طی روزهای اخیر ابهامات زیادی پیرامون این پرونده مطرح شده است. یکی از ابهامات مربوط به دوپینگی کردن ساوه شمشکی است. شنیده میشود برخی افراد به دلیل اختلافاتی که با این ورزشکار دارند، دست به این کار زدهاند. البته این مسئله در حد شنیدههاست و هیچکس تایید نمیکند، اما به نظر میرسد مسئولان میتوانند بررسیهای بیشتری انجام بدهند تا صحت و سقم این حرفها مشخص شود.
دیدارنیوز: حواشی و اظهارنظرهای غیر رسمی که طی روزهای اخیر پیرامون موضوع دوپینگ حسین ساوه شمشکی مطرح شده، ابهامات زیادی را در پرونده این اسکیباز به وجود آورده است.
«تست دوپینگ حسین ساوه شمشکی پرچمدار ایران در بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن مثبت شد.» این خبری بود که رسانههای ایرانی چهارشنبه شب به نقل از آژانس جهانی تستگیری (ITA) و خبرگزاریهای معتبر خارجی منتشر کردند.
انتشار این خبر در حالی صورت گرفت که عاطفه احمدی یکی از ورزشکاران اعزامی ایران به میدان رفته بود و دانیال ساوه شمشکی نیز قرار بود روز جمعه مسابقهاش را برگزار کند.
* چهارشنبه تلخ برای ساوه شمشکی
ساوه شمشکی به همراه دیگر ورزشکاران ایران روز ۱۴ دی ماه تست دوپینگ داده و جواب آن نیز منفی شده بود، با این وجود جواب تست او در پکن مثبت شد. در واقع مسئولان کمیته بینالمللی المپیک و همچنین مسئولان برگزاری بازیها تصمیم گرفته بودند که برای اولین بار در تاریخ از همه ۲۹۰۰ ورزشکار شرکت کننده در المپیک زمستانی تست دوپینگ بگیرند و بالطبع ساوه شمشکی نیز یکی از آنها بود.
نماینده ایران در واکنش به این اتفاق درخواست نمونه B داد که جواب آن هم مثبت شد تا دوپینگ او قطعی شده و این ورزشکار مجبور به ترک دهکده بازیها در اولین فرصت شود.
* اظهار نظر دبیرکل نادو و رئیس فدراسیون اسکی
به دنبال این اتفاق کمسابقه، افراد مختلفی از ورزشکار و مربی گرفته تا رئیس فدراسیون و مسئولان ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) صحبتهای مختلفی را مطرح کنند.
غلامرضا نوروزی دبیرکل نادو گفت: «قبل از شروع بازیها، ما در ۱۴ دی ماه از همه اعضای تیم ملی اسکی که او هم در آن لیست بود، تست گرفتیم و نمونهها را به کلن آلمان فرستادیم. یک هفته قبل از اعزام جواب تست را گرفتیم که همگی منفی بود. ما تلاشمان را کردیم که جواب تستها را زودتر بدهند تا مطمئن شویم ورزشکاران اعزامی چه به لحاظ جسمی و چه به لحاظ آنتی دوپینگ پاک باشند. به هر حال در مسیر بعد از این پروسه اتفاقاتی افتاده که مسئولیت اصلی با شخص ورزشکار است. ورزشکار باید مبنا را بر این بگذارد که هر دارو و مکملی آلوده است، مگر آنکه خلافش ثابت شود.»
عباس نظریان رئیس فدراسیون اسکی نیز عنوان کرد: «موضوع پیش آمده بسیار ناراحت کننده و پیچیده است؛ چرا که ما در نزدیکترین فاصله به اعزام تست دوپینگ از ورزشکاران داخل اردوی اسکی گرفتیم و این تست به آزمایشگاه کلن آلمان فرستاده شد و پاسخ آن نیز منفی بود. به همین خاطر با موضوع پیچیدهای روبهرو هستیم. باید پس از بازگشت به تهران کمیتهای با حضور کارشناسان متخصص در این حوزه تشکیل دهیم، موضوع بررسی شود و نتیجه به اطلاع همه برسد.»
* اظهار نظر عجیب رقیب ساوه شمشکی
در حالی که خانواده اسکی در شوک بسر میبرد، مرتضی جعفری رقیب اصلی ساوه شمشکی در مسابقات انتخابی، صحبتهایی را در گفتگو با یکی از رسانهها مطرح کرد که بوی خوبی از آنها به مشام نمیرسید. وی گفت: «هر کاری که میکردم حسین باز یک پله خودش را از من جلوتر میکشاند. این کمی برایم عجیب بود که کسی با ۳۶ سال سن امسال و در شرایطی که خیلی در تمرینات هم شرکت نمیکرد، اینگونه کار کند. ساوه شمشکی از ۱۳ مسابقه در ۱۱ مسابقه اول شد. این خیلی داستان سوال برانگیزی بود. این داستان آنقدر قوی بود که فدراسیون اسکی به اصرار ورزشکاران مجبور به گرفتن تست دوپینگ شد.»
جعفری عنوان کرد: «ماده استروئید از دو هفته تا ۶ ماه در بدن میماند. از طرفی تیم اسکی ایران اختلاف فاحشی با نفر اول دنیا دارد و هیچ امکانی وجود ندارد که جزو ۱۰ نفر اول دنیا باشد، یعنی ما نفر ۱۳۰۰ دنیا هستیم، اما چون در المپیک هر کشور سهمیه محدودی دارد، میتوانیم جایگاهمان را تغییر بدهیم، یعنی از نفر هزار به ۳۰ یا ۴۰ برسیم. پس فقط شرکت در المپیک برای ما اتفاق بزرگی است و برای نتیجه گرفتن در المپیک نیازی به دوپینگ نداریم. دوپینگ هم بکنیم در بهترین حالت از ۳۰ به ۲۸ میرسیم، اما جنگ بزرگ در ایران اتفاق میافتد تا تنها سهمیه را بگیریم؛ بنابراین تنها دلیلی که برای دوپینگ وجود دارد، انتخاب شدن در داخل ایران است. نفر بعد حسین بودم و ۸ امتیاز با او اختلاف داشتم، اما الان حقم ضایع شده است.»
این صحبتها به نوعی عنوان میکرد که ساوه شمشکی در همان مسابقات انتخابی دوپینگ کرده، اما برخی اتفاقات در جریان پاسخدهی تست دوپینگ باعث شده تا او نماینده ایران در المپیک زمستانی باشد. در واقع دستهایی در کار بوده تا ساوه شمشکی حتماً به المپیک برود.
* پاسخ دکتر شارکی به ابهام اول
این صحبتها، واکنش دکتر فرزاد شارکی قائم مقام دبیرکل نادو را به دنبال داشت. شارکی گفت: ماندن مادههای مصرف شده در دوپینگ بستگی به آن مادهای دارد که مورد استفاده قرار میگیرد. حتی ممکن است این ماده استروئید آنابولیک تا یک سال نیز در بدن فرد وجود داشته باشد. ما روز ۱۴ دی ماه از این ورزشکار تست دوپینگ گرفتیم که پاسخش نیز منفی بود. این بدان معناست که هیچ ماده ممنوعهای قبل از روز ۱۴ دی ماه وارد بدن او نشده است.
در همین باره حسین کلهر ملیپوش سابق اسکی در گفتگو با یکی از رسانهها عنوان کرد: «حسین اهل دوپینگ نیست، چون ما اسکی کردنش را میدانیم و قویتر از بقیه بود. قبول ندارم دوپینگ کرده است. دکترای فیزیولوژی دارم و در جریان تمام مکملهایی که حسین مصرف میکرد، هستم. تاییدیه تمام آنها را گرفته بود. نمیدانم چه چیزی وارد بدنش شده که تست مثبت شده است، باید برگردند و کارشناسی شود، اما میدانم که دستهای پشت پردهای وجود دارد.»
* ساوه شمشکی: عامدانه مواد مصرف نکردم/ چرا باید دست به این کار بزنم؟
پس از سکوت چند روزه ساوه شمشکی از چهارشنبه به بعد، او بعدازظهر شنبه ویدئویی را در صفحه اجتماعی خود منتشر کرد و توضیحاتی را ارائه داد. او گفت: «بعد از آن هم دلیل یا انگیزهای نمیتوانست وجود داشته باشد که من دست به چنین کاری بزنم. قطعا این موضوع عامدانه نبوده است. به هر حال هر ورزشکاری در ارتباط با موادی که وارد بدنش میشود مسئولیت دارد. مسئولیت به صورت کامل به عهده من است و بابت این سهل انگاری از همه ملت ایران عذرخواهی میکنم چرا که باعث ناراحتی و رنجش خاطر آنها شدم. توقعی از من برای کسب مدال نبود و همه میدانند حتی با دوپینگ هم نهایتا میشود ۵۰ صدم یا نهایتا یک ثانیه بهتر عمل کرد. من میخواستم بهترین عملکردم را داشته باشم و برای آن هم چند سال ورزش کردم و زحمت کشیدم و الان به هرحال نتیجه تمام زحماتم به باد رفته است. من تمام سعی ام را کردم که بهترین باشم واقعا این بحث عامدانه نبوده و کسانی که من را میشناسند میدانند که من چنین کاری را هیچوقت نکردم. در تمام این سالها از من تست دوپینگ به عمل آمده است و در تمام سالهایی که در عضویت تیم ملی بودم در تمام مسابقات بین المللی و معتبری که شرکت کردیم از ما تست به عمل آمده است در المپیکهای گذشته و در مسابقات بازیهای آسیایی در آلمانی قزاقستان من چهارم شدم و هم تیمی من سوم شد و مدال گرفت، ولی از من تست دوپینگ گرفتند. مطمئنا نمیتوانستم عمدا چنین خطایی انجام دهم. از تمام اختیارات قانونی کمک خواهم گرفت تا متوجه شوم این مواد از چه راهی و چطور وارد بدنم شده است.»
* ساوه شمشکی دوپینگ کرد یا دوپینگی شد؟
طی روزهای اخیر ابهامات زیادی پیرامون این پرونده مطرح شده است. یکی از ابهامات مربوط به دوپینگی کردن ساوه شمشکی است. شنیده میشود برخی افراد به دلیل اختلافاتی که با این ورزشکار دارند، دست به این کار زدهاند. البته این مسئله در حد شنیدهها ست و هیچکس تایید نمیکند، اما به نظر میرسد مسئولان میتوانند بررسیهای بیشتری انجام بدهند تا صحت و سقم این حرفها مشخص شود.
برای این موضوع میتوان به یک نمونه اشاره کرد؛ گفته میشود سجاد گنجزاده و ذبیحالله پورشیب رقیب یکدیگر در مسیر کسب سهمیه المپیک بودند. آنها به قدری مراقب بودند که حتی از دست یکدیگر آب هم نمیگرفتند تا نه کسی متهم شود و نه برای کسی اتفاق خاصی بیفتد. اینکه چه کسی ممکن است چنین اقدامی را علیه ساوه شمشکی انجام بدهد، سوالی است که شاید سالها بعد مشخص شود، البته شاید هم این فقط یک توهم توطئه باشد.
* در کرونایی شدن ستار صید هم دستهای پشت پرده وجود دارد؟
ابهام درخصوص دوپینگی شدن ساوه شمشکی یه ابهام دیگر را نیز به وجود آورد؛ آیا ستار صید هم به دلیل کرونا به المپیک اعزام نشد؟
ستار صید که قرار بود در ماده صحرانوردی مسابقه بدهد، در فاصله دو روز تا اعزام به پکن، تست کرونایش مثبت شد. برخی مدعی شدند که صید در روزهای پس از این تست، باز هم آزمایش کرونا داده و جواب آنها منفی شده است. در واقع او میتوانسته با فاصله یکی دو روز نسبت به سایر اعضای کاروان، کمی دیرتر به پکن برود، اما دستهای پشت پرده مانع از این کار شده و با اصرار روی همان تست اول، جلوی این سفر را گرفته است.
فدراسیون اسکی این روزها با اتفاقات و حواشی زیادی روبرو شده و به نظر میرسد باید در اولین فرصت پاسخ مناسبی به ابهامات داده شود و خاطیان نیز مجازات شوند تا دیگر شاهد چنین اتفاقات تلخی در ورزش ایران نباشیم.