
کارنامه عملکرد آقای ولایتی اساسا نمیتواند به عنوان یک برگ زرین، برای ایشان تلقی شود. اگر فعالیت و رفتار آقای ولایتی را در دورههای پیشین از جمله در وزارت امورخارجه و یا حتی در زمان کاندیداتوریشان که رفتار منطقی داشتند، مقایسه کنید میتوان گفت که رفتارهای فعلی ایشان از ویژگیهای گذشتهشان دور شده است.
دیدارنیوز ـ پس از رحلت آیتا... هاشمیرفسنجانی و روی کار آمدن علیاکبر ولایتی به ریاست هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی بسیاری معتقد بودند او سیاستهای آیتا... را پیش خواهد برد، اما زمان زیادی نگذشت که دانشگاه آزاد از رسانهها تا واحدهای مختلف با موضوع دیگری مواجه شدند چرا که تغییرات از رئیس دانشگاه نزدیکترین افراد به آیتا... آغاز شد. با تصمیم مدیریت جدید، حمید میرزاده، رئیس دانشگاه آزاد برکنار شده و به جای او علی محمد نوریان به عنوان سرپرست انتخاب شد. این تغییرات به اینجا ختم نشد، چرا که سیدطههاشمی هم از سمت خود برکنار شد. تصور بر آن بود که این تغییرات شاید دامن فرزندان آیتا... را نگیرد، اما برخلاف این تصور فرزندان آیتا... یعنی یاسر، فاطمه و فائزه هاشمی هم به دلایل مختلفی برکنار و اخراج شدند. پیش اخراج فائزه و فاطمه، محسن پسر ارشد آیتا... اجازه نداد که ریاست جدید این دانشگاه برای او تصمیمگیری کند. بنابراین خود از دانشگاه استعفا کرد. این تغییرات حتی دامنگیر رسانههای وابسته به دانشگاه آزاد هم شد، چرا که مدیران مسئول فرهیختگان، خبرگزاری آنا و ایسکا عزل و نیروهای جدید از جریان اصولگرا جایگزین آنها شدند. لازم به ذکر است که حتی تمام خبرنگاران این سه رسانه دانشگاه آزاد را به دلایل مختلف از کار بیکار کردند و آخرین تعدیلهایی که در این رسانه دیده شد در تیرماه سال جاری بود. البته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی معتقد است که «دانشگاه آزاد ملک، سند و مالکیت برای افراد نیست، مال کسی نیست؛ دانشگاه آزاد برای نظام است. نظام این دانشگاه را درست کرده و اگر قرار است دانشگاه آزاد تبدیل به استفاده ابزاری در جهات مختلف برای مقاصد بخشی، گروهی، حزبی و غیره شود، نظام هیچگاه نمیپسندد.» محمدرضا مخبر دزفولی همچنین مطرح کرد: «آمدن دکتر ولایتی در دانشگاه آزاد به این جهت بود که این دانشگاه برای نظام است.» با توجه به این موضوع که او گفته نظام هیچگاه نمیپسندد که دانشگاه تبدیل به استفاده ابزاری در جهات مختلف حزبی و گروهی شود باید این موضوع را مد نظر داشت که چرا با تغییرات در دانشگاه آزاد تماما از یک گرایش انتخاب شدند و حتی کارمندان و خبرنگاران از جناح اصولگرا انتخاب شدند؟ در این ارتباط «آرمان» با جهانبخش خانجانی، مدرس اسبق دانشگاه آزاد اسلامی گفتوگو کرده که میخوانید.
تغییرات مدیریتی در دانشگاه آزاد را چگونه دیدید؟
با روی کار آمدن آقای ولایتی در دانشگاه آزاد منزلت اجتماعی و فکری این دانشگاه رو به افول رفت. آقای ولایتی آن جایگاهی که مدیران پیشین خصوصا حضرت آیتا... هاشمیرفسنجانی و آقای دکتر جاسبی ایجاد کرده بودند را به فراموشی سپرد. البته دانشگاه آزاد نباید محلی برای تسویه حسابهای سیاسی و جناحی شود که در نتیجه سطح نازلی را در دانشگاه ایجاد میکند که به جای آنکه این دانشگاه از عناصر فرهیخته و پرتوان استفاده کند بیشتر به یک گرایش سیاسی تمایل نشان میدهد.
برخی معتقدند مدیریت جدید دانشگاه آزاد به دنبال هیچ نوع گرایش سیاسی نیست؟
دانشگاه آزاد در زمان آقای ولایتی به یک جناح آنهم با ساختار اصولگرایی تبدیل شده است. حتی یک مدیر نسبتا معتدلی مانند فرهاد رهبر را هم نتوانستند تحمل کنند و به لحاظ علمی دانشگاه آزاد متاسفانه رشد مناسبی نداشته است.
با توجه به اینکه شما از دانشآموختگان دانشگاه آزاد بودید سطح علمی دانشگاه را در مدیریت جدیدی را چطور تبیین میکنید؟
امروز هنگامی که از اعضای هیأت علمی و دوستان در این دانشگاه سوال میکنم که این دانشگاه به کدام سو رفته است تنها شاهد این موضوع هستم که یک روح ناامیدی، سردرگمی و حرمان در مدرسین و دانشجویان آن به وجود آمده است. به نظر میرسد که آقای ولایتی بهرغم اینکه پیشبینی میشد مسیر متعالی حضرت آیتا... هاشمیرفسنجانی را باید ادامه می داد اما در مسیر زدایش افکار توسعه یافته آیتا... عمل شده است.
کارنامه مدیریت جدید دانشگاه آزاد تا اینجای کار مورد انتقاد بسیاری از فرهیختگان است؟
کارنامه عملکرد آقای ولایتی اساسا نمیتواند به عنوان یک برگ زرین، برای ایشان تلقی شود. اگر فعالیت و رفتار آقای ولایتی را در دورههای پیشین از جمله در وزارت امورخارجه و یا حتی در زمان کاندیداتوریشان که رفتار منطقی داشتند، مقایسه کنید میتوان گفت که رفتارهای فعلی ایشان از ویژگیهای گذشتهشان دور شده است.
اینکه میگویند دانشگاه آزاد متعلق به نظام است. تفسیر شما چیست؟
نظام به معنای تمام جریانات سیاسی معتقد به نظام جمهوری اسلامی ایران و تمام گروههایی که در به وجود آوردن دانشگاه آزاد نقش داشتند. اما در حال حاضر تمام رسانههای فرهنگی و فکری دانشگاه آزاد در دست جریان اصولگراست، پس چطور میتوان ادعا کرد که دانشگاه آزاد متعلق به همه گروهها در جمهوری اسلامی است؟ به عنوان کسی که یکی از مدرسان این دانشگاه بودم باید بگویم که امروز اگر از مجموعه دانشگاه آزاد یک نظرسنجی داشته باشید به این موضوع میرسید که امید پیشین در میان افراد در این دانشگاه رنگ باخته، چرا که این دانشگاه در مسیر و ریل هدفمند علمی قرار نگرفته است که البته دلایل مختلفی هم دارد.
منبع: آرمان/ راضیه فراهانی/۲۸ آبان ۹۷