
ماه محرم ماه شهادت امام حسین (ع) و یارانش میباشد که در این ماه خواندن ذکر و دعاهای خاصی سفارش شده است و فضایل زیادی دارند. در این گزارش به تعدادی از این ادعیه اشاره کردهایم.
دیدارنیوز ـ ماه محرم ماه حُزن و اندوه اهل بیت و شیعیان ایشان است. ماه به شهادت رسیدن یکی از پاکترین بندگان خدا و نوه پیامبر است. در کتب اسلامی اعمال مختلفی را برای روزهای این ماه آورده اند.
سیّد ابن طاووس در کتاب (اقبال) آورده است:
از حضرت رضا (علیه السلام) روایت شده:رسول خدا (صلی الله علیه وآله) روز اول محرّم دو رکعت نماز میخواند و، چون فارغ میشد، دستها را به آسمان برمی داشت و این دعا را «سه مرتبه» میخواند:
اللّٰهُمَّ أَنْتَ الْإِلٰهُ الْقَدِیمُ، وَهٰذِهِ سَنَةٌ جَدِیدَةٌ، فَأَسْأَلُکَ فِیهَا الْعِصْمَةَ مِنَ الشَّیْطانِ وَالْقُوَّةَ عَلَیٰ هٰذِهِ النَّفْسِ الْأَمَّارَةِ بِالسُّوءِ وَ الاشْتِغالَ بِما یُقَرِّبُنِی إِلَیْکَ یَا کَرِیمُ، یَا ذَا الْجَلالِ وَالْإِکْرامِ، یَا عِمادَ مَنْ لا عِمادَ لَهُ، یَا ذَخِیرَةَ مَنْ لا ذَخِیرَةَ لَهُ، یَا حِرْزَ مَنْ لَاحِرْزَ لَهُ، یَا غِیاثَ مَنْ لَاغِیاثَ لَهُ، یَا سَنَدَ مَنْ لَاسَنَدَ لَهُ، یَا کَنْزَ مَنْ لَاکَنْزَ لَهُ، یَا حَسَنَ الْبَلاءِ، یَا عَظِیمَ الرَّجاءِ، یَا عِزَّ الضُّعَفاءِ، یَا مُنْقِذَ الْغَرْقیٰ، یَا مُنْجِیَ الْهَلْکَیٰ، یَا مُنْعِمُ یَا مُجْمِلُ یَا مُفْضِلُ یَا مُحْسِنُ.
خدایا، تویی معبود ازلی و این است سال نو، در این سال از تو درخواست میکنم حفظ شدنم را از شیطان و قدرت و غلبه بر این نفس فرمانده به گناه و مشغول بودن به آنچه مرا به تو نزدیک میکند،ای صاحب بزرگی و رأفت و محبت،ای تکیه گاه کسی که تکیه گاهی ندارد،ای اندوخته کسی که اندوختهای ندارد،ای پناهگاه کسی که پناهگاهی ندارد،ای فریادرس کسی که فریادرسی ندارد،ای پشتوانه کسی که پشتوانهای ندارد،ای گنجینه کسی که گنجی ندارد،ای نیکو آزمایش،ای بزرگ امید،ای توان ناتوانان،ای نجات بخش غرق شدگان،ای رهانندهی هلاک شدگان،ای نعمت دهنده،ای زیباکار،ای فزون بخش،ای نیکوکار.
أَنْتَ الَّذِی سَجَدَ لَکَ سَوادُ اللَّیْلِ، وَنُورُ النَّهارِ، وَضَوْءُ الْقَمَرِ، وَشُعاعُ الشَّمْسِ، وَدَوِیُّ الْماءِ، وَحَفِیفُ الشَّجَرِ، یَا اللّٰهُ لَاشَرِیکَ لَکَ. اللّٰهُمَّ اجْعَلْنا خَیْراً مِمَّا یَظُنُّونَ، وَاغْفِرْ لَنا مَا لَایَعْلَمُونَ، وَلَا تُؤاخِذْنا بِما یَقُولُونَ، حَسْبِیَ اللّٰهُ لَاإِلٰهَ إِلّا هُوَ عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ، وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِیمِ، آمَنَّا بِهِ کُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنا وَمَا یَذَّکَّرُ إِلّا أُولُوا الْأَلْبابِ، رَبَّنا لاتُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنا وَهَبْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَةً إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ.
تویی که برایت سجده کرد، سیاهی شب و روشنی روز و تابش ماه و شعاع خورشید و خروش آب و صدای برگ درختان،ای خدا شریکی برای تو نیست. خدایا ما را بهتر از آنچه گمان میکنند قرار ده و از ما آنچه را نمیدانند بیامرز و به آنچه از ما میگویند سرزنشمان مکن، خدا مرا بس است، معبودی جز او نیست، بر او تکیه کردم و او پروردگار عرش بزرگ است، به او ایمان آوردیم. همه چیزها از جانب پروردگار ماست و یادکنندگان به یاد نیاورند مگر صاحبان خرد، پروردگارا دلهای ما را بعد از آنکه هدایتمان فرمودی منحرف مکن و از نزد خود رحمتی به ما ببخش، همانا تو بخشنده ای.
زیارت عاشورا یکی از اذکار معروف و پر خاصیت است که میتواند در طول سال و تمام ایام ان خوانده شود. این دعا منصوب به امام حسین (ع) است و به همین دلیل در طی ماه محرم و صفر بیشتر از ان استفاده میشود. ذکر سلام برامام حسین (ع) و یاران شهید ایشان و لعن و نفرین بر قاتلان ایشان و دشمنان ایشان نیز میتواند از اذکارخوب برای ماه محرم باشد.
با کلیک روی مطلب " متن کامل زیارت عاشورا همراه با ترجمه و صوت " میتوانید متن کامل این دعا را مشاهده فرمایید.
یکی از اعمال ماه محرم و روز عاشورا لعن فپرستادن بر قاتلان امام حسین (ع) است. در روز عاشورا هزار مرتبه بر قاتلان آن حضرت لعنت کند و بگوید: اللَّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَهَ الْحُسَیْنِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ
خواندن هزار مرتبه توحید در روز عاشورا فضیلت دارد و روایت شده هرکس این سوره را بخواند، خداوند رحمان نظر رحمت بسوی او کند.
یکی از ادعیه سفارش شده برای ماه محرم، زیارت وارث است که فضیلت و متن کامل آن در مطلب " زیارت وارث صوتی همراه با متن و ترجمه " عنوان شده است.
در روایتی از امام باقر (ع) پرسیده شد که در روز عاشورا چگونه به همدیگر تسلیت بگوییم؟ حضرت فرمودند:بگوئید:
"أعظَمَ اللهُ اجورَنا بمُصابِنا بِالحُسَینِ، وَ جَعَلَنا و ایّاکُم مِنَ الطّالِبینَ بِثارِهِ مَع وَلیّهِ الامامِ المَهدیِّ مِن آلِ مُحَمَّدٍ (ع) "
خداوند اجر ما را به سبب مصیبتی که از حسین به ما رسیده بزرگ گرداند و ما و شما را از کسانی قرار دهد که در کنار، ولی دم او، امام مهدی از خاندان محمد (ص)، به خونخواهی او برمی خیزند. (مصباح المتهجد، صفحه ۷۷۲)