
محسن رهامی نماینده ادوار مجلس گفـت: کشورهایی که سرمایه دست اول دارند؛ در صنعت و ماشین سازی حرف اول را میزنند، آمریکا، ژاپن، آلمان، انگلیس، فرانسه و کره جنوبی هستند که ما با همه اینها مشکل داریم و میخواهیم با روش روسیه، کشور را اداره کنیم.
دیدارنیوز: محسن رهامی، نماینده ادوار مجلس در گفتگویی درباره شعار مجلس درباره شفافیت و اقدام اخیر مجلس درباره حذف ارز ترجیحی گفت: درباره حذف ارز ترجیحی دیدگاه آقایان این است که این ارز باعث فساد و رانت شده و برای جلوگیری از رانت و فساد، آن را حذف کردند. از طرفی هم برای افرادی که درآمد کمتری دارند به اصلاح خودشان کوپن الکترونیکی در نظر گرفتند تا از طریق کارت، به آنها کمک کنند. ما تجربه اوایل انقلاب را داریم که در دوران جنگ همین کوپن مایه فساد شد اگر نگران این هستند که حذف ترجیحی، مایه فساد است، مذف ارز ترجیحی هم فشار شدیدی را به طبقات پایین جامعه، کارگران و حقوق بگیران وارد میکند. به نظر من آن بخش از مواد غذایی و مایحتاج عمومی که از خارج از کشور وارد میشود، مثل گوشت و مرغ و دان مرغ، دارو، روغن نباتی و شکر و امثال آن، که با ارز ترجیحی وارد میشد، با حذف آن قیمت این نوع مایحتاج عمومی سرسام آور خواهد شد و ما در سال ۱۴۰۱، با یک بحران جدی در زمینه گرانی و تورم و معیشت یومیه مردم مواجه خواهیم شد.
رهامی تاکید کرد: توقع این بود، مجلسی که با شعار انقلابی گری، شفافیت روی کار آمده و از جمله شعار محوری خود را مقابله با فساد و گرانی اعلام کرده، باید برمبنای آن شعارها عمل میکرد. موضوع حذف ارز ترجیحی از قرار اطلاع در مجلس ظرف چند دقیقه، بدون اینکه مردم بدانند مخالفان و موافقان حذف ارز ترجیحی چه کسانی هستند، و با چه منطقی چنین تصمیم مهمی باید گرفته شود، تصویب شده است؛ نمایندگان سریع در این مورد رای گیری کردند و بار اجرایی آن را به عهده دولت گذاشتند. من فکر نمیکنم دولت بتواند از عهده اجرای آن بربیاید و بخواهد به ۴۰ میلیون ایرانی بن کالای الکترونیک و یارانه معادل افزایش قیمتهارا بدهد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه بیان کرد: شاید این یارانهها سال اول کمک حال مردم باشد، اما پس از افزایش قیمت ها، یارانهها جبران گرانی را نمیکند، بلکه خود عامل افزایش نقدیگی و کاهش بیشتر ارزش پول ملی و تورم میگردد و از طرفی بهانه به دست فروشندگان میدهد که با هر قیمتی، اقلام مورد نیاز مردم را بفروشند. در نهایت برنده اصلی تاجرها، فروشندهها و واردکنندگان کالاها خواهند بود و بازهم مردم بازنده خواهند شد.
تعجب میکنم چطور مجلس در آستانه سال جدید و در حالی که باید مسؤلین زمینه مناسب راهم کنند تا مردم به شادی بپردازند، ولی نمایندگان مجلس برعکس عمل کرده، با این مصوبه خود باعث ایجاد نگرانی شدید در مردم شدند.
او درباره وعده رییسی درباره رفع فقر اظهار کرد: رییسی با شعار دولت محرومان آمد، اما در این مدت قیمت ارز، در حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است و به همین نسبت کالای ضروری و مورد نیاز مردم افزایش قیمت یافته اند. رییسی مشاوران اقتصادی قوی و کارکشته ندارد و مثلا دستور داده اقداماتی انجام شود هیچ کس تا عید زیر خط فقر مطلق نباشد، واقعا باعث تعجب است این مسائل با دستوراالعمل و بخشنامه، و بدون برنامه ریزی بنیادی و سرمایه گذاری کلان و فعال کردن حوزههای مختلف اشتغال و صنعت و برقراری روابط تجاری و سیاسی صحیح به دنیای خارج حل نمیشود. اکثر اعضای کابینه دولت فاقد تجربه کافی برای مدیریت کلان و کشورداری هستند و از سر کلاس دانشگاه آمده اند، خصوصا از دانشگاه امام صادق با رشته خاصی دست چین شدند. بحثی که استاد سر کلاس مطرح میکند با حوزه اجرایی و واقعیت خارجی فرق دارد، کار کردن در دولت به فوت و فن برای برنامه ریزی و بودجه ریزی و استفاده از تجارب و سرمایههای کلان مادی و علمی داخلی و خارجی نیاز دارد. ما باید از تجریه کشورهای موفق در حوزه اشتغال و صنعت و تجارت، مانند ژاپن، کره جنوبی، آلمان، سوئد و آمریکا استفاده کنیم و کسانی را که در این حوزهها تجربه موفقی دارند دعوت کنیم و از مشاوره و سرمایه آنها در خل مشکلات کشور استفاده کنیم؛ درباره حل مسائل اقتصادی و اداری و صنعتی از آسمان وحی نمیشود، حا این مسائل و مشکلات به استفاده از تجربه بشری و جهانی، نیاز دارد.
رهامی با تاکید بر استفاده از ظرفیت سرمایه گذاران خارجی و تجربیات کشورها اظهار کرد: رهبران سیاسی کره شمالی هم احتمالا میخواهند مردم را به رفاه برسانند مانند کره جنوبی، اما اینکه چگونه از تجربه جهانیان استفاده کنند و چگونه با دنیا ارتباط برقرار و چگونه دروازههای شهر هایشان را باز کنند تا سرمایه گذاران خارجی بیایند و سرمایه گذاری کنند این مسیر را کره جنوبی راه صحیح را رفته و موفق شده و کره شمالی راه اشتباه را رفته و به بن بست خورده است. بدون استفاده از سرمایه گذاران خارجی و ارتباط معقول با کشورهای پیشرفته که صاحب سرمایه و صنعت هستند، امکان اینکه مشکلات را حل کنیم وجود ندارد. کشورهایی که سرمایه و علم و تکنولوژی دست اول را دارند و در این حوزهها حرف اول را میزنند، مانند آمریکا، ژاپن، آلمان، انگلیس، فرانسه و کره جنوبی، که ما با همه اینها به نوعی مشکل داریم و میخواهیم با روش عقب مانده کشورهایی، چون روسیه، کره شمالی و ونزوئلا، کشور را اداره کنیم. بعد از ۴۰ سال مشخص شد ما هر اندازه از دنیای مدرن، تکنولوژی پیشرفته و علم فاصله گرفتیم فشار اقتصادی و معیشتی بیشتری بر کشور تحمیل شده و مردم نسبت به آینده مایوستر شده اند.
این فعال سیاسی با اشاره به سنگ اندازیها در مسیر برجام اظهار کرد: در برجام مسیری که دولت سابق رفت مسیر خوبی بود، بعضی از کسانی که الان در دولت یا مجلس مستقر هستند قبلا مخالف این توافق بودند و نگذاشتند به نتیجه برسد. با مسیری که به تازگی طی کرده اند تازه میرسند به همان جایی که دولت روحانی و ظریف رسیده بود؛ البته اگر خیلی هنر داشته باشیم، به همان جا میرسیم. در عالم ذهن شاید بتوانیم یک سری مسائل را حل کنیم، اما در عالم واقع فقط وقت تلف کردن برای مسیری است که قبلا طی شده است. ما فقط دور خودمان چرخیدیم. برخی در اجرای برجام سنگ اندازی و کار شکنی کردند؛ برجام را آتش زدند و یا تظاهر به آتش زدن پرچم امریکا کردند و الان که اداره مملکت دست آنهاست و مانده اند که چطور مشکلات را حل کنند. الان به واقعیتها برخوردند و میفهمند که دنیای واقعیتها، با دنیای شعار هزاران فرسنگ فاصله دارد؛ نمیدانند که وقتی یک توافق را آتش میزنند، چگونه مردم یک کشور در تنگنای اقتصادی و گرانی و بیکاری قرار گرفته و مایوس میشوند، اگر با این شعارها مشکلات حل میگردید میبایستی در این چهل سال حل شده بود، رهبران سیاسی کشورهایی، چون ونزوئلا، کوبا و کره شمالی دهها سال با همین شعارها مردم را مشغول کردند و امروز جز فقر، گرانی، قحطی و عقب ماندگی، هیچ ثمرهای برای مردم خود ندارند، بی ارزشترین پولها مربوط به همین کشورهاست و معادن عظیم نفت و نزوئلا به دلیل سیاستهای غلط رهبران آن کشور، نتوانسته است کمکی به حال مردم داشته باشد.
رهامی در ادامه خطاب به رییس جمهور گفت: آقای رییسی علاوه بر استفاده از تجارب جهانی، از کارشناسان خارجی هم دعوت بکار کند این کار شرعا و عقلا هیچ اشکالی ندارد که ما از کشورهای دیگر کارشناس دعوت کنیم. حضرت پیامبر (ص) وقتی وارد مدینه شدند و حکومتی را تاسیس کردند که زیر بنای اولیه حکومت اسلامی شد؛ در جنگها و اداره امور از یهودیان اطراف مدینه که نسبت به بقیه قبایل پیشرفتهتر بودند، در حوزه پزشکی و نظامی دعوت و مشورت میگرفتند. پیامبر در جنگها از برخی یهودیان مدینه سلاح اجاره کرده اند این همکاری را نه شرع منع کرده و نه عقل، و ایشان سعی میکردند با بستن قراردادهای صلح و انواع مختلف پیمانهای قبایلی و سیاسی و اقتصادی، محیط امن مناسبی برای زندگی مسلمانان فراهم کنند. در مورد برجام فرصتها در حال از دست رفتن است، ما نباید سرنوشت خود را به روسیه و چین گره بزنیم، روسیه مشکلات خود را نتوانسته حل کند و روز بروز هم بر مشکلات سیاسی و اقتصادی آن کشور، به دلیل اتخاذ سیاستهای غلط رهبران سیاسی کشور اضافه میشود و روز به روز منزویتر میگردد، وقتی در سازمان ملل رای گیری در محکومیت حمله روسیه به اوکراین میشود، سه -چهار کشور رای به نفع روسیه میدهند مثل کره شمالی، ونزوئلا و کوبا، که خودشان بدترین وضعیت را برای مردمشان ایجاد کرده اند. رییسی نباید فرصت را از دست بدهد تا همین جا هم فرصت سوزی کردیم.
او در پایان گفت: تهران با شهرها و مناطق حومه اش قریب یک چهام جمعیت کشور را در خود جای داده است؛ تعداد شرکت کنندگان در انتخابات اخیر مجلس و ریاست جمهوری، در بعضی از حوزهها بعضا به ده درصد بود که این علامت خطرناکی برای دولتمردان است. من شخصا به برخی حوزهها رفتم، تا بعدازظهر برخی حوزهها خالی بود. در دورههای قبل مردم یک ساعت دو ساعت در صف میایستادند این نشان میدهد که مردم، از کارآمدی دولتمردان کشور و روشهای اداره امور مایوس شده ند و این برای آینده کشور و استحکام و قوام نظام، بسیار نگران کننده بوده و حمایت مردم که بزرگترین سرمایه یک کشور در برابر مشکلات طاقت فرسای داخلی خارجی است، به تحلیل رفته و مواجه ما را با ابربحرانها با خطر مواجه میکند.
*منبع: منیبان