدون دخالت خارجی و مداخلهای سرنوشت کشور خود را رقم بزنند. روابط بسیار خوبی با دولت پاکستان داریم و در همین چارچوب تلاش کردیم روابط را حفظ کنیم.
انتقاع ایران از برجام مطابق نص توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ ماموریت اصلی وزارت خارجه است
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در خصوص وابستگی توافق در وین به موضوعات منطقهای گفت: اصلا اینگونه نبوده که ما منطقه را به برجام متصل کنیم. انتقاع ایران از برجام مطابق نص توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ ماموریت اصلی وزارت خارجه است. الان در گامهای پایانی آمریکا دارد تلاش میکند انتفاع چرخه اقتصادی ایران و انتفاع ما از ابعاد مختلف برجام را مانع شود. ما در نقطهای هستیم که دولت بایدن میخواهد میراث ترامپ را طی کند یا به عنوان یک دولت نیمه مسئول عمل و توافق انجام شود. بازیگران بینالمللی میبینند دولت بایدن همان مسیر دولت قبلی را میرود. تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه جزو رویههای عادی آمریکا شده و باورش شده است که پلیس دنیاست و قوانین داخلی این کشور قوانین بینالمللی است. گردن کشی و زیاده خواهی جواب نمیدهد.