محمد حسینپور معروف به دکتر سایان پدیده این روزهای فضای رسانهای است. او با طرح مسائل مختلف و چاپ چند کتاب و ادعای تاسیس سبک رزمی جدید با آداب و مناسک خاص و نوشتن دایرهالمعارف هنر خود را مطرح کرده و پایش به رسانه ملی نیز باز شده است. اما کار به اینجا ختم نشد و چند وقتی است که فیلمهای خاصی از او در شبکههای اجتماعی دست به دست میچرخد و او ادعای منجی بودن میکند. این مطلب به صفر تا صد دکتر سایان پرداخته است.
دیدارنیوز – رسول شکوهی - ماجرای انسانهایی که ادعای آن را دارند که به منبع حقیقت رسیده و میتوانند آدمهای دیگر را با خود همراه کنند، چیز تازه ای نیست. در روزگاری که بحران هویت و معنویت در بسیاری از نقاط جهان قابل انکار نیست افرادی پیدا میشوند که در این مسیر به سراغ ذهن و قلب آدمها رفته و با طرح ادعاهایی به ظاهر علمی و درست، از عدم آگاهی برخی آدمها سوءاستفاده کرده و آنها را به مسیر اهداف خود هدایت میکنند. یک روز با اسم مذهب، این کار را میکنند و روز دیگر با طرح عرفانهای دروغین. امروز اما با پدیده ای روبرو هستیم که با ترکیبی از علم و دانش و مذهب و ورزش و هنر، خود را به شبکه خبر و یکی از پربینندهترین برنامههای کشور در شبکه سه میرساند.
محمد حسینپور معروف به دکتر سایان پدیده این روزهای فضای رسانهای است. او با طرح مسائل مختلف و چاپ چند کتاب و ادعای تاسیس سبک رزمی جدید با آداب و مناسک خاص و نوشتن دایرهالمعارف هنر، خود را مطرح کرده و پایش به رسانه ملی نیز باز شده است. اما کار به اینجا ختم نشد و چند وقتی است که فیلمهای خاصی از او در شبکههای اجتماعی دست به دست میچرخد و او ادعای منجی بودن میکند.
محمد حسینپور متولد سال ۶۷ در سراب استان آذربایجان شرقی است. سایت شخصی او یا از دسترس خارج شده یا دچار مشکلاتی است، ولی میتوان اطلاعات پراکندهای از او پیدا کرد. در بسیاری از سایتها او را دارای مدرک دکترای استاتیک با گرایش پاتوبیولوژی از یک دانشگاه نامشخص در ترکیه معرفی میکنند. اینکه این رشته چیست و آن دانشگاه کجاست به هیچ وجه مشخص نیست.
به سراغ حرفها و اندیشههایش که میرویم پر است از ادعاهای علمی. تاسیس سبکی رزمی به نام سایان که پیروان آن را ساکارییو نامگذاری کردهاند. اگر هشتگ ساکاریو را در اینستاگرام سرچ کنید با تعداد زیادی از کاربران با این نام روبرو خواهید شد. میل به ایجاد یک کاریزما نیز در بسیاری از صحبتهای او و اطلاعاتی که دربارهاش وجود دارد، دیده میشود.
در یکی از سایتها درباره او اینگونه نوشته شده: «دکتر محمد حسینپور سایان جوانترین فلسفهدان و فلسفهساز، برترین نابغه عصر معاصر، قهرمان المپیک مبارزات آزاد قفس ۲۰۱۶ روسیه، زیباترین و جوانترین فیلسوف با اندیشههای آسمانی، دکتر سایان جوان خوشسیرت و خوشسیما، ولی بیادعا، برترین استاد رزمی دنیا، جوانترین عالم، خالق هشت سایمن، خالق حس ششم و هفتم و هشتم».
اینکه حس هفتم و هشتم چیست سوالی است که در برنامه «حالا خورشید» نیز از او پرسیده میشود اما به جز حرفهای کلی هیچ منطق درستی درباره ادعاهای خود ارائه نمیکند.
معروف ترین کتابی که از او منتشر شده «دایره المعارف هنر در جامعه و رسانههای جهانی» است. اینکه خود این کتاب به چه معناست سوال مهمی است اما درباره موضوعات این کتاب نیز باید دقیق شد. عناوینی نظیر ملل و نژاد، رنگ مو، سولاریوم، ماساژ، طراحی لباس، روانشناسی، کاربرد شیمی و ... کنار هم قرار گرفتهاند. در جستجوهای من، متن اصلی کتاب پیدا نشد و بسیار مشتاق هستم که متن اصلی این کتاب را مطالعه کنم. کتابی که باعث شد شبکه خبر درباره آن خبری منتشر کند.
درباره سایان در فضای مجازی مطالب مختلفی دست به دست میچرخد که در بسیاری از آنها تعریف و تمجیدهای اغراق شده زیادی وجود دارد. شخصیتی عجیب و همه فن حریف در این متنها دیده میشود که هم فلسفه میداند هم عرفان، هم ورزشکار است هم قهرمان. هم دستگیر آدمهاست و هم از مال دنیا دوری میکند.
شاید نام «اشو» را شنیده باشید. کتابهایش در دستفروشهای میدان انقلاب پیدا میشود. همان فردی که در هند با طرح نگاهی جدید به دنبال ایجاد آرامش نهایی در آدمها بود و توانسته بود مریدان زیادی دور خود جمع کند و در نهایت با مشکلات فراوان مالی و اخلاقی که در هند و آمریکا ایجاد کرد، مطرود شد تا مرد. یا حتی ناپلئون هیل که به عنوان پدر روانشناسی موفقیت از او یاد میکنند با حقهبازی تمام توانست بسیاری از آثار خودش را به فروش رسانده و بسیاری از آدمها را به امید ثروتمند شدن درگیر مباحث خود کند. کتاب «بیاندیشید و ثروتمند شوید» هنوز بعد از چند دهه جزو کتابهای پرفروش حوزه موفقیت است و بعید میدانم به جز خود او فرد دیگری با آن کتاب ثروتمند شده باشد.
محمد حسینپور یا دکتر سایان در این بین معلوم نیست که در کدام دسته قرار میگیرد. آیا به دنبال شیادی بوده؟ آیا ترکیب علم و فلسفه و ورزش و عرفان با هم و در نهایت ادعا منجی بودن از بیماری روانی خبر میدهد؟ آیا او یک نابغه است که توانسته همه اینها را با هم ترکیب کند و بسیاری از آدمها را دور خود جمع و توجه رسانهها را نیز به خود جلب کند؟
برای روشن تر شدن مساله به سراغ مهرنوش مقدسی از تیم روابط عمومی حالا خورشید و کسی که با محمد حسینپور یا همان دکتر سایان ارتباط برقرار کرده و او را به این برنامه دعوت کرده، رفتیم. مقدسی بر این نکته تاکید میکند که تا قبل از برنامه حالا خورشید اکثر رسانههای رسمی کشور از این چهره دعوت کرده بودند و شبکه خبر به عنوان مرجع خبری کشور نیز خبری درباره او پخش کرده بود. همچنین رسانههای دیگری نیز یا با او گفتگویی داشتند یا اخباری درباره او منتشر کرده بودند.
مقدسی در پاسخ به سوال ما که آیا رفتار یا امر غیرعادی از سایان دیده بود یا نه گفت که به هیچ وجه رفتار غیرعادی از او تا قبل از برنامه دیده نشد و اگر چیزی دیده میشد قطعا اجازه رفتن جلوی دوربین حالا خورشید به او داده نمیشد.
به بهانه نوشتن این گزارش به سراغ این فرد و دیدگاههای او رفتم. جستجوی سادهای در فضای مجازی من را به انبوهی از فیلمها و عکسها و متون مختلف درباره این فرد رساند. نمیدانم رسانههایی که با این فرد گفتگو داشتند تا قبل از گفتگو این جستجو را کردهاند یا نه ولی بیش از هر چیز غیرعادی بودن او برای من برجسته شد؛ فردی که مدعی است از بسیاری از مسائل آگاه است و میتواند با ترکیبی از عرفان و ورزش و هنر و فلسفه شما را به حقیقت برساند.
این پدیده در گذشته نیز سابقه زیادی دارد. افرادی که از بحران معنویت استفاده کرده و برای خود دکانی ایجاد کردند و به کسب درآمد پرداختند. گروهی که با ترکیبی از گزارههای مذهبی و علم روز به دنبال معنابخشی به افراد بودهاند. وقتی فردی با هزاران سوال پیچیده درباره خود و جهان روبرو است، افرادی به سراغ آنها میروند که از این مساله به سود منافع خود استفاده میکنند.
اما روی صحبت من با همکاران رسانهای است. آیا قبل از پرداختن به این فرد این فیلمها را ندیده بودند؟
مگر میشود فردی ادعاهایی به این بزرگی داشته باشد ولی مشخص نباشد که در چه رشتهای و در کدام دانشگاه درس خوانده است؟ مگر میشود بدون بررسی علمی توسط صاحبنظران درباره ادعاهای حس هفتم و هشتم، او را به سطح اول رسانههای کشور آورد؟
برای من محمد حسینپور یک فردی است که از نبوغ بالایی برخوردار بوده ولی این نبوغ به سمت و سوی درستی هدایت نشده و در نهایت به بیماری ختم شده است. نمیتوان بدون نبوغ خود را به رسانه ملی رساند. نمیتوان ترکیبی از حرفهای مختلف را در قالب شبهعلم ارائه و بسیاری را قانع کرد و فرد عادی بود. قطعا او یک نابغه است. نابغهای که شاید بتوان گفت به یک بیماری سخت دچار شده است. بیماری روانی که به او میگوید حال که توانستهای به این درجه برسی و مریدانی برای خود پیدا کنی، زمان آن است که ادعای جدیدی طرح کنی. ادعای منجی بودن. او دیده شد و از این فرآیند لذت برد. آیا جلب احترام و توجه و دیده شدن در یکی از پربینندهترین برنامههای تلویزیون او را به اینجا کشاند؟