گزارش دفتر امور آسیبهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از وضعیت کودکان زبالهگرد شهر تهران
دیدارنیوز - احمدرضا پرنده با بیان این مطلب اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد در یکسری از مشاغل در حال حاضر از افرادی که سن آنها زیر سن قانونی کار است استفاده می شود که یکی از آنها زبالهگردی و تفکیک زباله است.
وی افزود: طبق ماده ۷۹ قانون کار جمهوری اسلامی ایران به کارگیری افراد زیر ۱۵ سال ممنوعیت قانونی دارد و همچنین طبق ماده ۸۰ این قانون افرادی که بین ۱۵ تا ۱۸ سال سن دارد کارگر نوجوان محسوب می شوند که آنها نباید در مشاغل سخت کار کنند و زبالهگردی نیز جزو مشاغل سخت است.
وی ادامه داد: در این راستا چهارمین نشست کارگروه بررسی وضعیت زبالهگردی کودکان همزمان با ۱۲ ژوئن که به عنوان روز جهانی مبارزه با کار کودک نام گذاری شده است، با محوریت دفتر آسیب های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با حضور جمعی از مدیران و نمایندگان سازمان های دولتی، سمنها و موسسات مردم نهاد برگزار شد.
سرپرست دفتر امور آسیب های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در این نشست مدیرکل بازرسی وزارت کار، مدیر کل دبیرخانه مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، نمایندگانی از وزارت کشور، مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، ناجا، شهرداری، خدمات اجتماعی شهرداری تهران و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران، اداره اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان چندینNGO و سمن های مردم نهاد فعال در بخش حقوق کودک دعوت حضور داشتند.
ارائه لیست شرکتهای تفکیک زباله که نباید از کودکان استفاده کنند
پرنده تصریح کرد: در این نشست لیست شرکت های پیمانکاری تفکیک زباله از شهرداری تهران گرفته و اعلام شد که آنها به هیچ عنوان نباید از کودکان به عنوان نیروی کار استفاده کنند. همچنین این لیست در اختیار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران و اداره بازرسی این وزارتخانه گذاشته شده تا بر شرایط ایمنی آنها نیز نظارت شود.
وی تاکید کرد: شهرداری باید با پیمانکارانی قرارداد ببندد که صلاحیت آنها مورد تایید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باشد و از شرکت هایی که صلاحیت ندارند استفاده نشود که در این صورت وزارت کار می تواند صلاحیت پیمانکاران را به راحتی باطل کند.
وی با بیان اینکه مشاهده می شود کودکان کار برای افراد واسطی خدمت می کنند که این افراد اقدام به تفکیک زباله می کنند خاطر نشان کرد: پیگیری ها نشان می دهد که افرادی وجود دارند که این کودکان را از اطراف تهران برای جمع آوری زباله به تهران می آورند و پس از پایان کار می برند.
وی افزود: در این راستا ما از شهرداری به عنوان متولی جمع آوری و تفکیک زباله خواستیم مکانیسمی را داشته باشند که امکان دسترسی افراد به زباله به این راحتی نباشد و همچنین از نمایندگان نیروی انتظامی خواستیم اقدامات قانونی به عمل بیاورند.
سرپرست دفتر امور آسیب های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: گروهی از این کودکان زبالهگرد نیز در اطراف تهران و در مکانهایی که در آن زباله دپو شده و برای تفکیک استفاده کنند و کودکان در شرایط کاملا غیر بهداشتی و غیر ایمن کار می کنند و که هم محل آسیب های اجتماعی برای آنهاست و همچنین در معرض انواع بیماری ها هستند.
تشکیل تیم مشترک برای نظارت بر کارگاههای غیر بهداشتی کار کودکان
پرنده تاکید کرد: در صدد ایجاد تیم مشترکی از نمایندگان اداره کل بازرسی کار، شهرداری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نمایندگان دادگستری، سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی جهت بازدید از این کارگاه ها هستیم تا طبق قوانین مذکور با کارفرمایان متخلف برخورد شود.
وی با بیان اینکه اطلاعات نشان می دهد حدود ۷۰ درصد کودکانی که در این کارگاه های فعالیت دارند تبعه خارجی هستند گفت: به همین منظور از وزارت کشور و اداره اتباع خارجی وزارتخانه درخواست کردیم در این خصوص همکاری و مشارکت جدی با ما داشته باشند.
سرپرست دفتر امور آسیب های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خاطر نشان کرد: کودکان کار ایرانی هم که در تفکیک زباله فعالیت دارند سه دسته هستند: یک دسته کسانی هستند که بر اساس نیاز معیشتی و فقر وارد کار می شوند و نانآور خانواده هستند، گروه دوم گروهی هستند که به اجبار به کار گرفته می شوند و گروه سوم کودکانی هستند که در باندهایی تبهکار از آنها بهرهکشی می شود که هر گروه راهحلهای خاص خود را دارد.
وی با تاکید بر اینکه امیدوارم با یک خرد جمعی و یک نوع همکاری بر اساس کار عملیاتی، بتوانیم به سهم خودمان خدمتی را ارائه کرده باشیم خاطر نشان کرد: یکی از اهداف دفتر امور آسیب های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی استفاده از تمامی ظرفیت های قانونی سازمان ها و نهادهای یاریرسان به کودکان است که با عزمی جدی در راستای این هدف حرکت خواهیم کرد.