بانوان توانمند و باسلیقه ارومیهای برای درست کردن ترشی از هر موادی که دم دستشان باشد میتوانند ترشی با طعم و مزه متفاوت درست کنند که هیچ جای دنیا طعم و مزه آن چشیده نشده است
دیدارنیوز- درست کردن انواع ترشی در فصول سرد سال یکی از رسوم قدیمی بانوان ارومیهای است که ریشه در تفکر ذخیره مواد غذایی برای ایام زمستانی دارد.
همه ساله با آغاز فصل سرما بازار ترشیدر این شهر گرم بوده و مردم با شور و شوق در تکاپوی خرید ملزومات این چاشنی ترش هستند چرا که معتقدند ترشیهای مختلف آذربایجان غربی زیبایی خاصی به سفرههایشان میدهد.
با کمی گشتوگذار در بازار محلی میوه ارومیه میتوان به اشتیاق موجود خرید وسایل و مواد اولیه تهیه ترشی بانوان پی برد و ذوق و شوق آنها را از به خرج دادن حساسیت در انتخاب مواد اولیه باکیفیت عالی مشاهده کرد و دید که چطور برای درست کردن ترشی پاییزه به عشق به خانواده سختیهای زیادی را متحمل میشوند.
آمار دقیقی از این که چند نوع ترشی در شهر ارومیه و استان تولید میشود وجود ندارد اما در جشنوارههایی که برای ترشی محلی ارومیه برگزار میشود بیش از 30 نوع ترشی در آن به نمایش گذاشته میشود.
فوزیه محمد پور از جمله تولیدکنندگان موفقترشی و لیته در ارومیه است که تجربیاتش را با خبرنگار تسنیم در میان گذاشته، او در حال حاضر بیش از 150 نوع مربا، ترشیجات، شربت، کمپوت، کنسرو و دسر تولید و عرضه میکند.
به گفته این بانو تهیه ترشی خانگی از جمله فعالیتهای مفید در سبد غذایی کد بانوان ارومیهای محسوب میشود که غیر از فواید درمانی، چاشنی بسیار مفید و خوشمزه برای صرف وعدههای غذایی روزمره است.
وی میگوید: با وجود اینکه امروزه در شهرهای بزرگ زنان خانه دار خود اقدام به تولیدترشی نمیکنند و خرید محصولات آماده را بر تولید خانگی آن ترجیح میدهند شور و شوق بانوان ارومیهای برای تدارک ترشی همچنان پابرجاست.
محمد پور میافزاید: عمده فروش ما برای صادرات به شهرهای دیگر است و در حال حاضر بازار ترشیجات ارومیه آنقدر گرم است که از سایر شهرها برای خرید این چاشنی خوش طعم به ارومیه میآیند.
مهلقا احمدزاده زن سالخوردهای که برای خرید سرکه به بازار عطایی آمده میگوید: زمستانهای قدیم زنان خانهدار ارومیهای را وادار به نگهداری انواع میوههای تابستانی و پاییزی برای استفاده در فصل سرما میکرد بنابراین آنها ناچار به استفاده از دبهها و خمرههای ترشی بودند و این کار به مرور زمان به یک عادت و رسم قدیمی تبدیل شده است.
وی میافزاید: از جمله ترشیهایی که در ارومیه تهیه میشود میتوان به ترشی سفید، ترشی بادمجان، سیرترشی، ترشی انواع کلم، هفته به جر، داق قارپیزی (هندوانه کوهی)، ترشی بادمجان، گوجه فرنگی، فلفل، بامیه، لوبیا سبز، قارچ، انار،گردو، آلبالو، آلو، سیب و انواع میوههای فصلی دیگر اشاره کرد.
این بانو بیان میکند: با توجه به اینکه ارومیه جزو مناطق کشاورزی است بانوان این شهر بعد از برداشت انگور با ته ماندههای انگور به نام "پولوش" و همچنین سیبهای زیر درختی سرکههای تندی درست میکنند که به ترشیهای خانگی طعم و مزه خاصی میدهد.
احمدزاده با بیان اینکه هیچ محصول صنعتی جایگزین طعم و مزه ترشیجات خانگی را نمیدهد و در خانه هم هیچکس تمایلی برای خوردن ترشیجات صنعتی نشان نمیدهد تصریح میکند: هنر ترشی انداختن و پخت مربا، نسل به نسل به ما منتقل شده است و ما هم تلاش میکنیم که آن را به دخترها و عروسهایمان یاد دهیم.
این ترشیها فقط توسط بانوان تهیه نمیشوند و بسیاری از کارخانجات نیز انواع ترشیها را تهیه میکنند ولی طعم و مزه ترشیهایی که بانوان ارومیهای درست میکنند بسیار متفاوتتر از طعم و مزه ترشی صنعتی است با توجه به اینکه در کارخانجات مواد نگهدارنده اضافه میکنند و دیگر خبری از آن طعم خوب ترشی نیست.