دیدارنیوز ـ سخنرانی رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل انجام شد. سخنرانی برتری که مواضع تند و ناعادلانه ترامپ را زیر سوال برد و اهداف مشاوران او را در کاخ سفید در موضع ضعف قرار داد. این سخنرانی که به تعبیر برخی تحلیلگران یکی از بهترین نطقهای رئیسجمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل طی چهاردهه گذشته بوده است، بازتابهای زیادی در بین سران کشورها و افکار عمومی جهان داشته است. هر چند سخنان ترامپ به نوعی تکرار یاوهگوییهای آمریکا علیه ایران بود، ولی مسالهای که برای ایران مهم است، تحریمهای اقتصادی آمریکاست که مرحله دوم آن نیز از آبان سالجاری شروع میشود. این مساله به گفته برخی تحلیلگران، درآبان اتفاق جدیدی رخ نخواهد داد، چون آمریکا از تمام توان خود برای فشار بر ایران و مردم ایران استفاده کرده است. در این ارتباط «آرمان» با احمد شیرزاد فعال سیاسی اصلاحطلب به گفتوگو پرداخت که میخوانید.
سخنرانی آقای رئیسجمهور را در مجمع عمومی چگونه ارزیابی میکنید؟ به طور کلی آیا میتوان این سخنرانی را برای ایران و همچنین در افکار عمومی مثبت تلقی کرد؟
در تاریخ چهار دهه جمهوری اسلامی ایران، هیچ زمانی به این اندازه به لحاظ دیپلماتیک، در موضع برتر نبودیم. این مساله بسیار مهم است که توجه کنیم. متاسفانه برخی در داخل، فقط به نقطه ضعفها توجه میکنند. در ایران در برخی زمینهها، برای مثال از لحاظ فشارهای اقتصادی آمریکا، اتفاقاتی رخ میدهد که نمیتوان اقدام متقابل انجام داد. بنابراین در هر صورت، کار برای ایران سخت میشود ولی در کنار این موارد، ایران یک سری نقاط قوت دارد که اگر به این نقاط قوت توجه نکند دچار اشتباه میشود. این نقطه قوت بسیار مهم ایران، نقطه قوت دیپلماتیک ایران است. قطعنامه سازمان ملل به نفع ایران است. این قطعنامه، قطعنامههایی را که به ضرر ایران بوده است پاک یا بیاثر کرده است. به غیر از آمریکا، اجماع اعضای دارای حق وتوی شورای امنیت به عنوان پشتیبان ایران وجود دارد. این در حالی است که به تعبیری آمریکا تک و تنها مانده است. مهمتر از همه این موارد، به لحاظ منطق حاکم بر دیپلماسی بینالمللی و یا منطق حاکم بر سازمان ملل، ایران کاملا بر موضع برتر قرار دارد. درست به همین دلیل، نطق آقای روحانی، یکی از کم نظیرترین اسناد تاریخی است که در سازمان ملل وجود دارد و هر زمانی پس از اینکه، مسائل ایران و آمریکا مورد تحلیل تحلیلگران قرار گیرد به لحاظ منطق دیپلماتیک و منطق سازمان ملل، حق را به ایران خواهند داد. آقای روحانی در این هماوردی، کاملا برنده بود. ممکن است که در عرصه اقتصادی به دلیل تحریمها، مشکلات بسیاری در کشور وجود داشته باشد، اما به لحاظ دیپلماسی سازمان ملل، ایران برنده شده است. به عبارت دیگر در مقابل تحلیلهای کاملا منطقی و همچنین استناد به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، ایران در موضع برتر بوده است. کشوری که پیمانشکنی و عهدشکنی کرده و به میل و اراده خود به مشکلات دامن زده است، آمریکاست. بنابراین ایران به نوعی این دعوا را برده است. اگر ایران در جاهای دیگر، ترکیبی از برد و باخت داشت در اینجا برد با ایران بوده است. سخنرانی آقای روحانی و همچنین منطق حاکم بر نطق آقای روحانی بسیار قوی بود و به همین دلیل، نیازی به شعار نبود.
تفاوت نطق احمدینژاد با نطق روحانی در سازمان ملل چه بوده است؟
اگر بخواهیم نطق روحانی را با برخی نطقهایی که در گذشته از سوی آقای احمدینژاد انجام شد، مقایسه کنیم باید توجه داشت که ایران در گذشته برای اینکه بتواند آمریکا را محکوم کند، مجبور بود آمریکا را به انجام اقدامات نامناسب محکوم کند. یا اینکه بر این استدلال تکیه کند که کشوری که ایران را محکوم به نقض حقوق بشر میکند، خود حقوق بشر را نقض کرده است. در نطق روحانی، نیازی به گفتن سخنان تکراری قبلی نبود. یعنی به گونهای واضح و روشن، چون آمریکا قانونشکنی کرده است، ایران نیازی به افشای پرونده یا شعاری علیه آمریکا نداشت. برعکس طرف مقابل بود که نتوانست از عمل خود دفاع کند و فقط باید اثبات کند که ایرانیها، بد هستند. کل نطق ترامپ بر این پایه بود که اقداماتی از سوی وی انجام شد به این دلیل که ایران کشور بدی است.
تاثیر سخنان ترامپ بر وضعیت اقتصادی ایران و همچنین نوسانات ارزی را چگونه ارزیابی میکنید؟
تا حد مشخصی، نوسانات در بازار طبیعی است. برخیها تصور میکنند که اگر ملاقاتی رخ میداد، قیمتها کاهش پیدا میکرد، ولی واضح بود که این اتفاقات با توجه به مواضعی که سران جمهوری اسلامی ایران داشتند، رخ نمیداد. قبل از نطق ترامپ نیز سخنانی مطرح شد که شاید دیداری بین سران ایران و آمریکا اتفاق بیفتد، اما وقتی که آمریکاییها متوجه شدند اتفاقی نخواهد افتاد، دچار خودبرتربینی شدند و اعلام کردند که آمریکا در پی ملاقات با ایران نیست. در مجموع این رخدادها میتواند نشان دهنده آثار منفی موقت باشد ولی پس از مدت کوتاهی، به روال هفتههای گذشته برگردد. پیشبینی این است که احتمالا نوسانات در بازار تا سه یا چهار هفته آینده باقی بماند. همچنین وقتی از آبان ماه قرار است تحریمهای جدید علیه ایران، اعمال شود، ممکن است کشور دچار تنش شود ولی اگر کشور بتواند آبان ماه را سپری کند، مشخص میشود که تحلیل آقای روحانی درست است. آقای روحانی نیز در سازمان ملل اعلام کردند که آمریکا هر اقدامی را که توانسته، علیه ایران انجام داده است. بنابراین در آبان ماه اتفاق جدیدی نخواهد افتاد. این تحلیل باید در بازار منعکس شود. پس از آن شاهد دورهای خواهیم بود که عرضه دلار کاغذی افزایش خواهد یافت و یا اینکه با این قیمت باقی خواهد ماند که این قیمت نیز برای خریداران دلار به نوعی ضرر محسوب میشود. بنابراین بازندهترین افراد کسانی هستند که این روزها، خریداران دلار هستند.
منبع: آرمان/آزاده رحیمی/۵ مهر ۹۷